Skip to content

Moldova, la vot!

June 23, 2009

tudecesanuvotezi Campania electorală a început ieri oficial în Republica Moldova. Lucrurile merg înainte, mai fără strategii, mai fără alianțe electorale clar definite – așa cum se vede de-aici, de la București… După ce-a reușit să-și atingă scopul, provocarea alegerilor anticipate, opoziția dă semne că unitatea manifestată nu de mult în Parlament începe să se cam clatine prin locurile esențiale.

Câteva mari semne de întrebare nu au fost încă lămurite. Unul dintre ele vizează un element care va avea un rol decisiv în cadrul scrutinului din 29 iulie – votul moldovenilor din afara granițelor.

Cum regimul lui Vladimir Voronin a stabilit ca alegerile să aibă loc într-o zi lucrătoare, e greu de crezut că aceștia vor reuși să-și permită luxul de a ajunge la urne.

Ce face opoziția? A sunat cineva mobilizarea asociațiilor de moldoveni din diaspora?

19 Comments leave one →
 1. Bigdady permalink
  June 23, 2009 9:03 am

  Din ceea ce simt deocamdata opozitia a lovit pe termen scurt, membrii sai par multumiti cu recentul succes si nu dau semne ca ar avea strategii concrete pentru luna iulie. De cealalta parte, comunistii au timpul de partea lor si, sa nu uitam, Rusia (http://www.unimedia.md/?mod=news&id=11541).

 2. June 23, 2009 9:14 am

  O mică precizare: 29 iulie nu va fi zi lucrătoare, a fost declarată zi de odihnă şi relaxare naţională. 🙂

  În plus, tind să cred că va conta mult mai puţin decât prevederile cu privire la votul în funcţie de viza de reşedinţă care ţinteşte votul studenţilor şi nu numai, electorat anticomunist.

 3. June 23, 2009 9:20 am

  Bigdady – tocmai asta mă deranjează de ceva vreme, lipsa strategiilor concrete! De asta nici nu am mai scris în ultima vreme. Aștept să se concretizeze ceva. Deocamdată nu văd (aproape) nimic. Strategia de campanie e secretă, mesajul de campanie e secret. Atunci mă întreb firesc, UNDE E CAMPANIA?

  INconstantIN – Doar în Moldova e zi liberă (e un fel de-a spune liberă). Dar cum vor vota moldovenii aflați outside borders? Despre ei vorbeam, pentru că, se știe, majoritatea au statutul de simpli angajați, au plecat din țară să zicem pentru o viață mai bună. Mi-e greu să cred că își vor permite luxul unei zile libere pe 29. Mai ales că sunt la mîna altora… Și-atunci probabil se va ajunge la un grad mare de absenteism, sau cine știe ce se mai întâmplă cu listele electorale de pe la diverse secții de vot din străinătate. Putem doar să presupunem…

 4. June 23, 2009 9:43 am

  Opozitia spera sa castige fara sa faca nimic , asta-i explicatia !
  Si dupa aia incep cu acuzatii de furaciuni !
  Chiar daca acuzatiile sunt adevarate , opozitia ar trebui sa inteleaga ca nu pot ei fura cat pot cetatenii vota !
  Chirtoaca ce face ?
  Eu pe el l-asi vota !
  Opozitia trebuia sa faca o alianta ceva , ca sa poata sa se prezinte ca o alternativa in fata electoratului rural , si nu numai !
  Sa vada si sponsorii ca ei pot reprezenta o alternativa credibila !

 5. June 23, 2009 9:50 am

  romania inedit – nu știu dacă despre asta e vorba, sau mai degrabă de incapacitatea elaborării unei astfel de strategii, și de incapacitatea de a lăsa de-o parte rivalitățile politice pentru o cauză care chiar merită. Aș înclina spre ultima variantă.

 6. June 23, 2009 9:53 am

  faptul că alegerea preşedintelui va avea loc miercuri ar putea într-o măsură să favorizeze opoziţia. Tinerii, susţinătorii ei,vor face tot posibilul să ajungă la urne, mai ales că e declarată şi zi liberă. Păcat doar de cei din diasporă. Data trecută s-a făcut tot posibilul să n-ajungă la vot, secţiile de votare n-au avut capacitatea să primească toţi doritorii. De data asta şi mai tragic, nu cred că mulţi după o zi de muncă vor mai reuşi să ajungă şi la vot…

 7. June 23, 2009 9:56 am

  Da, din păcate, ai dreptate.

 8. June 23, 2009 10:02 am

  Oxana si INconstantIn – încerc să fac o minianchetă de la distanță în rândul diasporei moldovene, privind votul din 29. Mă puteți cumva ajuta cu date de contact (comunitate, asociații etc)? Emailul meu este ndincovici@yahoo.com Mulțumesc.

  NR – la alegerile trecute, printre modalitațile de fraudare sesizate de opoziție, se număra și să spunem gestionarea votului moldovenilor din afara granițelor. Asta se poate repeta foarte ușor și acum, mai ales că listele electorale ale acestora – dacă CEC n-a schimbat asta dar nu cred – au rămas aceleași. Opoziția ar trebui să aibă inclus în programul de campanie și un punct referitor la moldovenii din afara granițelor. Poate are dar nu se vede nimic.

 9. June 23, 2009 10:06 am

  La Bucureşti şi oriunde altundeva în România ar fi organizaţiile de studenţi basarabeni. În rest, despre asociaţii în adevăratul sens al cuvântului şi dincolo de stadiul de studenţime nu cred că putem vorbi.

 10. June 23, 2009 10:12 am

  INconstantIN – cu studenții va fi mai simplu pt. că majoritatea sunt în vacanță. Mă gândeam la asociații de genul celor clasice- Asociația moldovenilor din SUA, UK, Spania, Grecia etc… Am mai găsit cîteva persoane dar nu mare lucru… Și am o bănuială cum că ambasadele RM din statele în cauză nu mi-ar da rapid și cu drag un răspuns, cel puțin nu pînă pe 29. Am să încerc totuși și pe calea asta, oficială.

 11. June 23, 2009 10:18 am

  Da, ştiu de existenţa unor asemenea asociaţii în ţările enumerate de tine. Nu ştiu însă să existe aşa ceva în România.

 12. June 23, 2009 10:20 am

  În plus, cred că în cazul României mulţi dintre republicamoldoveni cu permis de muncă şi nu neapărat ar putea găsi un strop de înţelegere din partea angajatului, cu totul diferit e în alte ţări.

 13. June 23, 2009 10:22 am

  Depinde si ce fac acei angajati , dar cred ca 80% din angajatori le-ar da liber daca s-ar duce sa voteze !

 14. June 23, 2009 10:26 am

  Nu caut în România, ci tocmai în statele respective! De la moldovenii din România chiar mă aștept să vină la vot, în număr foarte mare. Aici clar vor găsi înțelegere din partea angajatorilor.

 15. June 23, 2009 10:35 am

  Pai marea lor majoritate lucreaza ilegal , si fac munci necalificate !

  • June 23, 2009 10:37 am

   romania inedit – nu toți!
   NR Fac o zi pauză de blog, sper să ne auzim mîine seară.

 16. Radu permalink
  June 23, 2009 11:13 am

  Ai dreptate in ceea ce scrii. Parafrazez si eu: Cand se vor trezi, pe cati oare ii vor popii.

 17. magdalena permalink
  June 23, 2009 5:32 pm

  Pai nu de asta au ales o zi lucratoare? ca sa voteze cat mai putini.

Trackbacks

 1. Vladimir Voronin a innebunit | ROMANIA INEDIT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s