Skip to content

Jurnaliştii moldoveni, victime colaterale

April 23, 2009

Toţi jurnaliştii moldoveni care lucrau pentru o instituţie media din România au fost obligaţi să-şi părăsească ţara. Intraţi în vizorul autorităţilor de la Chişinău cu multă vreme înainte de alegerile din 5 aprilie, ei au recurs până acum la tot felul de trucuri pentru a-şi face meseria. A nu arăta legitimaţia românească şi a nu circula cu o maşină purtând sigla unei instituţii de presă din România sunt doar cele mai nesemnificative dintre acestea.

Au fost permanent urmăriţi, filmaţi, hărţuiţi, interogaţi de serviciile secrete sau de poliţia moldoveană şi ameninţaţi cu arestarea sau deportarea. Acum, au ajuns la Bucureşti şi aşteaptă să vadă ce le rezervă viitorul- un viitor cât se poate de incert şi cu opţiuni limitate. Se vor întoarce la Chişinău? Vor rămâne în România? Vor cere azil politic într-un alt stat? Unii dintre ei au şi cetăţenia română, aşa că am abordat Ministerul Afacerilor Externe pentru a vedea cum va proceda în această situaţie, iar în curând ni s-a promis un răspuns.

Până atunci am vorbit cu câţiva dintre ei şi i-am întrebat ce şi-ar dori, ce aşteaptă. Ştiu că nu au de ales şi, comuniştii rămaşi la putere, nimic nu se va schimba în bine. Mi-au spus cu resemnare că cel mai bun lucru care li s-ar putea întâmpla, dacă nimeni nu-i ajută, ar fi să se întoarcă la viaţa pe care au avut-o înainte de 5 aprilie la Chişinău. Asta doar dacă ar renega orice legătură cu România. Unii au dublă cetăţenie, română şi moldovenească, alţii au doar cetăţenia moldovenească şi şi-ar dori să obţină şi cetăţenia română, dar nu întrunesc condiţiile legale. În oricare din cazuri, situaţia lor este extrem de complicată sub aspect legal. Jurnaliştii cu cetăţenie moldoveană pot rămâne cel mult 90 de zile în România, timp în care trebuie să se decidă dacă se reîntorc sau nu în Moldova lui Vladimir Voronin. Chiar dacă s-ar întoarce, regimul comunist de la Chişinău e hotărât să-i facă să plătească scump legăturile cu România şi a început deja să pună în practică o serie de scenarii absurde. O parte dintre ei au fost deja anunţaţi că instituţiile de presă pentru care lucrau în Republica Moldova nu-i vor înapoi şi le-au desfăcut contractele de muncă. Şi asta, pentru că nu au anunţat în scris instituţia angajatoare despre intenţia de a lipsi din ţară. Altfel spus, pentru că nu şi-au făcut o cerere scrisă de concediu de odihnă sau fără plată. No comment…Cât despre cei cu dublă cetăţenie, ei ar putea fi obligaţi de autorităţi, ca o primă condiţie, să renunţe la cetăţenia română.

Iată de ce, odată ajunşi la Bucureşti, jurnaliştii moldoveni au intrat în silenzio stampa. Le e teamă să spună ce li s-a întâmplat şi mai ales ce s-a întâmplat cu adevărat la Chişinău, în timpul revoluţiei twitter. Teamă nu atât pentru siguranţa lor, cât pentru familiile rămase în Republica Moldova. Teama lor e cu atât mai justificată, cu cât – spun mai mulţi dintre ei, la scurt timp după ce au trecut graniţa, forţele de ordine le-au ridicat şi interogat rudele rămase în ţară. Se consideră extrem de norocoşi cei ale căror familii nu se află în Chişinău, pentru că, spun ei, au şanse mai mari să nu dispară fără urmă peste noapte. Dacă ar putea, şi-ar aduce familiile în România. Aici nu au însă nimic – o slujbă, o locuinţă, bani pentru a-şi asigura existenţa de zi cu zi. Instituţiile media din România, pe care le-au reprezentat în Republica Moldova, le-au asigurat deocamdată un minim de condiţii – cazare şi ceva bani de buzunar pentru o săptămână-două, până se va vedea cum evoluează lucrurile la Chişinău. În ceea ce-i priveşte pe jurnaliştii moldoveni, victime colaterale ale protestelor de stradă de la Chişinău, dar mai ales ale resentimentelor regimului Voronin faţă de România, nimeni nu pare dispus să se implice pe termen lung…un adevăr care îi doare, dar care nu poate fi ocolit. Trusturile de presă aveau nevoie de ei la Chişinău şi nu aici, la Bucureşti. Cât despre Ministerul român de Externe, aflat într-un moment în care încearcă să gestioneze cu cât mai multă diplomaţie relaţiile extrem de tensionate cu Republica Moldova, situaţia e şi mai complicată. Acesta nu acţionează, cel puţin în prezent, până nu va fi sesizat oficial, de către fiecare dintre ei în parte. Sau până nu va fi clar în ce direcţie va merge diplomaţia română, concret, după şocantele acţiuni anti-româneşti ale regimului Vladmir Voronin. Sau poate, până când soarta acestor victime colaterale nu va deveni obiect de dezbatere publică.

Articol aparut aici.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s