Skip to content

Hotnews – Drept la replică

June 19, 2009
tags:

hotnewsAcum exact patru zile, la ora 12,22, anunțam pe acest blog, ÎN EXCLUSIVITATE, sub titlul Reporter Virtual, pe lista neagră, restricționarea accesului la blogul colegului meu, Tiberiu Lovin, din birourile redacției cotidianului Adevărul, dând și detaliile de rigoare. Am revenit asupra subiectului, punând sub semnul întrebării moralitatea unei astfel de măsuri, care, în opinia mea, reprezintă o încălcare a dreptului de acces la informație și chiar a libertății presei.

Am fost deosebit de fericită să constat impactul celor scrise, mai ales că informația din postul respectiv a făcut turul blogosferei. Ieri, subiectul a fost preluat de către Hotnews, care i-a alocat un spațiu amplu, declanșând o adevărată anchetă jurnalistică, pentru a afla opinia specialiștilor – o inițiativă cât se poate de bine venită. E adevărat că Hotnews a citat o bună parte din bloggerii care au preluat subiectul de pe blogul meu, uitând însă să citeze sursa de bază, ceea ce îmi ridică mari semne de întrebare.

În speranța că la mijloc e o simplă omisiune, am adresat azi agenției un Drept la replică, sub forma unui comentariu postat pe site, dar rămas până acum nepublicat. Până la cuvenita rectificare a omisiunii, reamintesc celor ce n-au avut răbdare, sau n-au considerat necesar să citească sau să respecte cele citite, care este politica acestui blog, declarată ca atare în secțiunea About

Materialele aparute pe acest blog nu pot fi preluate decat cu acordul explicit si scris al autorului, cu precizarea sursei, autorului si indicarea linkului activ catre articol, in caz contrar cazand sub incidenta legii copyright-ului.

În ceea ce privește Hotnews, voi posta aici rectificarea cuvenită, dacă și când va avea loc. În caz contrar, așa cum rezultă și din paragraful anterior, sugerez o întâlnire între avocatul meu și avocații agenției. Chiar dacă nu avem încă un cod al bloggerilor, așa cum nu avem niciun cod deontologic al presei, avem totuși câteva reguli deontologice care trebuie respectate. Una vizează citarea surselor, iar alta, verificarea informației. În ce mă privește, le-am respectat întotdeauna, inclusiv în materialele postate pe acest blog.

UPDATE  Hotnews a publicat comentariul meu, și a făcut totodată rectificarea necesară.

Acesta este Dreptul la replică…

Stimati colegi, nu sunt in cautare de publicitate. Dar 1.rule nr.1 a jurnalismului vorbeste de citarea surselor 2. uite ce scrie clar pe blogul meu, la About- Materialele aparute pe acest blog nu pot fi preluate decat cu acordul explicit si scris al autorului, cu precizarea sursei, autorului si indicarea linkului activ catre articol, in caz contrar cazand sub incidenta legii copyright-ului.

Si n-am vazut asa ceva. Informatia a aparut PRIMA OARA pe blogul meu, aici https://busylancer333.wordpress.com/2009/06/15/reporter-virtual-pe-lista-neagra/ la data de 15 iunie, ora 12,22. Ceea ce cred ca stiati. Daca nu, inseamna ca nu ati facut nici macar minima verificare, si ati incalcat si rule 3. Daca sugerati o intalnire intre avocatul meu si avocatii dvs., e ok. Daca nu, astept necesara precizare/rectificare, ce tine de minima deontologie a jurnalismului. Blogurile sunt o sursa excelenta de info – dar prin citare, nu prin furt (fie el si realizat prin binecunoscuta tehnica a omisiunii).

Va multumesc!

răspunsul Hotnews…

Va multumim pentru completare. Am adaugat o nota cum ca informatia a aparut prima data pe blogul dumneavostra. Articolul a avut ca surse de informare blogurile lu catalin cocos, tiberiu lovin, nandos, care au fost citate, nu a fost preluat de pe blogul dumneavostra.

completarea apărută pe site-ul agenției…

Nota: Informatia despre restrictionarea blogului Reporter Virtual de catre Adevarul a aparut pentru prima data pe blogul Nadiei Dincovici, conform autoarei blogului.

și comentariul meu…

Si eu va multumesc pentru onestitate. Am facut cuvenita rectificare si pe blogul meu. Info a fost preluata pe http://www.reportervirtual.ro dupa circa 8 ore, si ulterior pe celelalte bloguri citate de dvs. Asta nu e o info conform autoarei blogului, așa cum ați scris dv., ci una care poate fi extrem de simplu verificată, în maxim 10 minute. Toate postările de pe blogurile în cauză au indicată ora, în mod vizibil.
Sper că veți înțelege că- probabil, ca orice jurnalist, am o sensibilitate aparte față de regulile deontologice. Orice public pe blog poate fi preluat în condițiile enunțate, aceleași ca cele practicate oriunde în lume în mediu.

Consider subiectul închis, nu înainte de a le mulțumi colegilor de la Hotnews pentru simplul fapt că au dovedit exact ceea ce așteptam – și anume, că respectă la rândul lor principiile deontologice.Advertisements
17 Comments leave one →
 1. Bigdady permalink
  June 19, 2009 11:29 am

  Erata o fi rezultatul unei crize deontologice din partea lor sau i-a speriat ideea cu avocatul?
  Ca un personaj din afara presei nu pot decat sa constat, pentru a nu stiu cata oara, ca in breasla se fura ca’n codru…din pacate jurnalismul urmeaza trendul de tara si DA, Basescu a avut dreptate, suntem niste tampiti.

 2. June 19, 2009 11:53 am

  Bigdady– No comment. Dar de ce să nu comentez totuși, că de aia mi-am făcut blog, să mă exprim liber într-un spațiu liber?
  Commentul meu e următorul – și vine de la cineva care chiar știe cum devine povestea… Nu preiei o info la prima mînă din n motive (să zicem, pentru că nu vrei să mediatizezi sursa, sau vrei să scoți în valoare doar munca ta), ci aștepți până devine publică, sau mai publică, iar apoi- o reiei cu o formulă de genul… presa scrie că… în blogosferă circulă o informație… potrivit mai multor publicații… un zvon care circula ieri prin… etc. Aș putea da lecții la capitolul ăsta! Cert e că explicația nu ține, deoarece orice ziarist- mai ales aparținând unei publicații serioase, și mai ales în ceea ce privește blogosfera, pe unde circulă tot felul de bizarerii neverificate, e obligat să verifice sursa de bază și veridicitatea ei. Și s-o citeze, măcar așa, pentru binele lui – ca să se acopere în caz de… La modul dacă mă dă cineva în judecată, e ok, nu eu sunt sursa, am preluat doar ce ziceau alții. Prin 2000, când am terminat eu Facultatea de Jurnalism, încă se predau cursuri cu aceste tehnici jurnalistice. E drept că erau considerate exemple negative, de evitat pentru un profesionist.

  • Bigdady permalink
   June 19, 2009 12:25 pm

   Am inteles exact gestul tau si mi se pare unul extrem de corect, pana la urma avem dreptul macar sa ne fie recunoscuta munca. In mod sigur, daca voi avea vreodata ceva de spus cu adevarat pe blogul meu voi reactiona similar. E vorba de munca ta, timpul si viata ta si nu vad de ce unii ar trebui sa se foloseasca de ele in asemenea mod.

 3. June 19, 2009 11:55 am

  Nadia, cei de la Hotnews obisnuiesc sa dea cu link-ul in bloguri destul de des si fara prea mari probleme. Cel mai probabil, baietii chiar au citit pe mai multe bloguri, fapt ce a insemnat ca nu mai are sens sa caute sursa primara. Ca deh, asa-i la noi…

  Deci acum daca vreau sa te citez ce trebe sa fac? 😀

  • June 19, 2009 12:43 pm

   Mihnea– cred că știi răspunsul – tu nu trebuie să faci absolut nimic – doar ce ai făcut și până acum. Și atunci când e vorba de o info exclusivă, mai ales una care face valuri, și pentru care autorul își asumă niște riscuri (cunoaștem articolele cu pricina…), nu citezi sursele la mâna a 2-a, mai ales când sursa de bază e disponibilă. Eu n-am uitat că știrile din știri se scriu, așa cum n-am uitat nici abc-ul jurnalismului. Nu de alta, dar l-am învățat și la școală, frumos și organizat, și l-am pus și în practică.
   Să rezum – n-am o obsesie cu citarea, ci cu practicile nedeontologice. Să îți spun de câte ori mi s-a întâmplat asta, în cele cred abia 5 săptămâni de când am lansat blogul? Un singur exemplu- Republica Moldova, acces interzis! Titlul primului meu post în blogosferă, la Tiberiu pe blog, preluat apoi, ca titlul al unei ediții speciale A3. O să-mi spui că e coincidență? Nu e. Sunt, e drept, un FOST jurnalist de investigații, dar bunele obiceiuri nu se uită niciodată- cum ar fi cel de a nu scrie fără probe, de pe vremea când riscai să îți bată oricând la ușa redacției vreun avocat de talia lui Doru Viorel Ursu, c-o citație pe care scria ceva de 205 și 206 și daune de sute de mii de dolari, cât n-avea tot cartierul meu la acea dată. Articolele alea din Codul Penal, despre ele vorbesc.
   Vreau să se țină doar seama de așa numitul drept de proprietate intelectuală, deși n-am un holding, trust sau redacție în spate. N-am lipsit la cursul ăsta, și având în vedere că l-am și făcut cu Monica Macovei (exact, acea MM, poate controversată politic dar un excelent profesionist într-ale dreptului presei), încă mai țin minte cum devine treaba. Inclusiv sub aspect legal. Și repet, știu al naibii de bine cum se face.
   Iar dacă nu știu, îmi întreb avocatul, care e specializat în de-ale presei. În curând o să-mi pot întreba și consilierul de imagine… Why not? Jucăm după regulile jocului!

 4. June 19, 2009 12:16 pm

  @Bigdady , eu cred ca daca Nadia nu era jurnalist , nu se mai oboseau !

  • Bigdady permalink
   June 19, 2009 12:29 pm

   Gresesti, materialele bune se fura de oriunde, nu doar de la jurnalisti.
   Este adevarat ca sursa, in cazul de fata blogul Nadiei, fiind veridica nu-ti mai da batai de cap cu verificarile dar, o idee buna se “imprumuta” de oriunde. Si asta pentru ca si in jurnalism, ca si in invatamant au aparut “specialisti” peste noapte.

 5. Bigdady permalink
  June 19, 2009 12:37 pm

  Aha, dreptul la replica era la mijloc, am inteles…”aprob pozitiv”.

 6. June 19, 2009 12:50 pm

  Bigdady și România inedit – nu dreptul la replică mă frământa, ci repet, onestitatea gestului. Într-adevăr, e o muncă, a mea, care-mi ia probabil infinit mai mult timp decât colegilor cu un regular job. Și tocmai de asta țin la ea. Cât despre deontologie- probabil ați văzut că citez sursa oricărei info pe care nu am aflat-o personal. Aștept ca și alții să facă la fel. E un principiu pe care l-am respectat toată cariera mea, și la care n-o să renunț tocmai acum. Vă mulțumesc pentru înțelegere! Și da, așa e- materialele bune se fură de oriunde!
  NR Citez orice autor al unei info…pot fi persoane extrem de cunoscute sau de care nu a auzit nimeni – asta nu are importanță. Deși cam simt că în blogosfera noastră se aplică criterii subiective!

  Mihnea
  – îți mai dau un exemplu- Pagina de media, A3, Evenimentul zilei, ultimul sub semnătura fostei mele colege Clarice Dinu. Tema- simpaticele videoclipuri realizate de PE înainte de europarlamentare. Am fost a 2-a persoană care le-a accesat, mai exact prima după Liberation, la o diferență cred de 4 ore. Proba- site-ul youtube și corespondența purtată de mine cu stafful lor pe tema asta, urmată de trimiterea unui grafic al accesărilor, cu ore, IP și tot tacâmul. A3 a făcut un off din asta, EvZ- o pagină întreagă, iar Pagina de media a citat marea realizare și descoperire a EvZ. Mi-au publicat comentariul lăsat pe site, în care le sesizam asta, dar n-au dat în veci măcar o rectificare. Ai aici dovada http://www.paginademedia.ro/2009/05/19/umorul-magnet-pentru-alegatori-in-campania-mereu-e-timp-sa-si-votezi/. Tiberiu m-a sfătuit să expun public povestea – n-am făcut-o, mi-am zis că nu merita deranjul. Dățile următoare mi-am spus la fel. Până azi. Știi cât de mult lucrez ca să fiu atât de interconectată la evenimentele externe? Mai exact, ca să-mi păstrez credibilitatea pe care am avut-o întodeauna, și nu e lipsă de modestie să spun asta. Crezi că e ok o astfel de practică? Aș putea să fac un blogo-zapping, să baleiez netul într-o ora, să scriu 3 vorbe luate de la alții și să ies la grătar cu familia, la shopping, la o cafea cu prietenii etc. N-o fac, pentru că nu scriu niciodată nedocumentat, și fără să știu de n ori mai mult decât am scris. Și nu scriu niciodată dacă sunt paralelă cu subiectul. Iar marile nume care-și tot fac loc prin blogosfera noastră după metoda asta, și mai dau și sfaturi sau fac clasamente, uite, deschis îți spun, mă lasă indiferentă, fix în blog! O să pierd trafic după postul ăsta? Ei bine, supraviețuiesc. Și eu, și blogul meu aflat la început de drum. Oficial și nu numai, îmi merge bine. Să citez sursa lui oficial îmi merge bine? parc-așa rezultă c-ar trebui să fac, din ce scriam…

 7. Bigdady permalink
  June 19, 2009 1:01 pm

  Imi aduc aminte de reactia lui Badea cand, intr-o emisiune la A3, se arata suparat ca nu la inclus Basescu si pe el in lista tonomatelor. Acum, stau si ma gandesc, daca pe mine nu ma fura nimeni e semn ca scriu prost?! (Nadia, zambeste! e o situatie urata din care ai iesit cu capul sus).

  • Bigdady permalink
   June 19, 2009 1:01 pm

   “l-a inclus” scuze

   • June 19, 2009 1:22 pm

    Bigdady– se simte că sunt enervată? Eiii, dacă alții nu te citează nu înseamnă că scrii prost. Există nu una, ci chiar două explicații. Sau că nu ți-au descoperit încă blogul, sau că citează alt blog mult mai cunoscut, aflat deja în top, care ia info de pe blogul tău.
    Recunosc, sunt enervată, pentru că la câteva lucruri am ținut mereu – printre ele, semnătura mea. Pentru a obține dreptul de preluare a unor info din unele materialele de pe blogul meu (sau din cele apărute la Tiberiu Lovin pe blog, sub semnătura mea), eu m-am înscris în diverse Cluburi care să îmi permită acest lucru, prin politica aplicată, sau am făcut demersurile OFICIALE de preluare, către autorii în cauză – în scris, cu tot ce presupune asta. La câteva dintre ele încă aștept răspunsul, deși aș fi putut să preiau ideile și să le adaptez. Chiar dacă trăim în România, am intrat în UE – și se cheamă că ne mai și aliniem politicii comunitare în domeniu. Iar cei care n-o fac încă, vor fi obligați să o facă.
    So, nu mă fascinează includerea în lista tonomatelor, mai ales că-i deja mare înghesuială pe zona aia și nu mi-a plăcut niciodată să încurc traficul. Nici să mă fac că-l dirijez. Dacă era așa, m-ai fi văzut de mult dându-mi cu părerea ba la un post TV, ba la altul, ba la radio etc etc.
    Uite-așa o iau pe căi greșite, după ce n-am vrut decât să lansez un blog de politică externă, cu situația din Republica Moldova pe primul loc (deoarece asta chiar mă interesează). Dacă încep să scriu și ce premii am luat și ce cursuri am mai făcut eu outside borders în ultimii ani, și cine m-a mai preluat din presa străină și ce diplome am, și de ce nu, să-mi postez și o galerie foto all over the world, să vadă cititorul de blog, cum s-ar zice, că-s cultivată, școlită și plimbată, pot să-mi iau adio de la mine! Side effects ale lipsei de deontologie! Sper doar să-mi găsiți o scuză! De săptămâna viitoare, revin la tema mea favorită- alegerile din R. Moldova și e clar că scap de riscurile plagiatului.

 8. June 19, 2009 6:22 pm

  BUNELE MANIERE NU SE FURA/PLAGIAZA DE PE NICI UN BLOG ? PACAT !!!

 9. June 19, 2009 8:30 pm

  Nadia ai procedat foarte corect !
  Printscreenul ala trebuia sa fie oleaca mai mare , ca nu prea se intelege ce scrie acolo !

Trackbacks

 1. Codul bloggerilor « Blog de Freelancer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s