Skip to content

Moldova habar n-are de Convenția de la Viena

May 19, 2009

România refuză numirea unui ambasador în Republica Moldova – deși postul e vacant din 8 aprilie, și va ridica un diplomat din ambasada de la Chişinău la rang de însărcinat cu afaceri. Asta e ȘTIREA ZILEI de azi pe fluxul agenției Omega și totodată pe cel al Agenției de știri-noutăți Moldova.

Ambele instituții ale presei libere și democratice de la Chișinău susțin că decizia aparține președintelui român Traian Băsescu, și amintesc că fostul ambasador, Filip Teodorescu, a fost declarat persona non-grata pentru implicarea sa în organizarea manifestărilor violente din 7 aprilie. Și mai spune că ministrul de externe al României, Cristian Diaconescu, a declarat că numirea unui nou ambasador va fi decisă doar după alegerea Guvernului și respectiv Preşedintelui Moldovei.

Chișinăul ar avea nevoie nu doar de câteva lecții de diplomație, ci și de o lecturare a Convenției de la Viena, ca să vadă cum e cu acreditarea personalului diplomatic, potrivit regulilor internaționale. Mai ales că a ratificat documentul din 22.X.1996, iar acesta a intrat în vigoare de peste 10 ani, pe 22.09.1988. Și ar mai avea nevoie de un search prin corespondența cu Bucureștiul, ca să-și amintească exact cum stau lucrurile. Care stau exact așa…

1. Administrația de la București (președinție, MAE, Guvern, Parlament etc) n-a refuzat niciodată să numească un nou ambasador la Chișinău. Ba chiar a numit unul, și anume, Mihnea Constantinescu. Parlamentul l-a validat în timp record, dar Moldova i-a refuzat nefundamentat acreditarea, susținând că numele său a fost făcut public înainte de a fi acceptat de regimul de peste Prut. Iar identitatea acestuia a fost dezvăluită, deoarece trebuia validat de legislativul de la București, potrivit procedurilor legale în vigoare, și identice cam peste tot în lume.

2. În lipsa unui accept al Chișinăului, e normal ca Ambasada română să fie condusă de un însărcinat cu afaceri, fie el notificat ca atare la MAE moldovean sau nu. Asta, doar dacă autoritățile nu cer închiderea instituției, cerere care n-a fost încă adresată.

3. Ministrul român de Externe a spus că mai așteaptă până când Moldova va avea o nouă conducere. De ce așteaptă? Pentru că numirea viitorului ambasador trebuie validată potrivit acelorași proceduri, care prevăd, printre altele, că acesta trebuie să-și prezinte scrisorile de acreditare MAE, și să mai facă niște vizite de curtoazie (prevăzute în protocolul diplomatic local) pe la oficialii din Chișinău. Iar deocamdată n-ar avea cui le face.

4. Implicarea ex-ambasadorului român în protestele de stradă de la Chișinău n-a fost niciodată dovedită. Singurele dovezi sunt acuzațiile regimului Vladimir Voronin, la care MAE român a răspuns încă din 8 aprilie cu un comunicat cât se poate de clar.

„Este inacceptabil ca puterea comunistă de la Chișinău să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama României și a cetățenilor români”.

Advertisements
2 Comments leave one →
 1. observator permalink
  May 19, 2009 7:38 am

  excelent material! felicitari, nadia!bine scris,documentat, un limbaj cat se poate de explicit pe care sper sa-l inteleaga si jurnalistii moldoveni de la cele doua organizatii media mentionate. si nu numai ei, ci si colegii lor de la celelalte institutii media din rm, care, din pacate, de cele mai multe ori isi scriu materialele “dupa ureche”, fara a mai pierde vremea sa se documenteze, sa verifice informatiile, sa ceara si un punct de vedere.
  materialul tau, nadia, poate fi citit cu incredere si de catre autoritatile statului republica moldova, mai ales de catre diplomatii moldoveni, poate chiar si de catre onor.ministrul afacerilor externe stratan care prin declaratiile pe care le face denota o crasa necunoastere sau ignorare cu buna stiinta a regulilor si legislatiei internationale in vigoare in domeniul relatiile diplomatice si consulare.

 2. Bigdady permalink
  May 19, 2009 8:57 am

  Mesajul lui Voronin e cât se poate de clar: “Rusia e ok, România e câh!” … oare ce se va alege la Prezidenţiale dintre doi candidaţi comunişti? Nici măcar nu trebuie să presupun.
  În discursul său de la tribuna Parlamentului, Voronin a spus “Atîta timp cît clasa politică din Moldova va percepe integrarea europeană drept opţiune geopolitică, noi vom continua să batem pasul pe loc, pierzînd prietenii din Est şi dezorientînd propriii cetăţeni. Integrarea europeană nu este o cale spre Occident, aceasta este o cale în ascensiune, spre culmile standardelor democratice sociale şi economice” (sursa – Pagina oficială a Republicii Moldova).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s