Skip to content

Codul bloggerilor

June 21, 2009
tags: ,

În doar o zi de weekend am devenit subiect de poveste. Blogul meu a făcut aseară deschiderea la Realitatea Tv, la emisiunea După bloguri (de bine!), citat în mod onest ca sursă exclusivă a unei știri de presă, după ce, cu numai câteva ore înainte, a fost șters într-un limbaj agresiv de pe lista blogurilor de care-ar trebui să se țină seama, pentru exact aceeași știre de presă. Cine are dreptate, decideți singuri.

În condițiile în care mai toată blogosfera reclamă furtul știrilor fără citarea autorului, iar instituții de referință precum BBC încep să dezbată oficial lansarea unui astfel de document, a unui Cod al bloggerilor, recentul meu malentendu cu agenția Hotnews a avut efecte neașteptate. Punctul de pornire – știrea pe care am anunțat-o în exclusivitate la data de 15 iunie, ora 12.22, privind restricționarea în premieră, de către un cotidian central, Adevărul, a unui blog privat, cel al jurnalistului independent Tiberiu Lovin.  Aceasta a fost preluată la scară largă, pe principiul știrile din știri se scriu, fără citarea sursei, dar cu citarea unor bloggeri mult mai cunoscuți. Adică, mult mai cunoscuți între ei, dacă și acesta poate fi considerat un criteriu…

Înaintarea unui drept la replică și mai ales soluționarea amiabilă a problemei, prin cuvenita rectificare a Hotnews, pare să fi iritat clanul bloggerilor cu influență (așa cum se autodeclară pe baza unor clasamente înocmite pe criterii cel puțin discutabile), deranjați de apariția unui blog obscur, anonim, care pe deasupra mai ridică și pretenții, invocând niște articole ce țin de legea copyrightului și niște reguli deontologice universal aplicabile. Subiectul aduce în discuție necesitatea lansării unui cod al bloggerilor și în România, unde acest domeniu pare să funcționeze mai degrabă haotic și deseori chiar fără respectarea unui limbaj de decență elementară, așa cum rezultă, în opinia mea, din cele de mai jos…

Atacul pornește de la un oarecare Gram, sau Grama, sau Gramo (nu se înțelege exact), evident anonim dar cu blog, care scrie că…

A doua poveste. Costin Ionescu scrie ca in redactiile anumitor ziare a fost interzis accesul la niste bloguri. Se trezeste o doamna sa urle ca i s-au furat informatii de pe blog. Un blog obscur, de care n-a auzit mai nimeni (nici Costin nu auzise, l-am intrebat), infiintat acum doua luni. Doamna fie nu stie, fie se preface ca nu stie ca nu exista copyright pe fapte. Daca vine Papa in Romania si eu scriu ca vine, nu trebuie sa-l dau ca sursa pe primul jurnalist (sau blogger) care a scris ca o sa vina Papa in Romania. In conditiile in care un jurnalist se informeaza de la oamenii implicati intr-un eveniment si relateaza faptele, fara sa preia un text sau o poza de la tine, e cam ridicol sa te plangi ca “ti-a furat exclusivitatea”.

Comentarii

Nadia Dincovici, June 22, 2009 at 12:03 am

Anonimule,
Cand ai un blog, e bine să și spui de unde vii și cine ești, doar daca nu-l încadrezi la categoria jurnal personal cu acces retricționat. Asta zice autoarea blogului obscur, de care n-a auzit mai nimeni. Spre deosebire de al tău, măcar nu e anonim. Si nu e infiintat acum 2 luni ci mult mai recent. Iar Costin al tau (despre care nici eu n-am auzit)-e cumva vreun evaluator in materie de bloguri? Sau de altceva? In rest nimic de spus-dupa cum scrii, e clar si cam ce scoala de presa, si ce deontologie ai. De talent nu mai vorbim.
Sa-ti mearga bine!

ace lift,

hello. who are you, gramo????? and u really wanna talk about journalism, bloggers & news????
am intrat absolut intamplator pe blogul tau si m-am tot intrebat cine naiba poate fi atat de nepasator cand vine vorba despre drepturile de autor, despre proprietatea intelectuala. nu stiu cum poti califica drept obscur un blogg care exista de doar doua luni cum zici tu si care, intamplator are si materiale beton. si daca tot esti asa de expert poate imi explici si mie cine e numitul costi sau costin de care, marturisesc, ca nu m-am lovit nici la scoala, in pauza mare, nici la vreo conferinta de presa sau la alt eveniment de media. succesuri, draga anominule sau dragilor anonimi care stati in spatele lui gramo-emo.

ariane

Gramo: Evenimentul exista in spatiul virtual doar daca este consemnat.
Deontologic ( daca stii semnificatia acestui termen) exista regula precizarii sursei initiale ( asa s-a procedat de la scribi pana la autorii primelor foi tiparite si in epoca Marconi).

Comentariu cenzurat- agentimperialist 2:11 AM (și opinia lui despre cenzura pe blog)

a băgat moderare ţugurlanu’ că i-am dat cu un pic de agheasmă

mă gramo, ţi-e ruşine de numele tău sau pur şi simplu nu înseamnă nimic? de ce nu îl împărtăşeşti cu noi? apropo, ai onoarea să fii băgat în seamă de mulţi oameni cu cap, cu şcoală şi cu portofoliu, tocmai pentru că ai sărit la gîtul cuiva respectat. asta parcă e promovarea de guerrilla de care o acuzai pe Nadia. hmm… s-ar zice că nu eşti mai breaz, dacă aplicăm aceleaşi criterii.
şi dacă blogul Nadiei a apărut de două luni, îţi dă în scris Mihai Ursu, de la televizor, că Nadia Dincovici nu a apărut alaltăieri şi că, mai mult, în ultimele două decenii Nadia a fost ocupată să îşi construiască un nume şi o reputaţie în presă. nu ştiu cu ce te-ai ocupat matale, chiar sînt curios. dacă eşti mai bun decît ea, ar trebui să te arăţi la faţă.
nu ne dezamăgi, jurnaliştii sînt oameni curajoşi.

Comentariu cenzurat-

Comentai si eu absolut civilizat , si comentariul meu a fost cenzurat , adica scrisai ca daca ai un blog de nici doua luni , asta nu inseamna sa nu il citezi , si ca nu trebuia cautata prea mult sursa primara a stirii , mai ales ca articolul a aparut pe ditamai site-ul Hotnews !

Replica finală (cenzurată deocamdată), de la Nadia citire

Noi, adică jurnaliștii adevărați, refuzăm să ne certăm cu substantivele comune, mai ales că nu știm ştim dacă tu ești gheorghe, măria, vasile sau cerasela. Nu știm nici ce ai în spate care să îți dea dreptul să discuți de la egal la egal cu substantivele proprii. Chiar am fi interesaţi. Atîta timp cît te ascunzi după anonimat, poți insulta fără consecinţe. Noi discutăm cu oameni, nu cu pseudonime de forum.

NR Pe acest blog, comentariile nu sunt cenzurate. Cui folosește cenzura? Probabil, celor ce vor să-și ascundă incompetența.

Advertisements
35 Comments leave one →
 1. June 21, 2009 11:47 pm

  iti pierzi vremea cu deontologia pe internet. parerea mea e ca trebuie sa-ti vezi in continuare de treaba si sa nu mai pui la suflet mizeriile unor oameni marunti. cand ai valoare, vei straluci deasupra acestor mizerii

 2. June 21, 2009 11:53 pm

  Sobo – uite, faptul că tu ai răspuns acum (și nu mă așeptam s-o faci, nu știam că ai habar de modestul meu blog la început de drum) arată că merită. La fel și comentariile altor colegi, anonimi sau nu. Am eu o problemă cu deontologia, se pare că nu-mi aduce neapărat ceva bun, dar să spunem că a fost întotdeauna una din valorile mele, și rămâne. Mesajul tău mai profund l-am înțeles și o să îi dau curs- get back to serious work, de la care m-am cam abătut în ultimele zile… Și un MULȚUMESC adevărat, unui adevărat coleg!

 3. June 21, 2009 11:53 pm

  Comentai si eu absolut civilizat , si comentariul meu a fost cenzurat , adica scrisai ca daca ai un blog de nici doua luni , asta nu inseamna sa nu il citezi , si ca nu trebuia cautata prea mult sursa primara a stirii , mai ales ca articolul a aparut pe ditamai site-ul Hotnews !

 4. Bigdady permalink
  June 22, 2009 9:09 am

  Pentru moment blogosfera e un “sat fara caini”. Nu pot spune daca un asemenea cod al bloggerilor ar fi aplicabil sau singura solutie ramane “bunul simt” cert este ca mediul online e intr-o continua schimbare si e greu de prevazut unde se va ajunge.
  Inmultirea abuzurilor, de genul furtului intelectual, va determina insa cu siguranta reactii pe masura ceea ce va duce spre cautarea unor solutii.

 5. June 22, 2009 9:18 am

  Bigdady– sper ca va fi așa! Aștept ca Tiberiu să clarifice lucrurile, deși nu văd ce e neclar, când oricine poate vedea singur ziua/ora postării pe bloguri… practic, traseul preluării info.

 6. June 22, 2009 9:37 am

  Pacatul blogosferei:
  Cica sta scris in fisa postului ca autorii de bloguri sa fie nevoiti sa se traga de siret cu toti acei ¨nea Gheorghe¨, ce publica (sub pseudonim sau nu) tot ce le trece prin neuronul indesat in… c..
  Acolo unde nu este continut, informatie, verticalitate si bun simt… nu este nimic. Din nefericire, blogosfera are multe bloguri… aride !
  Din cele peste 30.000 de bloguri romanesti, abia daca gasim vreo 1.000 de calitate.

 7. June 22, 2009 9:48 am

  Eu cred ca blogerii din generatia veche au o problema cu blogerii din generatia noua, in marea lor majoritate jurnalisti, deoarece cititorii blogurilor au inceput sa-si schimbe gusturile !

 8. June 22, 2009 10:02 am

  Dielda Dinu – nu e obligatoriu să ai relații cu toți nechemații. Depinde ce vrei- sau mai exact, nu trebuie s-o faci decât dacă vrei să devii pe orice cale un fel de pseudo-vedetă. Aici nu e vorba nici de blogging, nici de jurnalism. Evident mă refer STRICT la cei ce au lansat aceste atacuri total gratuite la adresa mea și a blogului, pe motivul că nu au auzit de mine sau că blogul e nou, obscur, greu de găsit etc. Și eu țin legătura cu cei care vor să vorbească cu mine- de asta am și open ID pe blog. Doar că repet, sunt pentru un dialog civilizat și mă deranjează aerele de vedetism (ale celor la care fac aluzie), cînd ajung și prin zona mea.

  romania inedit – așa se pare, deși e ciudat, mai ales când e vorba de domenii care nu au nimic în comun. Vor unii clar să iasă în față, insultându-i pe alții…

 9. June 22, 2009 10:47 am

  Vorbeam in general, nu aplicat la mine. Spuneam ca aceasta este tendinta pe blogosfera.
  Obisnuiesc- si-mi face placere- sa raspund la comentariile primite pe blog. Imi plac schimburile de idei, confruntarile intre convingeri etc.. Pentru mine comunicarea este esentiala.
  Nu ma defineste termenul pe care mi l-ai atribuit. Semnez un blog de autor, cum bine stiti.
  Sunt departe de tara si sunt trista ca nu pot participa la intalnirile organizate intre bloggeri si personalitatile culturale. Astfel pierd sansa de a cunoste oameni interesanti si minunati.

  • June 22, 2009 10:20 pm

   Dielda – termenul nu ți l-am atribuit ție (clar nu aveam de ce!), ci autorilor acelor atacuri (de ieri și de azi) la adresa mea și a acestui blog. Poate exprimarea mea nu a fost suficient de clară, dar despre ei era vorba. Am precizat asta și pe blogul tău, cînd mi-am dat seama de confuzie – citind ultimul tău post.

 10. June 22, 2009 10:55 am

  Dielda , nu ai pierdut nimic daca nu participi la intalnirile organizate intre bloggeri si personalitatile culturale !

 11. June 22, 2009 11:13 am

  Dielda, eu vorbeam și în general, și aplicat… Desigur că nu generalizăm lucrurile care ies din sfera deontologiei… Eu pot doar să sper că vor fi cazuri aparte.

 12. June 22, 2009 11:27 am

  @ Nadia: Am vazut ca ai folosit un ton personal si de aceea am intervenit. Repet, nu ma consider si nici nu sunt o vedeta (reala sau de ¨carton¨). Urasc termenul de VIP…
  Sunt o boema, nimic mai mult.
  @ Romania inedit: Ma intristeaza sa aud ce spui.

 13. June 22, 2009 11:32 am

  Dielda Dinu – Tonul e personal recunosc- deoarece am fost vizată direct și într-un mod cât se poate de ne-elegant în toată povestea asta. Doar că nota personală mă viza pe mine și nu pe tine. Scuze dacă s-a înțeles altceva. Și eu urăsc termenul VIP.

 14. June 22, 2009 11:42 am

  Nadia , in curand , blogerii care faceau parte din blogosfera veche , o sa cerseasca la usa redactiilor o bucata de paine , si o sa se ofera sa lustruiasca pixurile ziaristilor blogeri , ca sa nu moara de foame !

 15. June 22, 2009 12:00 pm

  Nu am inteles gresit: Este dreptul tau sa te aperi in respectivul conflict.
  Am comentat doar ce ai spus: ¨Nu e obligatoriu să ai relații cu toți nechemații. (…) Nu trebuie s-o faci decât dacă vrei să devii pe orice cale un fel de pseudo-vedetă.¨
  Si am raspuns ca NU. Poate v-a dus in eroare cu doza mea de… histrionism.

  • June 22, 2009 1:02 pm

   Dielda Dinu – cred ca da… se mai întâmplă. Oricum n-o să mai răspund nimic la povestea asta, mai ales că din start e clară-doar să vrea cineva să o verifice. Fiecare cu deontologia lui aplicată…

   romania inedit – ei, nu cred că o să aibă nimeni o soartă așa tristă. Asta s-a vrut o gluma!

 16. June 22, 2009 1:36 pm

  DA, fiecare cu deontologia lui aplicata.

 17. Jurnalist cu Școală permalink
  June 22, 2009 8:39 pm

  Pentru colegul nostru Gramo,

  Nu știu ce ai făcut tu când erai mic, dar eu am făcut FJSC. Nu stiu dacă ai auzit de asta dar da-mi voie să te ajut: Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Ei bine, prima lecția a fost ”CITAȚI ÎNTOTDEAUNA SURSA, MAI ALES DACĂ ȘTIREA E ÎN EXCLUSIVITATE”. Este inadmisibil să-ți însușești ceva ce nu e al tău. Dar dacă tu esti mai presus de conceptul de Jurnalism… atunci jos pălăria. Eu văd că ai talente de jurnalis dar nu vrei să te joci după reguli. Nu așa se face treaba. Oricine poate să stea cu fundu în fotoliu și să dea copy paste. Asta cam sună a plagiat. Cu ce drept furi tu o știre în exclusivitate? Nu-ți mai ajungea traficul pe blog și, haplea cum ești, te-ai întins mai mult decât te ține plapuma. Referitor la ND, o cunosc destul de bine și pot să te informez că are experință în media mai multă decât ai să reușești tu să acumulezi vreodată, mai ales dacă dai cu copy paste. Recunoaște omule greșeala. Cu toții greșim. Domnul te va ierta, precum și noi, bloggerii.

 18. Jurnalist cu Scoala permalink
  June 23, 2009 11:28 pm

  Tiberiu Lovin incearca sa lamureasca cica exclusivitatea stirii cu interzicerea blogului sau la Adevarul dar mai mult o incurca decat o lamureste si vad ca preia din mers sloganul PUNETI LA ZID BLOGUL OBSCUR, ca intre colegi. M-am lamurit! Postez aici comentariul meu ca la Lovin n-am chef sa mai intru, a devenit mai mult virtual decat reporter, iar nenea cu gramajul (o fi vreun ospatar nemultumit ca nu-i las bacsis) l-a cenzurat.

  Tiberiu- scrii ca…
  E adevarat ca nimeni n-ar fi stiut ca ea a dat marea stire daca nu o citam eu la update, pentru ca am observat later.

  Din asta se intelege ca ai aflat si tu de pe blogul ei, sau de la cineva care citise blogul ei. Fii foarte clar ca sa pricepem toti. Deci asa e, sau vrei sa zici ca e vorba de o coincidenta?
  Parca ND scria si pe blogul tau. Chestia cu blogul obscur nu denota spirit de echipa, dimpotriva, n-am vazut ca ea sa te fi atacat pe undeva. Faci si tu ca Gramo? Parca si blogul tau a fost unul obscur. Iar daca o tii tot asa…

  • June 24, 2009 6:48 am

   Jurnalist cu Scoala. Nu mai comentez. Am spus-o de acum 2 zile, nu mai comentez deloc povestea. E deja clara, explicata si verificabila. Si am mai spus, fiecare cu deontologia lui.
   Nu ma asteptam nici la altele (…nu conteaza la ce anume), dar nu ma asteptam nici sa vad aceasta mobilizare a multor colegi, unii cunoscuti, unii necunoscuti mie, colegi care n-au uitat cum se face meseria. La cea de jurnalist ma refer. Vad ca sunt destui din vechea garda – un salut tuturor…

 19. June 24, 2009 5:18 pm

  Nu vreau sa trag spuza pe turta mea , dar cred ca trackback-ul de la acest articol , sintetizeaza problema si spune lucrurilor pe nume ! 😉

 20. June 24, 2009 9:02 pm

  Jurnalist cu scoala: bre, scoala matale o fi buna la ceva, dar nu te pricepi regulile de pe net. Aici nu conteaza cine o da daca nu e vizibil. Asta am vrut sa spun. La asta se refera povestea cu blogul obscur, nu era nu stiu ce mare afront. N-am crezut ca trebuie sa explic asa ceva. Pun punct.

 21. June 24, 2009 9:28 pm

  raspunsul meu e acelasi cu cel de acum 3 zile. 1. No comment! Auction closed!

  • June 24, 2009 10:16 pm

   Inainte-am avut o dilema, acum am 2. Cine face regulile astea pe net? Trimiteti-mi si mie ceva, un link, un manual, whatever, sa ma mai cultiv si eu. In 2000 cand am terminat eu scoala de profil nu se inventase asa ceva. Nici dupa aia n-am auzit, dar asta nu mira pe nimeni cred. De unde sa fi auzit autoarea blogului obscur etc etc?
   NR Vad ca am intrat in zona confuziilor. Ca sa le clarificam, sunt si jurnalist si blogger. Mai exact sunt un blogger jurnalist. Unul care uraste regulile, alea stupide…

 22. June 25, 2009 2:36 pm

  Nadia: Nu ai cum sa urasti niste reguli daca spui ca nu exista. Sunt reguli nescrise… ca peste tot. Lasa ca ai sa dai cu capul de prag pana ai sa le pricepi 🙂 .

 23. June 25, 2009 2:49 pm

  Tiberiu Lovin – Pe cine am sa dau? Nu dau ca intru sub incidenta legislatiei romanesti in vigoare. S-au mai schimbat codurile alea si normele de aplicare, dar totusi cand nu te gandesti, atunci se-aplica!
  Si in plus, unul dintre sloganurile mele preferate, de prin 89 incoace, e FARA VIOLENTA. In rest, ca sa ma citez pe mine insami (nu promit ca nu devine un obicei!), intotdeauna am reusit ce mi-am propus. Fara violenta si fara sa incalc niste articole de cod (penal, deontologic, etc).

 24. June 25, 2009 3:04 pm

  Nadia: Nu dai pe nimeni, ci ai sa dai singura cu capul de prag. Reciteste si nu te agita: foloseste un ciocan mai mare. Fara violenta! 🙂

  • June 25, 2009 11:16 pm

   Tiberiu Lovin – Nu mărimea contează, sau nu de data asta. Și nu eu mă agit. Eu scriu, deci exist. Eu scriu dintotdeauna, ceea ce n-aș putea spune despre cei care, în loc să inventeze pesudoreguli în folosul propriu, ar face mai bine să scrie la rîndul lor sau să se retragă. Aceste așa-zise reguli pe net sunt arbitrare, le deduc din răspunsuri și nu le recunosc. Regula publicității? a celui mai tare? Nu suntem la Cine știe, cîștigă, nu suntem la Chișinău, la Teheran etc… nu suntem în comunism, nu suntem într-un stat fundamentalist sau totalitar. Și cu atît mai puțin într-o blogosferă de acest tip. Iar dacă totuși da pe alocuri – e o simplă modă care-o să treacă după câteva sezoane. Cu tot cu cei care-au inventat-o.

 25. August 19, 2011 7:05 am

  Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading through your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Thank you!

  • October 9, 2011 5:45 pm

   There are not other blogs here into my area covering the same topics, as far as I know. Anyway, I will search around and tell you…
   Thank you for your best thoughts.

Trackbacks

 1. Blogerii ziaristi si blogerii fripturisti | ROMANIA INEDIT
 2. Facultatea de blogging | ROMANIA INEDIT
 3. Bejeweled WG Cartier Crash just went at – (2 Replies) | watches for life
 4. Grande Reverso Ultra Thin Tribute to 1931 U.S. Edition (That’s a mouthfull!) – (15 Replies) | Hello Watches!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s