Skip to content

Fatwa contra Facebook

May 23, 2009

Cei 700 de imami ai Consiliului inteleptilor (oulema) din Indonezia s-au reunit pentru a decide daca-i vor mai lăsa pe musulmani să utilizeze Facebook-ul, sau vor emite un decret religios (fatwa) impotriva popularei retele de socializare. Potrivit RTL Info, Consiliul intentioneaza sa limiteze totodata accesul la networkingul virtual, prin stabilirea unor reguli de utilizare. Oulema crede ca retelele sociale le-ar da musulmanilor posibilitatea sa intretina relatii, fie ele si virtuale, in afara casatoriei, si sa incalce cele 5 reguli de baza ale Islamului.

Indonezia, care numara circa 210 milioane de musulmani (90% din populatie) e al cincilea stat in topul mondial al utilizatorilor Facebook, dupa SUA, Marea Britanie, Franta si Italia. Anul trecut, numarul vizualizarilor retelei a crescut cu 645%, desi numai 0,5% dintre locuitori dispun de o conexiune la Internet.

Consiliul a mai emis pana acum decrete similare impotriva Yoga- considerat prea hindus, a unor dansuri traditionale si a votarii candidatilor politici care nu respecta regulile Islamului. In aprilie, guvernul indonezian a amenintat cu blocarea You Tube, dupa ce canalul a difuzat selectiuni dintr-un film considerat anti-islamic.

Nu este prima oara cand Facebook se confrunta cu o astfel de situatie. Reteaua a fost interzisa o vreme si in Iran, iar in Siria, nu poate fi accesata din 2007, autoritatile invocand ‘‘riscul unei infiltrari israeliene”.

One Comment leave one →
  1. ariane permalink
    May 24, 2009 3:41 am

    Unde-i Sharia nu-i tocmeala!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s