Skip to content

Președintele Traian Băsescu – mesaj către Moldova

June 3, 2009

La numai câteva ore după scrutinul din Parlamentul de la Chișinău, președintele Traian Băsescu a ținut să facă o serie de precizări de natură să clarifice viitorul relațiilor dintre România și Republica Moldova. Invitat la o Ediţie specială a postului național de televiziune, TVR, șeful statului român i-a felicitat în direct pe cei care au rezistat presiunilor “enorme” care s-au făcut asupra lor (cu referire la opoziția anticomunistă), dând de înțeles că știe destule despre aceste presiuni și că au fost mai mari decât se credea. Traian Băsescu a ținut să adauge că eșecul acestei noi tentative de alegere a preşedintelui şi, implicit, instabilitatea politică pe care o atrag nu fac bine Republicii Moldova.

Șeful statului român a concluzionat că opoziţia moldoveană, care a boicotat alegerile prezidențiale, a dat acum o lecție importantă – şi anume,  că nu totul se cumpără în politică. Dacă se mai respectă Constituţia în Republica Moldova , vor fi alegeri anticipate, a declarat Traian Băsescu.

Cât despre normalizarea relațiilor dintre București și Chișinău, oficialul român a spus că aceasta se va petrece când politicienii care vor deţine puterea în Moldova vor înţelege că trebuie să-şi servească poporul.

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. June 4, 2009 9:27 am

  Declaratia facuta de Traian Basescu este doar un bla-bla-bla , menit sa atraga voturile cetatenilor romani din republica Moldova .

  In Romania suntem obisnuiti cu astfel de declaratii care nu inseamna nimic .

  Dupa parerea mea , opozitia si-a dat seama ca poate mai mult , si de aceea nu au acceptat liderii opozitiei oferta lui Vladimir Voronin , pentru ca este mult mai important sa ai felia ta dintr-un tort , decat sa primesc o bucatica dintr-o prajitura .

 2. Bigdady permalink
  June 4, 2009 11:12 am

  Mi-ar place daca Romania ar adopta O POZITIE CLARA in privinta Moldovei. Genul asta de replici “diplomatice” nu arata decat dualism. Inteleg situatia delicata ce exista dar, o pozitie oficiala cred ca s-ar impune cu atat mai mult cu cat asupra Romaniei au fost aruncate o gramada de acuze din partea puterii comuniste de la Chisinau.

 3. June 4, 2009 11:14 am

  Traian Basescu vrea doar voturile cetatenilor moldoveni care au si cetatenie romana , pentru ca acestia au votat intodeauna cu puterea de la Bucuresti , indiferent ca se numea PSD , PDL sau PNL !

 4. June 4, 2009 1:49 pm

  Cred (asa cum am mai scris) ca de data asta, adica de la evenimentele din aprilie, si președintele T.B. si MAE au adoptat o pozitie extrem de potrivita- necesara in context (am mai si scris asta). Relatiile R-M reprezinta o problema delicata si trebuie tratata cu multa diplomatie. Nu cred ca e nici cazul sa ne lasam purtati de sentimente, nici sa raspundem staffului actual din RM cu aceeasi moneda… Echilibru si diplomatie, cam asta ar fi solutia pe termen lung.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s