Skip to content

Teheran, revoluția tăcută

June 22, 2009

foto via Twitter

foto via Twitter

Protestele de la Teheran au intrat în cea de-a șasea zi, iar numele lui Hossein Mousavi continuă să fie asociat cu mișcarea de rezistență împotriva fundametalismului islamic.

Potrivit informațiilor transmise sub rezerva anonimatului de protestatarii din Iran, regimul Mahmoud Ahmadinejad a trecut la aplicarea unei noi strategii, pentru a-i descuraja pe protestatari.

Este vorba despre ocuparea spațiului public sau cu forțe armate în uniformă, sau cu polițiști în civil, care supraveghează orice mișcare.

Imaginile transmise anonim de la Teheran via Twitter arată că populația continuă să fie solidară, în pofida panicii create de zvonul că regimul la putere ar putea trece la arestări în masă și de confruntările cu forțele de ordine, care par să devină tot mai frecvente.

iran3Polițiștii în civil, spun protestatarii care continuă să lanseze pe Internet apeluri la ajutor, au mână liberă să-i intimideze pe orice cale pe manifestanți.

Ei au primit consemnul ca, în decursul confruntărilor cu aceștia, să-i lovească în zonele cele mai sensibile – cap, gât, ceafă și piept.

iran2

Conform acelorași surse neverificate, protestatarii iranieni au reușit să obțină cu forța controlul asupra televiziunii de stat din Tabriz, care și-a întrerupt de tot transmisia.

Un raport al Amnesty International, bazat pe datele furnizate de regimul la putere, arată că 15 persoane au murit în confruntările din ultimele zile.

Iranienii spun însă că numărul victimelor este mult mai mare și zilnic se operează zeci de arestări.

iran4

Statele occidentale stau deocamdată în expectativă și evită să condamne deschis regimul de la Teheran.

Pînă când?

Probabil, pînă cînd Gardienii Revoluției și respectiv Mahmoud Ahmadinejad vor decide calea de urmat – reprimarea în sînge a manifestațiilor sau repetarea alegerilor.
Advertisements
3 Comments leave one →
  1. June 22, 2009 3:25 pm

    Faptul ca peste o treime din iranieni au fost impotriva fundamentalismului islamic , arata ca regimul lui Mahmoud Ahmadinejad si puterea ayatollahului Ali Khamenei sunt puse in discutie !

  2. magdalena permalink
    June 23, 2009 5:40 pm

    A trecut de faza tacuta, numai ca nu se auda in afara. Franta ce face? ca in ultima vreme Sarkozy i-a tot primit pe liderii iranieni, Sarko a discutat si cu molahii. Franta are mari interese in Iran- sa nu uitam contractul cu Total!

Trackbacks

  1. Revolutia tacuta | ROMANIA INEDIT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s