Skip to content

Moldova fără președinte

May 28, 2009

Comunistii moldoveni mai au o saptamana sa gaseasca votul de aur. Cum pana acum n-au ajuns la nicio intelegere nici cu opozitia dar nici intre ei, azi au uzat de singura arma pe care-o mai aveau in dotare – posibilitatea de amanare a alegerilor prezidentiale repetate. Iata un scurt film al sedintei ratate de azi, pe care am ascultat-o live de la Bucuresti,  si totodata cateva concluzii personale.

Dupa o sedinta de numai zece minute a Parlamentului, liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Maria Postoico, a propus reluarea procedurii de vot a candidatilor comunisti pe data de 3 iunie la ora 10. De la tribuna provizorie a legislativului din Chisinau, aceasta n-a invocat insa un motiv politic, asa cum era de asteptat, ci pe acela ca votul de azi coincidea cu o importanta sarbatoare creştină, Ispasul (Inaltarea Domnului Isus Hristos).

Dar, asa cum remarcau multi dintre cei ce au urmarit la randul lor in direct votul, pe 3 iunie moldovenii au o alta mare sarbatoare – Constantin si Elena. Iar comunistii ar avea un motiv religios sa ceara iar amanarea votului. Faptul ca religia nu e decat un pretext, nu mai conteaza.

Speculatii

Vladimir Voronin a plecat dupa sedinta fara sa spuna o vorba, liderii opozitiei au spus cam ce-au spus si pana acum, iar speculatiile continua sa curga in valuri. Serafim Urechean, liderul AMN, a pus de-o adevarata masa rotunda cu jurnalistii aflati pe culoarele legislativului. Mai in gluma, mai in serios, a spus multe. Printre care: “Eu vreau si pana la urma o sa fiu presedinte.”

Cum va folosi PCRM ragazul castigat? Pe de o parte, pentru a continua negocierile cu opozitia sau cel putin pentru a cauta sa convinga vreun deputat sa acorde mult-ravnitul vot de aur, iar pe de alta, pentru a pune ceva ordine in gradina proprie si a le inchide gura comunistilor nemultumiti de cele doua propuneri avansate pentru candidatura la functia suprema in stat.

Asa cum anticipam, ex-speakerul Parlamentului, Marian Lupu, continua sa fie un pion principal in tot acest joc de culise de pe culoarele politicii de la Chisinau. Intr-un interviu acordat recent RFEL, acesta sugera ca ar putea refuza propunerea de a fi numit premier, daca opozitia boicoteaza si al doilea scrutin si se va ajunge la alegeri repetate.

Declaratiile sale, fie si voalate, sunt o dovada in plus a disensiunilor din PCRM. Aripa dizidenta a partidului incearca sa-l convinga pe Vladimir Voronin fie ca ar fi timpul sa se retraga, fie sa accepte o candidatura de compromis. Iar opozitia, la randul ei, da impresia ca sta inca in expectativa, asteptand ca PCRM sa faca urmatoarea miscare. Cert e ca, pentru urmatoarele saptamani, Moldova nu va putea iesi din actualul blocaj politic.

Cat despre votul de pe 3 iunie, orice e posibil. O parte a opozitiei ar putea vota la alegerile prezidentiale, motivandu-si gestul prin necesitatea de a iesi din criza. Sau Marian Lupu ar putea face una din miscarile asteptate, rupand-o definitiv cu partidul si iesind temporar din scena impreuna cu cei care-l sustin.

Advertisements
4 Comments leave one →
  1. Bigdady permalink
    May 28, 2009 11:23 am

    O saptamana pierduta pentru Moldova.

  2. May 28, 2009 11:33 am

    Aşa a fost şi e mereu, aşteptăm o nouă repriză ca să facem galerie.

Trackbacks

  1. Webcam Love Girls Blog » Moldova fara presedinte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s