Skip to content

Osetia de Sud şi Abhazia, la un pas de recunoaștere?

May 11, 2009

Pentru prima oară, un oficial american declară deschis că Statele Unite ar fi dispuse să stabilească relații cu cele două regiuni separatiste georgiene, Osetia de Sud şi Abhazia, care s-au aflat în centrul războiului ruso- georgian din august 2008. Matthew Bryza, adjunctul subsecretarului american de stat pentru Afaceri Europene si Eurasiatice, a reiterat poziția Washingtonului, de nerecunoaşte a independenţei celor două provincii georgiene, dar a subliniat, într-un interviu acordat radio Eho Moskvî că aceasta nu înseamnă că este imposibil ca Washingtonul să colaboreze cu Osetia de Sud și Abhazia. Diplomatul american a criticat atât Rusia pentru declanșarea acțiunilor militare pe teritoriul georgian, cât și administrația de la Tbilisi, argumentând că aceasta din urmă nu ar fi trebuit să răspundă prin forță atacurilor rusești.

La o analiză mai atentă, declarația lui Matthew Bryza – deși formulată într-un limbaj extrem de diplomatic, reprezintă un semnal clar al unei potențiale schimbări de atitudine a Casei Albe față de Georgia, sau cel puțin un semnal că actualul președinte Mihail Saakașvili nu mai beneficiază de sprijinul american.

De la stabilirea unei colaborări – sub orice formă s-ar manifesta, economică sau politică, între SUA și regiunile separatiste asupra cărora Georgia a pierdut controlul în favoarea Rusiei, până la recunoașterea, fie și indirectă, a independenței acestora, nu sunt decât câțiva pași. Iar acesta pare să fie un scenariu care se repetă. Să ne amintim că nici Moscova nu a recunoscut peste noapte independența Osetiei de Sud și Abhaziei. Cu câteva luni înainte, a anunțat stabilirea de legături economice cu cele două regiuni, apoi – deschiderea unor reprezentanțe diplomatice pe teritoriul lor, cu scopul declarat de a-i proteja pe cetățenii ruși rezidenți în teritoriul georgian.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s