Skip to content

Presa scrisă, la mîna guvernului

June 22, 2009

Dacă din punct de vedere oficial, francezii încearcă cel puțin să aplice diverse soluții pentru salvarea ziarelor, nu la fel stau lucrurile pe plan social. Confruntate cu criza financiară și scăderea bugetului din publicitate, majoritatea publicațiilor sunt pe punctul să-și reducă tirajul și implicit cheltuielile de tipărire. Iar asta presupune sau concedieri, sau salarii mai mici pentru jurnaliștii francezi. Sindicatele se pregătesc deja de negocierea unui contract social cu patronatele. Cum francezii chiar iau presa în serios, pentru a elimina orice doză de subiectivism, contractul va fi probabil discutat sub directa mediere a guvernului.

Criza presei tipărite din Franța a fost oficial recunoscută de Elysee, iar guvernul a decis s-o combată printr-o formulă originală, alocând în acest scop peste 200 milioane euro pe an, pentru următorii trei ani.

Parte a planului de însănătoșire a presei scrise, cum l-a denumit administrația Nicholas Sarkozy, fiecare tânăr va avea dreptul să încheie un abonament la orice ziar dorește. Costurile, estimate la circa cinci milioane de euro anual, vor fi acoperite din bugetul de stat, dintr-un fond special pus la dispoziția Ministerului Culturii.  Uniunea franceză a editorilor de ziare estimează că cel puțin 200000 din cei circa 750000 de tineri aflați în pragul majoratului vor opta cât mai curând pentru publicația preferată, și că acest lucru le va trezi interesul pentru presa scrisă, și lor dar și familiilor. Măsura a mai fost aplicată experimental în cîteva regiuni și s-a dovedit un adevărat success.

O altă componentă a planului francez vizează facilitarea adaptării industriei de profil la tehnicile moderne ale erei digitale. Cost estimat – 20 milioane de euro pe an. Cabinetul francez mai are și alte măsuri de rezervă. Astfel, Ministerul parizian al Finanțelor va anunța curând reducerea taxelor pe profit pentru companiile care cumpără acțiuni ale unor instituții media sau fac donații către acestea. Pe cînd o astfel de măsură și în România?

4 Comments leave one →
 1. June 22, 2009 6:51 pm

  Intradevar , niste masuri foarte bune , si care cred ca vor avea succes !

 2. June 23, 2009 9:36 am

  Nu ar fi rău să se aplice și la noi un program similar pentru presa scrisă. Dar cu o finanțare transparentă – dacă există așa ceva.

 3. June 23, 2009 10:27 am

  Au vrut sa afaca asta la Cluj , dar intr-un mod netransparent , dupa cum a scris un ziarist de la Clujeanul .

 4. magdalena permalink
  June 23, 2009 5:30 pm

  Nu cred ca se va gandi nimeni la ziaristii din presa scrisa. Poate doar la patroni!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s