Skip to content

Iran, două săptămâni de război

June 26, 2009

lapidation4-1218655970

On 9/11 we were all Americans, now THE WORLD IS IRANIAN- Hussein Mousavi, Facebook page

Nu e un război clasic, ci un război din umbră, desfășurat pe străduțe ascunse, pe stadioane, în piețele publice și, nu în ultimul rand, pe internet. E un război al Islamului modern împotriva fundamentalismului, care-a reușit să scindeze tabăra liderilor religioși în două și să atragă tot mai mulți suporteri de partea candidatului învins în alegeri, Hussein Mousavi.

Iranienii vor lansa azi, din balcoanele proprii, mii de baloane verzi în memoria tinerei studente ucise zilele trecute și devenită un simbol al protestelor. Baloanele vor purta mesajul “Neda, vei rămâne pentru totdeauna în inimile noastre”. Pe pagina de Facebook a lui Mousavi, ca și pe alte siteuri ale rezistenței iraniene, a fost lansat azi-noapte un apel prin care se cere cetățenilor din întreaga lume să-și arate sprijinul, făcând exact același lucru.

Comunitatea internațională s-a decis să ia în sfârșit poziție față de evenimentele de la Teheran. G8 se va reuni la Trieste și va emite o declarație comună de condamnare a evenimentelor care s-au succedat alegerilor prezidențiale iraniene. Aceasta va avea însă doar un caracter simbolic pentru regimul de la Teheran, și nu va schimba nimic din cursul istoriei.

Liderul religios suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, a trecut deschis de partea actualului președinte ultrafundamentalist Mahmoud Ahmadinejad, deși în trecut s-a ferit să se amestece deschis în politica de stat. Kkamenei n-a emis nicio Fatwa care să-i afurisească pe iranienii contestatari, dar și-a instruit stafful religios să susțină cauza regimului la putere. La fiecare rugăciune, pe acoperișurile din Teheran răzbate cîte un mesaj despre legitimitatea alegerilor, declarate de Consiliul Gardienilor – organismul legislativ suprem, drept cele mai oneste și democratice desfășurate vreodată pe teritoriul iranian.

În culise, strategii și politicienii evocă tot mai frecvent posibilitatea unui atac israelian asupra Iranului, la adăpostul evenimentelor de la Teheran și al reacției globale aproape nule față de evenimentele postelectorale și înnăbușirea lor de către autorități.

După ce mai toți liderii iranieni importanți s-au perindat pe la Palatul Elysee și pe la Matignon, șeful diplomației franceze, Bernard Kouchner, cu gândul la contractul petrolier al Total în Iran, a denunțat declarațiile insuportabile (umor franțuzesc!) ale lui Mahmoud Ahmadinejad, care l-a comparat pe Barack Obama cu George W. Bush, fără a uita însă să lase deschisă o poartă pentru continuarea dialogului Paris-Teheran. Kouchner a explicat, printre rânduri, în fața Adunării Naționale din Paris (nr Senatul francez), de ce niciun iranian n-a evocat dreptul de azil politic, după ce protestatarii iranieni au cerut sprijinul tututror misiunilor diplomatice de la Teheran. Dispozitivul de protecție din jurul acestora este atît de strîns, încât e greu de crezut că vreun iranian în căutare de ajutor ar putea să-l străbată.

Update Și Germania le-a cerut cetățenilor săi să părăsească Iranul. La Teheran, se vorbește tot mai mult despre căderea molahilor (datorită prăpastiei create deja între aceștia și o parte a populației), urmată de cea a regimului. În această noapte, principalele siteuri ale rezistenței iraniene au fost atacate și înlocuite cu unele aflate în mod evident sub controlul administrației Ahmadinejad. Embargoul impus presei a rămas în vigoare, dupa ce circa 40 de jurnaliști iranieni și străini au fost arestați. Singurele manifestații publice autorizate sunt cele care au primit OK-ul Ministerului iranian al Culturii.

Opoziția solicită mobilizarea iranienilor din afara granițelor, printr-un mesaj lansat aici de Hussein Mousavi.

Advertisements
8 Comments leave one →
 1. magdalena permalink
  June 26, 2009 8:59 am

  Pana la urma cred ca va fi revolutie in Iran. Au mers prea departe ca sa mai dea inapoi. Mai multi musulmani au inceput sa nu-i mai asculte pe molahi.

 2. laura c. permalink
  June 26, 2009 9:04 am

  Informatiile sunt foarte contradictorii. Cum poti sa stii sigur ce se intampla cand jurnalistii nu sunt lasati nici macar sa umble singuri pe strazi?

 3. Jurnalist cu Scoala permalink
  June 26, 2009 9:08 am

  Depinde de ce va face SUA, daca o sa sprijine sau nu rezistenta iraniana. Obama a condamnat evenimentele post-electorale din Iran, iar Ahmadinejad i-a cerut sa nu se amestece in politica interna a Teheranului. Daca luam in calcul ca urmeaza investirea noului guvern si vacanta de vara si Ramadanul, poate prin septembrie sa nu ne mire un dialog Washington-Teheran.

 4. politia netului permalink
  June 26, 2009 9:09 am

  N-o sa faca nimic nici unii nici altii. O sa ramana ca pana acum!

 5. politia netului permalink
  June 26, 2009 9:14 am

  Pai deja Gardienii au decretat ca alegerile au fost Ok si democratice. Ce sa mai faca daca nu au sprijin din afara? Cine si-ar permite sa se certe cu Iranul? Sa fim seriosi, Iranul inseamna arma nucleara, petrol, afaceri, contracte… Romania a avut vreo pozitie in privinta asta?

 6. June 26, 2009 9:26 am

  Cred că nu exista deocamdată un răspuns. Și din câte știu, România nu a avut încă un punct de vedere oficial în privința Iranului. Probabil va avea după întrunirea G8 de azi.

 7. June 26, 2009 10:20 am

  Este mai mult decat evident ca regimul molahilor este in pierdere de viteza si de sprijin popular !
  Acum nu mai e Sadam stapan in Iraq , ca sa le fie frica iranienilor ca vine peste ei !

 8. June 26, 2009 5:02 pm

  Sunt altii stapani prin zona…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s