Skip to content

Alegeri în Moldova – ipoteze de lucru

June 12, 2009

Republica Moldova e din nou in prag de alegeri. Negocierile de culise sunt in toi, formatiunile politice neparlamentare au inceput sa prinda curaj si sa discute pe fata despre aliante electorale, iar cele trei Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal si Alianţa Moldova Noastra, carora li se datoreaza practic acest rezultat, incearca sa-si puna la punct strategia de campanie, si nu neaparat in comun… Care este sau care va fi aceasta strategie, nu e deocamdata prea clar. Cert e ca, atata timp cat administratia comunista continua sa controleze mass media de la Chisinau, cu greu se poate vorbi despre sanse egale sau despre o campanie electorala clasica.                          Presa de peste Prut continua sa faca speculatii pe tema demisiei din Partidul Comunist a fostului aliat al lui Vladimir Voronin- Marian Lupu, prezentand inca drept o noutate cu caracter inedit acest gest anticipat de cateva luni bune, mai mult – chiar cunoscut inclusiv in cercurile puterii de la Chisinau, fie ea la guvernare sau aflata in opozitie. De la ce ipoteze de lucru putem porni, in perspectiva viitoarelor alegeri? Mai toate se invart in jurul lui Marian Lupu.

Pentru a se concretiza, se asteapta doar ca acesta sa-si anunte deschis afilierea, si sa opteze – asa cum am mai scris pe acest blog, pentru una dintre solutiile pe care le-a studiat atent, si chiar le-a negociat, cu mult inainte de a-si da demisia. Prima – cooptarea suporterilor din PCRM, a aripii rebele din randul partidului prezidential, si infiintarea unei alte formatiuni politice de orientare pro-comunista sau declarat socialista, condusa de Marian Lupu, care sa mearga pe cont propriu la alegeri. A doua – anuntarea candidaturii fostului purtator de cuvant al Parlamentului moldovean la functia suprema in stat, in calitate de independent, reprezentant al unei noi coalitii politice in decurs de constituire. Si in fine, afilierea viitorilor demisionari din PCRM (daca se vor hotara totusi sa faca gestul), respectiv a formatiunii pe care eventual o vor constitui, la coalitia in cauza, tot cu Marian Lupu pe post de candidat la alegerile prezidentiale. Deoarece partidele de la Chisinau s-ar putea sa nu aiba parte de o campanie prea lunga si atent pregatita, asa cum si-ar dori – decizia fiind tot in mainile PCRM, una dintre aceste ipoteze ar trebui sa se concretizeze foarte curand – probabil, in urmatoarele 2-3 saptamani.

Mesajul de campanie

Indiferent care dintre ele va fi pusa in practica, mai ramane un element care va cantari greu in ochii moldovenilor chemati din nou la urne – si anume, mesajul de campanie cu care cei inscrisi in cursa electorala vor incerca sa-i sensibilizeze pe cetateni. Si ma gandesc in primul rand la oamenii simpli, din mediul rural, care, simplist vorbind, si-au dat si in aprilie votul comunistilor, pentru o pensie mai mare, o strada asfaltata in plus, sau pur si simplu din teama de schimbare. Cum cartea comunismului in folosul cetateanului a fost deja jucata, ce mesaj nou ar putea aduce actuala campanie?

Dupa cum au decurs lucrurile dincolo de Prut in ultimul an, in ultimii 2-3 ani chiar, dar mai ales incepand din aprilie, este limpede ca de data aceasta, va fi aruncat in joc factorul nationalist, atat de catre puterea actuala cat si de catre opozitie. Discursul de ieri al premierului Zinaida Greceanai, in care a dat de inteles- a cata oara?- ca Romania ar avea ceva cu granitele si integritatea teritoriala a Republicii Moldova, este o dovada cat se poate de elocventa in acest sens, daca mai era nevoie de asa ceva.

Mai exact, comunistii vor continua sa arate cu degetul spre Romania si sa lanseze acuzatii aberante privind tentative de anexare, acordare in masa a cetateniei, etc etc, si probabil sa fabrice noi dovezi care sa arate ca pericolul romanesc e unul real. Iar de cealalta parte, opozitia va incerca sa exploateze sentimentele pro-romanesti ale moldovenilor, mizand pe uniunea culturala si de suflet, pe comunitatea de limba si pe tot ce mai presupun acestea. Pornind de la un asemenea mesaj, de ambele parti, campania pentru anticipate ar putea avea rezultate neasteptate, ducand la o racire si mai mare a relatiilor dintre Bucuresti si Chisinau…

Si mai exista un ultim element de care ar trebui sa se tina seama, in tot acest joc politic. Si anume, acela ca, aproape in paralel, si Romania va fi in campanie electorala…

Advertisements
2 Comments leave one →
 1. June 12, 2009 2:12 pm

  Politicienii romani nu prea gandesc , sau nu vor decat sa-si umple buzunarul , asa ca din partea lor nu te poti astepta la multe !

  Sunt curios pana la urma cum o sa se termine !

  Cred ca Lupu este un fel de cal troian , pregatit sa rupa voturile opozitiei !

 2. June 13, 2009 6:52 am

  Intotdeauna interesele mafiotilor romani si transnistreni au coincis. Doar fraierii cred ca atunci cind isi dau cu stingu`n dreptul sunt patrioti.

  http://www.ziua.ro/f.php?f=news&data=2009-06-13&thread=30536&id=90392
  http://www.ziua.ro/f.php?f=news&data=2009-06-13&thread=30536&id=90383

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s