Skip to content

“Agonia surzilor” la TIFF

May 30, 2009

Republica Moldova participa cu trei scut-metraje la cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film din Transilvania (TIFF), a carui deschidere oficiala a avut loc in seara aceasta la  Cluj-Napoca. 800 de cai in violet a fost realizat in 2008 de George «Goga» Agadjanean, iar Ţara poveştilor / Country of Fairy Tales – anul acesta, de catre George Agadjanean.

Cel de-al treilea si cel mai nou dintre ele, dar probabil primul ca mesaj si impact AGONIA SURZILOR/ The Agony of The Deaf, reprezinta practic o radiografie pe pelicula, un NO COMMENT cat se poate de expresiv al alegerilor prezidentiale desfasurate in aprilie la Chisinau – de la etapa premergatoare, protestele si violentele din centrul orasului pana la valul de arestari si represalii ulterioare comise de autoritatile comuniste. Filmul a fost difuzat in premiera, acum trei saptamani, de Jurnal TV Moldova.

Chiar daca a fost montat in scurt timp si cu un buget de criza, documentarul are cateva atuuri majore. Realizatorul sau, jurnalistul Ion Terguta, a participat si filmat personal evenimentele relatate. Mai mult, acesta a fost unul dintre ziaristii moldoveni care-au avut ocazia sa afle din proprie experienta ce ascund coridoarele mortii de la Chisinau, si sansa sa mai poata vorbi despre asta.

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. May 31, 2009 9:08 am

  GO Moldova!

 2. May 31, 2009 10:46 pm

  Ma tem ca Ion nu prea a filmat, chit ca era in strada, si n-a prea vazut coridoarele mortii, ci a stat citeva ore inchis in cea mai pasnica institutie, unde e deja a doua luna detinut si Mocanu, spre deosebire de Matasaru si altii, care au fost inchisi la comisariate, apoi dusi la penitenciar.
  Chiar zicea intervievatul (eu am filmat) ca ii e jena sa spuna ca l-au luat de la pizzerie si ca s-au purtat frumos cu el.
  Nici filmul nu e tocmai clar si neutru. dar o sa-l mai privesc o data la TIFF, voi comenta acolo, la masa rotunda, apoi poate revin si aici cu un coment, sau pe blog la mine. Spor(t)!

 3. May 31, 2009 10:48 pm

  Ma refeream la interviul cu Terguta: http://www.youtube.com/watch?v=cl8vW6nY_ng

 4. June 1, 2009 1:30 pm

  Poate lipsa de claritate se datoreaza timpului scurt de montaj… E loc si pentru dezbateri si pentru interpretari. Te astept oricand pe blog pentru comentarii de la TIFF si nu numai.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s