Skip to content

Republica Moldova, acces interzis!

April 12, 2009

Calmul s-a reinstalat partial pe strazile Chisinaului, dupa ce Republica Moldova a fost scena celor mai ample actiuni de protest din istoria sa, demarate a doua zi dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie, ale caror rezultate preliminare pareau sa confirme ramanerea comunistilor la putere. Miza alegerilor: obtinerea unui număr suficient de mandate in Parlament pentru a-l putea desemna pe şeful statului. Contestate de opozitie dar considerate corecte de catre observatorii internationali, alegerile s-au dovedit scanteia unei adevarate revolte populare. In timp ce opoziţia a inaintat o declaraţie comună, prin care solicita Comisiei Electorale Centrale să suspende totalizarea rezultatelor alegerilor, ca urmare a mai multor încălcări constatate, mii de tineri au fost mobilizati in numai cateva ore in Piata Marii Adunari Nationale a Chisinaului, prin internet si mesaje trimise in reteaua twitter.


Ei au raspuns apelului unui grup de initiativa infiintat ad-hoc, sub o denumire simbolica- “Sunt anti-comunist!”, grup format din citeva organizaţii nonguvernamentale. Manifestantii au declarat ziua de 6 aprilie drept “Zi de doliu naţional”, au spus public NU regimului comunist aflat de opt ani la putere si au cerut repetarea scrutinului. Sediile Parlamentului si Presedintiei au fost luate cu asalt, protestele au degenerat, iar fortele de ordine- chiar daca nu au ripostat cu armele, au operat sute de arestari. Manifestantii au scandat „Unirea cu Romania” si au arborat drapelul Romaniei pe insasi institutia prezidetiala, determinand astfel reactia dura a Chisinaului – dar si a Moscovei, care nu au ezitat sa acuze Bucurestiul si „agenturile straine” ca s-ar afla la baza declansarii acestor evenimente. Granitele cu Romania au fost inchise fara nicio notificare oficiala, iar sute de romani si de basarabeni au fost opriti sa intre in Republica Moldova. Tot fara notificare, administratia comunista a decis introducerea vizelor obligatorii pentru cetatenii romani, fara a pune insa in practica si mecanismul de acordare al acestora.Pentru prima oara in istoria relatiilor bilaterale dintre Romania si Republica Moldova, administratia de la Chisinau a expulzat un ambasador roman si, mai mult, l-a acuzat deschis ca ar fi general al serviciilor speciale. Dupa ce presedintele moldovean Vladimir Voronin a sustinut ca Bucurestiul este artizanul din umbra a ceea ce va ramane in istorie drept „twitter revolution”, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov- intr-un ciudat exercitiu de democratie, s-a plans Bruxelles-ului ca steagurile romanesti arborate la Chisinau pun in pericol statalitatea independentei Republici Moldova…In numai cateva ore de la declansarea unei anchete pentru identificarea protestatarilor, procuratura din tara vecina a gasit si probe de necontestat ale implicarii Bucurestiului: inscrisuri în limba română, pe care manifestanţii le-au lăsat la locul faptei. Adica pe zidurile, gardurile si stâlpii din centrul capitalei, asa cum sustine insasi declaratia oficiala a Chisinaului. Comunitatea internationala si-a exprimat ingrijorarea in termeni diplomatici, dar a ezitat sa se implice in acest conflict intern. Doar Baroneasa Emma Nicholson – care s-a numarat printre euro-observatorii legislativelor din 5 aprilie- a sustinut ca, desi nu are dovezi privind fraudarea scrutinului, raportul OSCE privind corectitudinea alegerilor n-ar fi tocmai OK. Si asta, pentru ca, ne-a reamintit ea subtil, din OSCE face parte şi Rusia.

Unionism, revolutie, provocare?

La cateva zile dupa declansarea revoltei de strada, unii lideri ai opoziţiei au sustinut că asediul de la Parlament si Presedintie a fost o provocare, regizata chiar de administratia Voronin, drept pretext pentru represiunile ulterioare. Probabil, nu vom sti niciodata cat adevar se ascunde sau nu in aceste afirmatii. Cert e ca, dincolo de posibile provocari si regizari de situatii, tinerii moldoveni au aratat ca doresc o schimbare de regim, chiar daca generatia nostalgicilor continua sa prefere perpetuarea comunismului. Ce-si doresc adevaratii protestatari care au iesit pe strazile Chisinaului? Nu unirea Basarabiei cu Romania, orchestrata de la Bucuresti- asa cum dau de inteles la unison Chisinaul si Moscova, ci pur si simplu o viata mai buna, dreptul de a calatori liber in afara granitelor, dreptul la opinie fara teama de repercursiuni. Si poate, mai ales, isi doresc dreptul de schimba istoria, sau de a-i da curs asa cum ar vrea-o rescrisa… O istorie care le aduce aminte ca…– parte a Romaniei in perioada interbelica, Moldova a fost incorporata in fosta URSS la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial si, cu toate ca si-a declarat independenta in august 1991, a ramas puternic orientata spre Rusia din punct de vedere politic, si dependenta de aceasta sub aspect economic;– Romania a fost primul stat care a recunoscut independenta Republicii Moldova, la numai cateva ore de la declarare, si a ajutat permanent tara vecina, printre altele, livrandu-i deseori (gratuit!) energie de cate ori mama Rusie a inchis robinetele;– Republica Moldova a fost primul stat ex-sovietic care a ales sa fie condus de un presedinte comunist – Vladimir Voronin;– Vladimir Voronin a castigat alegerile in 2001 promitand reîntarirea legaturilor cu Rusia, si alegerile din 2005- mizand pe cartea integrarii europene, rezolvarea conflictului din Transnistria, imbunatatirea standardului de viata si libertatea presei… Cand a venit prima oara la putere, i-a acuzat pe predecesorii sai ca au adus tara sub pragul saraciei. Sub cele doua mandate ale sale, Republica Moldova a ramas insa una din cele mai sarace tari europene, cu o importanta datorie externa si o rata ridicata a somajului. Iar Chisinaul e si acum dependent de energia, petrolul si gazele livrate de Moscova.

Diplomatia de dincolo de Prut

Desi ies complet din uzantele diplomatice, ultimele actiuni si acuzatii ale administratiei de la Chisinau impotriva Bucurestiului nu sunt o surpriza. Si asta pentru ca, de la instaurarea comunistilor la putere, Chisinaul si-a facut un obicei in a acuza periodic Bucurestiul. De orice, de la unionism pana la subminarea intereselor nationale. In 2003, reprezentantul Republicii Moldova la Consiliul Europei a explicat Bruxelles-ului principalele nemultumiri ale tarii sale. Si- iar o premiera in istoria Republicii Moldova, le-a cerut oficialilor comunitari sa medieze disputele cu Romania, sustinand ca nu pot fi solutionate pe calea obisnuita, cea a dialogului bilateral. Printre acestea, refuzul Romaniei de a semna Tratatul de baza cu Chisinaul, dar mai ales, discursul autoritatilor romane. Sintagma „romanii de dincolo de Prut” reprezinta in sine o amenintare la adresa statalitatii Republicii Moldova, destabilizeaza situatia interna a tarii si chiar ii influenteaza negativ aspiratiile de aderare la Uniunea Europeana. Cel putin, acestea au fost argumentele invocate la acea data la Bruxelles, argumente care raman si acum la fel de valabile pentru partea moldoveana. Regimul lui Voronin pare sa ignore insa ca, dincolo de spectrul unionismului, pentru multi moldoveni din tanara generatie, obtinerea unui pasaport romanesc nu reprezinta atat o chestiune de nationalism, cat una de speranta- aceea de a putea intra in Uniunea Europeana. Cu toate manifestatiile anticomuniste de la Chisinau si cu toate legaturile de suflet si cultura dintre romanii de ambele parti ale Prutului, statalitatea Republicii lui Voronin nu e amenintata dinspre flancul romanesc. Dincolo de faptul ca actuala calitate a Romaniei, de membra a NATO si UE, face imposibila rediscutarea frontierelor, ideea unei posibile uniuni cu Republica Moldova este total nerealista, pentru ca niciuna dintre parti nu ar avea, in plan pragmatic, nimic de castigat.

Romanii o stiu, si o stiu chiar si moldovenii, care au inceput de multa vreme sa-si creeze o identitate proprie, distincta de cea romana. Ultimul Baromentru de Opinie al Institutului de Politici Publice de la Chişinău, realizat in pragul alegerilor, arata ca doar 8% dintre cetatenii Republicii Moldova consideră Romania un partener strategic, in timp ce 60% dintre ei preferă Rusia lui Putin si Medvedev. O parte din acesti 60% si-au dat deja votul, spunand astfel NU aspiratiilor europene ale tinerei generatii. Iar aceasta din urma asista debusolata la jocuri politicianiste orchestrate din cu totul alt loc decat de la Bucuresti, jocuri datorita carora relatiile dintre Romania si Republica Moldova au ajuns la cele mai scazute cote din istorie… Jocuri prin care presedintele moldovean acuza Romania ca vrea sa-i asimileze tara, in timp ce Rusia profita de situatie pentru a-si arata inca o data influenta in regiune.

articol aparut aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s