Skip to content

Barter Moldova contra Transnistria

May 22, 2009

Fabrica de zvonuri a comuniștilor de la Chișinău, consiliată de specialiști de la Moscova, își crește producția, pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale repetate din 28 mai. Jumătate adevăr, jumătate răstălmăcire, aceasta continuă să lanseze pe piața politică diverse scenarii, multe dintre ele menite să testeze reacția principalilor protagoniști. Scenariul zilei aparține expertului rus Modest Korolev, citat de Unimedia după Regnum.

Acesta reeditează una din mai vechile ipoteze de lucru ale Kremlinului, vehiculate de vreo 4-5 ani fără succes. Și anume, că Moldova se va uni în curând cu România, iar Rusia va trebui să recunoască Transnistria. Nu că Rusia ar avea vreun interes prin zonă, ci doar așa, în contra-partidă, cât să nu se spună că nu-i democrație prin Piața Roșie. Adică un fel de barter în natură teritorială. Cum s-ar zice, eu îmi iau Transnistria și închid ochii dacă-ți iei și tu Moldova.

De ce-ar face Bucureștiul și Chișinăul una ca asta – mai ales Bucureștiul, ignorând angajamentele asumate odată cu apartenența la NATO și Uniunea Europeană? Ne lămurește tot analistul sovietic. Pentru că, în ce privește Moldova, după Twitter revolution, cetățenii de pe-acolo n-ar mai avea altă soluție.

Și cum s-ar termina toată povestea? Păi, cu happy end, că e în folosul tuturor. Cu barterul e clar, iar în ce privește Transnistria, Modest Korolev zice că e-n avantajul ei, că doar așa ar putea rămâne “o insulă de stabilitate, având în vedere că în stânga este Moldova, iar în dreapta este Ucraina”. Ar avea și Kievul ceva de zis în povestea asta? Nu, n-ar avea, pentru că, în aceste condiţii, Ucraina nu va putea să-şi asume responsabilitatea pentru viitorul regiunii autoproclamate.

Nu comentez scenariul că nu are rost. Îmi aminesc doar că, prin primăvara anului trecut, un breaking news provenind exact din aceleși surse media a pus pe jar presa românească. Știrea în cauză aducea date și argumente concrete cum că, la o adică, dacă chiar s-ar plictisi de regimul lui Vladimir Voronin, armata de la Tiraspol ar putea să radă Chișinăul cu Moldova cu tot. Mai erau acolo și ceva info despre dotările militare ale regimului separatist, o adevărată statistică de genul tancurile lui Voronin contra celor de la Tiraspol.

Intens mediatizatul format de negociere ‘5+2’ – Republica Moldova şi Transnistria ca părţi implicate, Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori, iar UE şi SUA pe post de observator pare tot mai îndepărtat. Și asta, după ce multă vreme a fost considerat unicul for de oficializare a unei soluţii politice pe termen lung, care să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii de peste Prut. Iar susținătorii actualei campanii comuniste de la Chișinău știu că, spunând adio formatului ‘5+2’, spun adio sprijinului corelat al Bruxelles-ului si Washington-ului, lăsând o poartă larg deschisă pentru mama Rusie.

One Comment leave one →
  1. ariane permalink
    May 22, 2009 4:04 am

    Iti mai aduci aduci aminte Doamna…de imparteala, pe servetele de hartie, a teritoriilor?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s