Skip to content

Revoluție la Teheran?

June 22, 2009

Iranul pare să-și joace ultima carte spre democrație, în timp ce privirile mai-marilor lumii sunt ațintite spre Washington, pentru a vedea în ce măsură administrația Barack Obama va face față celei mai importante provocări de până acum – conflictul intern din Iran. Între timp, relațiile dintre SUA și Iran – state care au rupt de ani de zile legăturile diplomatice –  devin tot mai tensionate, pe fondul continuării protestelor determinate de realegerea în funcția supremă a statului a ultrafundametalistului  Mahmoud Ahmadinejad.

Ce se întâmplă cu adevărat în Iran e greu de estimat, mai ales că niciun corespondent de presă nu are libertatea de a transmite de la fața locului. Potrivit unor surse oficiale, sub rezerva anonimatului, autoritățile de la Teheran l-ar fi somat pe corespondetul BBC să părăseacă țara. Măsura a intervenit după embargoul impus cu câteva zile în urmă tuturor ziariștilor străini, acuzați că ar fi implicați activ în protestele naționale determinate de realegerea în funcția supremă în stat a ultrafundametalistului  Mahmoud Ahmadinejad. Conform unor informații neconfirmate care circulă pe diverse hashtaguri pe Twitter, sîmbătă, fiica fostului lider iranian Akbar Hashemi Rafsanjani, opozant al lui Ahmadinejad, ar fi fost arestată și deținută pentru scurt timp în decursul unei manifestaţii a opoziţiei.

Dacă acest început de revoluție în Iran va avea sau nu câștig de cauză, este greu de spus. Ahmadinejad se bazează pe sprijinul real al fundamentaliștilor iranieini, în timp ce opoziția nu are decît o speranță – un ajutor din afara granițelor. Chiar dacă acesta din urmă se va concretiza, el nu va putea fi niciodată declarat ca atare.

Iranul în imagini și cifre

Aveți aici o selecțiune a celor mai expresive materiale video din Iran, precum și o scurtă statistică a impactului internetului în desfășurarea protestelor de la Teheran.

– peste 200000 de tweet-uri pe oră, în orele de vârf

– peste 2250000 de posturi zilnice în blgosferă

– 300 video postate pe Youtube în 24 de ore.

Pentru update-uri din Iran, urmăriți pagina de pe Facebook a televiziunii Al Jazeera.

Advertisements
8 Comments leave one →
 1. June 22, 2009 10:45 am

  Vad ca aparu pe hotnews informatia potrivit careia , fiica fostului lider iranian Akbar Hashemi Rafsanjani, opozant al lui Ahmadinejad, a fost eliberata , ea fiind ” retinuta ” tocmai pentru a i se asigura securitatea ! 🙂

 2. June 22, 2009 8:58 pm

  uite, vezi, tu citezi sursa ;))

 3. June 22, 2009 9:21 pm

  romania inedit – bineînțeles că de asta!

  mihai ursu – și tu faci la fel! Cred că important e ce scoți tu ca ziarist din info de bază. De asta nici nu văd de ce s-o furi… Tocmai mi-a venit o idee, să stea bloggerii cu influență in peace. Dacă ani de zile am tot protestat – noi, presa, că meseria de jurnalist nu e inclusă în Nomenclatorul Ministerului Muncii, n-ar fi bun acum un lobby pentru includerea meseriei de blogger influent? Plus că i-ar liniști și pe alții, le-ar da ceva de lucru.

 4. June 22, 2009 9:25 pm

  Mihai , inainte nu eram asa , dar am realizat ca ai mult mai mult de castigat daca citezi sursa , si vii si tu cu pareri proprii , plus ca citarea sursei este o dovada a respectului fata de cititori si confirma informatia pe care o prezinti !

 5. June 23, 2009 9:37 am

  românia inedit – better later then never! Sper să îți urmeze cât mai mulți exemplul!

 6. laura c. permalink
  June 23, 2009 5:44 pm

  offtopic. Acum ti-am descoperit blogul Nadia, nu mai stiam nimic de tine de cand am lasat Bucurestiul (o sa-ti scriu).Urata treaba cu necitarea surselor. Am intrat si eu pe ultimele posturi. Ce i-as trage de urechi pe aia care n-au habar de deontologie! iti amintesti cate din astea am patit amandoua cand lucram impreuna? Bafta!

Trackbacks

 1. Revolutie in Iran | ROMANIA INEDIT
 2. Revolutia tacuta | ROMANIA INEDIT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s