Skip to content

Chișinău- Interview with Stela Popa

May 29, 2009

eu-cu-osipencoUna dintre figurile marcante ale mass-mediei de la Chișinău, Stela Popa, fost reporter TV, corespondent extern și prezentator de știri, acum parte a echipei Unimedia, vorbește despre presa moldovenească și politica actualei administrații față de ziariști și instituțiile din care aceștia fac parte.

Într-un interviu apărut pe site-ul de știri Reporter Virtual – și a cărui traducere în limba engleză va fi în curând disponibilă pe acest blog, Stela povestește despre cum încearcă să supraviețuiască presa liberă de peste Prut și demonstrează că libertatea acesteia a rămas deocamdată o noțiune teoretică.

7 Comments leave one →
 1. sergiu permalink
  June 1, 2009 6:23 pm

  Mda, e usor sa critici si sa te lamentezi cand stai de un an in Romania la caldurica si democratie. De ce nu a mers Stela in 7-8 aprilie in Chisinau ca sa isi faca datoria de ziarist curajos si interesat de situatia de acasa? De ce comenteaza de pe margine, de prin Bucuresti atunci cand riscurile sunt practic minore pentru ea (avand de fapt doar avantaje – rating si laude ca si cum ar fi o mare eroina)? De ce tace Stela Popa despre mult prea ciudata si rapida ei ascensiune la EUtv si de ce nu da explicatii clare privind adevaratul motiv pentru care a fost demisa? De ce nu are curajul sa spuna ca nu a plecat de buna voie si ca i-ar fi convenit inca acolo mult si bine pe scaunul de prezentatoare? Are vreo intelegere cu Rosca? Pe unii la asta ii duce gandul, de vreme ce tace.
  Daca vreti sa fiti corecti, alegeti oameni credibili: le-ati putea lua cate un interviu lui Petru Terguta sau Doru Dendiu care si-au facut datoria de reporteri si jurnalisti, cu curaj si dorinta de adevar adevarat pana in ultima clipa in cele mai grele momente.
  Mult succes!

 2. June 1, 2009 7:06 pm

  Sergiu- 1. Petre a fost primul ziarist din R Moldova caruia i-am solicitat un interviu inca din 8 aprilie (poate confirma pe aceasta cale sau pe oricare alta, daca va dori sa o faca). A refuzat, refuza si acum, dar am sa insist. Pe acest blog am publicat insa un interviu cu Ion Terguta.
  2. Un interviu Doru Dendiu- din motive de clauze contractuale standard cunoscute in mediu, am evitat sa il solicit pana acum pentru a nu-l pune intr-o postura dificila. Probabil nu ar fi avut ok-ul pentru acordarea interviului, sau aceasta i-ar fi provocat probleme profesionale.
  3. Despre adevaratul motiv al demisiei Stelei si ascensiunea ei rapida… nu am intrebat-o, dar eu as spune ca oarecum se ghiceau printre randuri, chiar si aici la Bucuresti. De multe ori in spatele povestii unei vedete se ascunde ceva mult mai serios sau mai neplacut decat ai crede-si nu e vorba de aranjamente carieriste. Am sa ii adresez oricum aceste intrebari si cred ca va spune ce are de spus, daca va crede ca e momentul. Exisa insa un interviu foarte explicit exact pe tema asta, acordat de Stela Popa la sfarsitul lui aprilie, pentru jurnalistul Antenei1/Antenei3, Andi Laslau (publicat pe http://www.andilaslau.com), in care Stela Popa spune destule, si ce nu spune, lasa sa se inteleaga. Alte detalii pe linkurile http://www.andilaslau.com/?p=461 si http://www.andilaslau.com/?p=463.
  Ca sa fie mai clar, redau inceputul unuia dintre aceste articole, publicate sub semnatura lui Andi Laslau.

  Libertatea presei în Republica Moldova dă semne că se clatină rău de tot. Recent, o jurnalistă de televiziune din Republica Moldova a fost demisă de postul la care lucra pentru că a colaborat cu televiziuni din România. Este vorba de Stela Popa (foto), prezentatoarea principalului jurnal de ştiri al EuTV Chişinău, “Monitor”, de la ora 19.00. În paralel, ea transmitea corespondenţe de peste Prut pentru jurnalele Antena 1 si Antena 3. După cum scrie Vitalie Cojocari pe blogul personal, conducerea postului EuTv se temea, probabil, că Stela Popa ar divulga informaţii interne din redacţie. Postul tv îi aparţine politicianului Iurie Roşca, lider al Frontului Popular din Moldova care susţinea unirea Basarabiei cu România, trecut însă în rândul susţinătorilor comuniştilor. Începând din anul 1994 şi până în prezent este deputat al Partidului Popular Creştin-Democrat, iar în aprilie 2005 a fost ales în funcţia de Vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova.
  Cei care nu au văzut-o până acum pe Stela Popa îi pot vedea materialele şi fragmente din jurnalele prezentatea pe pagina ei de pe YouTube.
  UPDATE: Dispariţia jurnalistei de pe post este dezbătută acum şi pe forumul EuTv.

 3. sergiu permalink
  June 1, 2009 7:29 pm

  Multumesc pentru raspunsuri, Nadia. Am inteles care sunt motivele pentru care cei doi valorosi jurnalisti nu au ajuns (inca) aici.
  In ceea ce o priveste pe intervievata ta, eu continui sa cred ca e mult mai placut sa stai la Bucuresti decat la Chisinau in aceasta perioada (si inainte, de cand au inceput sa se imputa lucrurile acasa), fara sa trebuiasaca sa lupti prea mult pentru cariera, sprijinita fiind de analisti cu relatii in mass-media, care astfel devin ale tale, fara sa fi meritat profesional neaparat aceasta pozitie. Si asta dupa ce ai facut-o de oaie din alta directie decat presa de opozitie, si ti-a convenit de minune pupitrul stirilor si imaginea de vedeta. In momentul in care nu a mai fost convenabil sa fii cu gasca lui Rosca, a devenit mai convenabil sa devii erou al opozitiei, dar spre deosebire de ceilalti doi si inca cativa jurnalisti redutabili ca valoare si experienta, fara sa ai merite prea clare. Poate candva in viitor, ma va convinge si pe mine ca are valoare ca jurnalist. Deocamdata nu m-a convins deloc. Eu ma uit la ce face popa, nu doar ce zice popa.
  Asta e parerea mea, nu vreau sa te critic, supar sau sa desconsider interviul tau, este bine construit. Inca o data succes Nadia!

 4. June 1, 2009 9:02 pm

  Sergiu-multumesc. Si te astept oricand pe blog. Raspunsul l-am postat deja la urmatorul articol.

 5. June 1, 2009 9:04 pm

  Si io cred ca e mai bine sa fii in dreapta decit in stinga Prutului in zile ca cele de la inceputul lui aprilie, mai ales daca esti om liber, normal, si nu vrei sa faci figuratie in spectacolul alcuiva, sa fii carne de tun pe baricadele unor forte obscure, ipocrite, cinice. Si, la fel, cred ca e mult mai usor sa devii vedeta in balta jurnalistica RM, unde orice e la genunchiul broastei se poate considera gigant, pe cind dincoace de Prut concurenta e acerba, conditiile, mult mai prielnice pentru gazetarie, sunt mai serioase si te scot din multime doar daca esti bun/a. Deci nu vad de ce i se reproseaza cuiva ca n-a mincat salam cu soia, cind orice om normal la cap ar trebui sa vrea asta doar daca e vegetarian si i-s dragi animalutele, nu ca masura de economisire a banilor publici pentru bunastarea clasei conducatoare, cum se intimpla pe vremea lui Ceausescu, cum se intimpla acum in regimul Voronin.
  Nu va mai mindriti cei care sunteti sau vreti sa ramineti acolo, ostaticii lui, sunteti fie niste masochsti, fie niste sadici, fie niste inconstienti prost sau total neinformati.
  E parerea mea. Poate o sa revin cind si daca citesc interviul…

 6. June 1, 2009 9:29 pm

  Chiar nu mi-as dori sa ma aflu zilele astea de cealalta parte a Prutului. Nu ca ziarist roman. Si am ganduri bune pentru colegii, fie ei si necunoscuti, care si-au asumat curajul sa lucreze ca atare. Si probabil nu sunt singura in presa noastra, damboviteana ca accent si patronat.

Trackbacks

 1. Libertatea presei în Basarabia | Andi Laslau

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s