Skip to content

Rusia-Ucraina, un nou episod în războiul gazelor

April 23, 2009

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko pune din nou in discutie acordurile privind livrarea si tranzitul gazelor naturale, incheiate in ianuarie cu Rusia, si-si anunta totodata intentia de a candida pentru un nou mandat la sefia statului, intr-un moment in care cota sa de popularitate a intrat in cadere libera. Dublul sau anunt survine la scurta vreme dupa ce compania ruseasca Gazprom, amenintand cu impunerea de sanctiuni, a notificat oficial societatea ucraineana Naftogaz pentru ca ar fi cumparat, de la inceputul anului, o cantitate de gaze naturale mult mai mica decat se angajase prin contract. Pana aici, scenariul este aproape identic cu cel care a dus, in decembrie, la declansarea celei de-a doua mari crize a gazului dintre Moscova si Kiev, taind alimentarea mai multor state din Europa de Est pentru mai bine de trei saptamani si punand in dificultate Uniunea Europeana, implicata fortat in acest conflict. Daca ultima criza a gazelor s-a rezolvat prin semnarea unor noi contracte pe zece ani intre Rusia – Ucraina, de tranzit si livrare a gazului destinat Europei, de data aceasta, situatia se anunta mult mai complicata.


Pe de o parte, de framantarile interne din Ucraina, aflata la numai cateva luni de alegerile prezidentiale si gestionata de o clasa politica impartita intre orientarea pro si anti – moscovita. Iar pe de alta – de temerile Rusiei, care, ingrijorata de apropiata reforma a pietei energetice comunitare, ce i-ar pune sub semnul intrebarii posibilitatea de a mai detine monopolul in majoritatea statelor din zona, doreste sa impuna Uniunii Europene o noua Carta energetica. Propunerea Rusiei, de inlocuire a actualei Carte energetice – adoptata in 1991 de catre 51 de state, pentru a reglementa cooperarea in domeniul intre tarile est si vest-europene, nu a fost inca inaintata oficialilor de la Bruxelles. Desi este putin probabil sa primeasca unda verde din partea Comisiei Europene, cativa membri ai acesteia au sugerat deja includerea ei explicita in viitorul Acord de parteneriat si cooperare Rusia – UE. Chiar daca versiunea ruseasca a Cartei nu va trece ca atare de Bruxelles, Moscova are toate sansele sa determine cel putin modificarea variantei actuale a documentului, intr-o forma care sa-i fie mult mai favorabila. Atat Viktor Iuscenko cat si formatiunea de opozitie a principalului sau contracandidat in viitoarea cursa prezidentiala – Viktor Ianukovici, lider al Partidului regiunilor, au criticat inca de la inceput noile acorduri in domeniul gazelor, incheiate cu Moscova sub bagheta premierului ucrainean Iulia Timosenko, un alt contracandidat al actualului presedinte la sefia statului. Iuscenko a promis fortat sa le respecte, abia dupa ce a avertizat ca acordurile reprezinta un risc pentru Ucraina, si le-a pus in discutia Consiliului ucrainean de securitate nationala si aparare.

Tensiunile ruso-ucrainene, dar si cele dintre Rusia si UE au atins apogeul la sfarsitul lui martie, cand Kievul si Bruxellesul au semnat o declaratie privind modernizarea retelei ucrainene de transport a gazelor destinate Europei, fara macar sa invite Rusia la consultari. Declaratia – o potentiala lovitura sub centura la adresa monopolului rusesc, elimina monopolul Gazprom in Ucraina si deschide practic piata energetica, dand cale libera companiilor concurentiale interesate de incheierea unor contracte pe termen lung cu statele comunitare. A doua zi dupa parafarea documentului, presedintele rus Dmitri Medvedev a anuntat inghetarea, pe durata nedeterminata, a consultarilor interguvernamentale dintre Moscova si Kiev, pana la clarificarea tuturor aspectelor ce tin de cooperarea comerciala si economica a tarii sale cu Ucraina. Ele vor figura pe agenda anuntatei vizite la Moscova a Iuliei Timosenko, vizita in decursul careia nu este exclus ca aceasta sa ajunga iar la un acord cu Moscova, neagreat de seful statului. Iar Rusia e dispusa sa plateasca si pretul – un credit de cateva miliarde de dolari, pe care, in anumite conditii – cum ar fi extinderea pentru 20 sau 30 de ani a acordurilor din ianuarie, ar fi dispusa sa-l acorde Ucrainei, pentru a-si asigura astfel, oricat de paradoxal ar parea un astfel de parteneriat, un aliat comun pe frontul energetic deschis de Moscova impotriva Bruxellesului.

Aparut aici.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s