Skip to content

Armata, împotriva lui Ahmadinejad?

June 23, 2009

Non-Iran-41bfeRegimul molahilor a decis reprimarea în sânge a manifestațiilor din Iran. Revolta împotriva actualei puteri s-a extins și în rândul forțelor iraniene de ordine.

Potrivit unor informații primite via Twitter, milițiile Pasdaran din două cazărmi din Teheran au depus armele și și-au predat uniformele, anunțându-și comandanții că refuză să ia parte la masacrarea populației.

Generalul de miliție Ali Fazli, comandantul forțelor din regiunea Teheran și erou al războiului irano-irakian, a fost destituit ieri, după ce a refuzat să-și scoată trupele în stradă pentru a deschide focul asupra manifestanților reuniți în Piața Revoluției.

Și armata iraniană începe să dea semne de revoltă. Un întreg grup de militari selecționați pentru a întări trupele Bassidj a dezertat, refugiindu-se undeva departe de Teheran.

Tot mai mulți cetățeni se ridică împotriva ordinului ayatollahului Khomeiney, de a înceta manifestațiile de stradă. Protestatarii consideră că anunțul molahilor nu e altceva decât o nouă tentativă a regimului la putere, menită să ascundă incapacitatea acestuia de a menține populația sub control.

În Iran par să funcționeze de fapt două mișcări paralele de rezistență – cea oficială, pro-Mousavi și alta care contestă atât autoritatea acestuia cât și a lui Mahmoud Ahmadinejad. Dacă forțele de represiune iraniene și-au schimbat tactica, renunțând de nevoie la reprimarea revoltei pe cale militară și optând pentru acțiuni de intimidare și descurajare, la fel a procedat și rezistența iraniană. Aceasta a cerut declanșarea oficială a unei greve generale, precum și boicotarea companiilor iraniene din afara granițelor.

Apelul la grevă a fost urmat deocamdată de conducătorii de autobuze de la Baza din Teheran. Urmează muncitorii din domeniul petrolier, care și-au propus astfel să taie aprovizionarea regimului cu un produs de bază, limitându-i posibilitățile de deplasare și de înăbușire a conflictului. Opozanții administrației la putere mizează pe faptul că greva șoferilor de autobuze va duce la ambuteiaje în capitală, iar trupele de represiune se vor vedea obligate să se replieze de pe pozițiile adoptate, dând manifestanților posibilitatea să-și regrupeze forțele.

Acțiunile de dezinformare sunt în toi. Mesaje tot mai contradictorii circulă pe Internet. Spre exemplu, la ultimele manifestații, câteva mesaje invitau șoferii iranieni aflați în trafic să circule cu farurile aprinse, ca un semn că protestele de stradă trebuie să continue. Alte mesaje anunțau că aceasta reprezintă un simbol al acceptării tacite a încetării adunărilor publice.

Rezistența iraniană va încearcă să organizeze, joi, manifestații masive de protest în zece mari orașe din țară, începând cu Teheranul.

NR Faptele prezentate în acest articol se bazează pe informații primite via Twitter și nu au putut fi verificate.

Advertisements
13 Comments leave one →
 1. June 23, 2009 9:38 am

  E normal ca armata sa fie nemultumita , pentru ca s-au saturat sa fie condusi de molahi , si o noua putere la Teheran , inseamna o noua viata pentru ei !

 2. magdalena permalink
  June 23, 2009 5:35 pm

  Nu cred c-o sa aiba parte de asa ceva prea curand. Problema e fundamentalismul islamic. Daca vine Mousavi crezi ca se va schimba mare lucru? Poate o sa fie ceva mai relaxat, cate un val mai putin pe ici pe colo si cam atat.

 3. June 23, 2009 5:42 pm

  Magdalena , nu stiu daca stii , dar in Iran valul islamic nu este obligatoriu de multa vreme !
  Fostul presedinte al Iranului , reformatorul Mohammad Khatami , a incurajat femeile sa scape de val , si le-a promovat in administratia publica !

 4. magdalena permalink
  June 23, 2009 10:41 pm

  romania inedit: Reformator pe naiba. Poate mai putin fundamentalist ca Ahmadinejad. Stiai ca femeilor din Iran le-a fost interzis pana si mersul pe stadioane? Ai citit de femeile desfigurate cu vitriol?

 5. June 23, 2009 10:57 pm

  Am citit despre femeia aia desfigurata cu vitriol pentru ca nu avrut sa stea 😛 , si care a cerut sa fie aplicata legea talionului si i-a fost aprobata cererea !

 6. Jurnalist cu Scoala permalink
  June 23, 2009 11:20 pm

  Molahii au hotarat in numele religiei sa dea liber la macelarirea manifestantilor? Ce religie permite asa ceva?

 7. June 23, 2009 11:26 pm

  Regimul molahilor e cam pe duca , asta este problema lor !
  Acum 20 de ani , la precedentele evenimente din Iran , Iraqul era condus la Sadam Huseim , iar acum iranienii au vazut ca se poate trai si fara dictatura !

 8. magdalena permalink
  June 23, 2009 11:54 pm

  Tocmai ca n-au prea vazut. Probabil o sa puna Ahmadinejad tunurile pe manifestanti. Sa nu uitam ca Iranul mai inseamna si amenintarea nucleara. Nu se stie ce poate iesi din povestea asta.

 9. June 24, 2009 7:26 am

  Catre toti – fundamantalismul islamic, da, de aici porneste totul. Si eu cred ca schimbarea regimului nu va aduce decat un simulacru de democratie. Oricum, chiar si asta e mai bine decat nimic, e un pas inainte. In rest, nu prea vad cum s-ar putea schimba o societate fundamentalista. Nu am nimic cu Poruncile Islamului, spre exemplu, zakat-ul e chiar un obicei pe care-l avem si noi sub alta forma. Dar in multe cazuri au fost gresit interpretate, impinse la extrem. Si in Iran, conservatorii, fundamentalistii nu-i vor lasa pe reformatori sa miste prea mult. Indiferent daca Ahmadinejad ramane sau nu la putere, indiferent daca Washingtonul reia sau nu relatiile cu Teheranul. Problema societatii e in interiorul ei, tine de valorile ei si nu poate fi rezolvata pana la schimbarea acestora, nici din afara, nici din interior-nici macar de o noua revolutie.

 10. June 24, 2009 7:16 pm

  Nadia , ingaduie-mi sa te contrazic : o revolutie poate aduce schimbarea in interiorul societatii , asa ca in Iran este nevoie de revolutie !

 11. June 24, 2009 10:31 pm

  romania inedit – da, e nevoie. Ar aduce si asta o mare schimbare. Dar chiar si asa, ar fi infima in raport cu ceea ce se asteapta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s