Skip to content

Averile miniștrilor moldoveni

May 31, 2009

sala_sedintePeste nici trei zile, va avea loc ce-a de- a treia tentativă a anului, pentru alegerea unui președinte al Republicii Moldova. Dacă nici de data aceasta nu va fi ales un succesor al său, actualul șef al statului ar urma, potrivit legislației în vigoare, să numească un premier care să-și desemneze Guvernul și să convoace apoi alegeri anticipate. Cine-ar putea face însă parte din noul executiv de la Chișinău? Vor merge comuniștii pe mâna acelorași membri de partid pe care i-au susținut și până acum, sau vor scoate în față nume noi?  Să ne reamintim că zece din cei 18 miniștri ai executivului s-au reînscris în cursa electorală. Mai toți au venit cu proiecte și idei despre cum să le facă moldovenilor – fie ei simpli cetățeni sau oameni de afaceri, viața mai ușoară.

Ava.md a realizat un top în preajma alegerilor, pe baza declarațiilo de avere depuse de demnitari la Comisia Electorală Centrală, pentru a vedea, la final de mandat, câți dintre ei au sărăcit sau cu cât s-au îmbogățit în legislatura trecută. Rămâne de văzut daca aceștia își vor ceda locul, vor căuta în continuare să-și păstreze posturile, ori vor face pur și simplu rocada între ei.

Premierul Zinaida Greceanâi, candidat la președinție

În 2005, fostul ministru de Finanţe deţinea cu titlu de proprietate un teren, un apartament, un autoturism şi un garaj, şi cu drept de folosință, o casă şi un apartament. Valoarea acestora nu a fost estimată la acea dată.

În 2008, ajunsă în postura de vicepremier, declara oficial o avere de circa 1 232 000 lei moldovenești, constând într-un teren și o casă de aproape 300 mp în capitală. Declarația de avere nu face nicio mențiune la maşină, garaj sau apartament.

În 2009, devenită premier, declară veniturile salariale de circa 300000 lei, 63 301 lei pensie şi indemnizaţii de stat  și alți 385 891 lei proveniți din vânzarea unui imobil, plus un alt imobil în zona centrală a orașului, estimate la 1.232.000 lei și neânregistrat cu 3 ani în urmă. Rezultă că locuința centrală a fost cumpărată din economii făcute din salariul de prim-ministru. La acestea se mai adaugă un alt teren agricol, un garaj auto şi un Audi 80.

Victor Stepaniuc, vicepemier

A pornit în 2005 de la două loturi de pământ, un apartament, o casă, un autoturism şi un microbuz «coproprietate în cote-părţi», estimate la 250 mii de lei. În 2008, ca viceprim-ministru, deținea aceleași bunuri, mai puțin cotele-părţi din microbuzul declarat cu 3 ani în urmă sau veniturile rezultate din vânzarea acestuia.

Anul acesta, a declarat același apartament și același teren,o casă mai mare în altă localitate decât cea anterioară și un Honda Acord CVW — 200. La acestea se adaugă venituri salariale de peste 360 000 lei, 17230 lei pentru diverse alte activităţi prestate prin cumulul de funcții, 41 317 lei din fonduri de investiţii și 13 acţiuni la SA «Moldova — Tur».

Larisa Şavga, ministrul al Educaţiei şi Tineretului

În 2009, declară un salariu de 147 490 lei, altul de 66 060 prin cumulul de funcții, două apartamente în Chișinău – cu patru și respective cu 2 camere, un Ford Sierra, un garaj central, 165 hectare de teren agricol și 0,33 ha de pământ cu destinaţie locativă şi de construcţie.

Vasilii Şova, ministru al Reintegrării

În 2005 avea un apartament în Capitală, o mașină și economii de 5 715 lei. Anul acesta declarp în plus un teren Tohatin şi o casă, cumpărate pornind de la economiile realizate din venitul ministerial de 235 450 lei.

Violeta Ivanov, ministru al Ecologiei şi Resurselor Naturale

E proprietara unui BMW, anui apartament și a unei case în Capitală.

Larisa Catrinici, ministru al Sănătăţii

Are un apartament în Chişinău, aproape un hectar de tern moștenit prin testament, venituri salariale de 200000 lei, peste 25000 lei din activităţi prestate prin cumulul de funcții și 7000 lei pentru «participare la Moldexpo».

Galina Balmoş, ministru al Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului

Deține un apartament în Chişinău şi altul în Străşeni, iar salariile ministeriale cumulate se ridică la 67 145, 76 lei.

Andrei Stratan, vicepremier, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene

Anul trecut declara bunuri în valoare de 300 de mii de lei, printre care un apartament în Chişinău. În 2009 și-a extins cu 20 de metri apartamentul și a realizat venituri salariale de 234 223, 77 lei.

Igor Dodon, prim-vicepremier, ministru al Economiei şi Comerţului

Are numai două mașini și un apartament cu două camere. A avut un salariu cumulat de peste 215 000 lei, 36 000 lei din cumulul de funcții, 82660 lei pentru activitatea de membru al Consiliului de Directori ai SA «Moldtelecom».

Anatol Gorodenco, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare

Este proprietarul unui apartament cu garaj în Chişinău, și a realizat venituri salariale de 166 341 lei.


Advertisements
2 Comments leave one →
  1. Bigdady permalink
    May 31, 2009 11:04 am

    Le verifica declaratiile de avere careva? Au si basarabenii o ANI alor?
    Aceiasi situatie ca peste tot in statele sarace, stabii se imbuiba cat pot in timp ce marea masa a populatieiu traieste la limita saraciei.

  2. June 1, 2009 9:36 pm

    Au…dar verifica incrucisat. verificarile costa si bugetul e restrans…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s