Skip to content

Între fundamentalismul islamic și perceptele Coranului

June 28, 2009

sea_of_green

Protestele de stradă din Iran au fost înlocuite cu obișnuitul Allah Akbar strigat de pe acoperișuri la vreme de rugăciune, de greva generală anunțată nu se mai aude nimic, iar jurnaliștii străini au fost obligați să părăsească țara. Liderii religioși par să se fi lansat și ei într-un război de culise, menit nu să-i ajute pe iranieni ci mai degrabă să înlocuiască o dictatură cu alta. De două zile, majoritatea surselor credibile de tweet-uri au intrat în silenzio stampa, nu înainte de a lansa câteva mesaje disperate privind arestarea unora dintre cei mai activi membri ai rezistenței și tăierea accesului populației la mijloacele electronice de comunicare cu restul lumii.

Toate acestea sunt semne că tentativa de revoluție din Iran începe să se stingă încet, pe măsură ce populația devine tot mai izolată de lumea exterioară. Chiar dacă va fi așa, e puțin probabil că fundamentalismul islamic va învinge noua generație de revoluționari iranieni, care a dovedit că e capabilă să discearnă religia de totalitarism.

Principalul opozant al liderului Mahmoud Ahmadinejad, ex-candidatul la alegerile prezidenţiale, Mir Hussein Moussavi a respins Comisia desemnată de Consiliul Gardienilor pentru elaborarea unui raport privind alegerile din 12 iunie, comisie din care ar fi trebuit să facă parte și reprezentanți ai contracandidaților lui Ahmadinejad – Moussavi şi Mehdi Karoubi. Primul dintre ei a cerut în continuare anularea alegerilor, prezentând în scris principalele nereguli constatate, pe care le-a grupat în patru mari categorii- campania electorală, colectarea și numărarea voturilor, centralizarea și anunțarea rezultatelor, evenimentele desfășurate după oficializarea rezultatelor scrutinului. Regimul la putere nu va ține nici de data aceasta cont de revendicările a ceea ce cu greu poate fi numită opoziția iraniană. Milioanele de protestatari, și mai ales tinerii verzi care-au ieșit zilele acestea în stradă afișând la vedere culoarea Islamului nu vor uita însă cu ușurință parfumul de libertate, al cărui gust l-au prins în timp ce nesocoteau chemările molahilor și represaliile forțelor de ordine. La fel cum s-a întâmplat înainte și la Kiev, și la Chișinău, clasa tinerilor revoluționari s-a născut aproape spontan și, chiar dacă pe moment va fi redusă la tăcere, vocea ei va răsuna din nou împotriva regimului.

Factorul religios are o importanță covârșitoare în Republica Islamică a Iranului, dar nu atît de mare încât să-i impiedice pe tineri să facă diferența între fundamentalismul islamic și perceptele Coranului, între cele propovăduite de fanaticii care se pretind gardienii Islamului și adevăratele învățături ale Profetului.
Pentru toți musulmanii, Islamul nu este doar o religie, ci mai ales un mod de viață. “Islam” înseamnă “Supunere” în fața voinței lui Allah și ascultarea legii Sale, și nu în fața conducătorilor aleși arbitrar și nedoriți de credincioși. Ar fi o mare greșeală să-i subestimăm pe iranieni, judecîndu-i după acțiunile molahilor care amestecă politica și religia, utilizând-o pe cea de a doua în folosul primei, pentru a da legitimitate unui regim depășit.

Dacă molahii vor încerca în continuare să încătușeze cu învățături din Cartea Sfântă noua generație, s-ar putea să aibă parte de o surpriză, iar aceasta să le amintească, mai devreme sau mai târziu, că musulmanii adevărați n-au nevoie să-și justifice actele potrivit tendințelor unui regim politic, ci doar potrivit perceptelor din Coran și faptelor Profetului. Și niciunele nu vorbesc de teroare și violență. Una din învățăturile Islamului spune că profesorul are drepturi mai mari asupra celui educat decât părinții, întrucât el îl pregătește pentru existența veșnică, pe când aceștia îi asigură doar existența prezentă. Parafrazând-o, aș spune că tinerii iranieni își vor asculta într-o zi profesorii, și nu pe cei ce-i conduc.

8 Comments leave one →
 1. concedii permalink
  June 28, 2009 9:17 am

  buna ziua,numele meu este stefan si am o propunere de link exchange pentru dumneavoastra,care este in beneficiul amanduror parti,ne vom ajuta reciproc sa crestem in GOOGLE.Astept raspunsul dumneavoastra pe mail neacsu99@yahoo.com

 2. Jurnalist cu Școală permalink
  June 28, 2009 10:31 am

  Interesanta abordare. Toată presa vorbește de ce se întâmplă în Iran, dar nimeni nu face o analiză a factorului religios.

 3. June 28, 2009 10:59 am

  Jurnalist cu Școală – cred că e încă prea devreme pentru asta. Deși ar mai fi un motiv – Islamul și valorile lui reprezintă încă un subiect extrem de controversat. În mod normal, adepții tuturor religilor ar putea să trăiască în pace, respectându-și unul altuia credințele. Desigur asta nu se va întâmpla în veci. Întotdeauna intervine fanatismul.

 4. June 28, 2009 11:31 am

  Cea mai mare problema a molahilor este ca in Iran nu sunt asa de multi analfabeti , si oamenii pot sa citeasca ce scrie in Coran !

 5. June 28, 2009 1:04 pm

  Da, din fericire perioada musulmanilor inregimentati cu forta, pe baza lipsei de cultura, s-a cam dus!

 6. June 28, 2009 1:07 pm

  Eu cred ca asta este cea mai mare problema al regimului molahilor , deoarece toate religiile se bazeaza pe principiul ” Crede si nu cerceta ” !

 7. ariane permalink
  June 28, 2009 1:33 pm

  Nadia: Asa e fanatismul e alimentat de mult orgoliu si de marele pacat “de intaiul cunoscator”….

 8. June 28, 2009 2:44 pm

  romania inedit – religiile moderne au evoluat, au depasit deja acest principiu. Probabil asta se va vedea si la Teheran, in ceva timp. Religia islamica e de ceva vreme greșit interpretata. Nu poti condamna in bloc Islamul pentru cativa fanatici (fie ei si foarte multi). Sunt pentru toleranta religioasa, dar probabil ne vor trebui secole pentru asta.

  ariane – poate pica pacatul odata cu regimul. Important ar fi sa puna in loc unul mai bun, nu unul similar, de genul fundamentalist cu accente de libertate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s