Skip to content

Moldova, în căutarea identității pierdute

June 28, 2009

O, ţară tristă, plină de humor!” (de pe blogul lui Oleg Brega citire).

Apropiatele alegeri anticipate de la Chișinău au întins la maxim nervii comuniștilor, opoziţiei, dar mai ales, pe cei ai moldovenilor de rând, sătui să tot aştepte, cu atenţia concentrată asupra ecranelor TV sau internetului, viitoarea formulă de guvernare, care nu se prefigurează nici acum, în plină campanie electorală. Dinspre Chișinău răzbat doar obișnuitele știri despre ce mai pun la cale comuniștii lui Vladimir Voronin (desigur, nimic de bine), cum își mai dau ei cu stângul în dreptul de vreo două – trei ori pe zi (asta dac-a fost o zi lungă și-s foarte ocupați cu discreditarea adversarilor), ce mai face fostul, adică actualul Cabinet, ce se mai aude dinspre firul roșu cu Moscova.

Anticipate în direct dimineaţa şi dezminţite seara de către diverse instituţii ale statului sau formaţiuni politice, alianțele electorale tot n-au prins contur. Opoziția pare să fi pornit în căutarea identității pierdute, și nu rămâne decât să sperăm c-o s-o și găsească pe cont propriu, adică fără sprijin din afară. Pentru că de un sprijin deschis din afară nu poate fi vorba – fie că ne gândim la Bruxelles, fie la București, până când moldovenii nu vor face totul să-și aleagă singuri liderii.

Pe puţin patru variante de alianțe, mutări și mai ales permutări de la un partid la altul, cu rezervele sau rotaţiile de rigoare, au circulat toată săptămâna dinspre canalalele de comunicare ale partidelor înspre cele ale mass-media. Politicienii discută mai mult prin comunicate sau declaraţii deschise, acuzațiile curg dar nimeni nu le mai ia în seamă, comuniștii spun c-o să rămână la guvernare, că pot şi vor s-o facă, episodul Marian Lupu e deja fumat, iar opoziția neagă negocierile ascunse despre care mai toată Moldova știe că au loc dar nu duc încă la nimic, pentru că nimeni nu cedează, pentru că nimeni nu vrea să pună interesul unei țări mai presus de câteva mandate în Parlament sau oarece funcții la guvernare.

Varianta unui guvern de uniune naţională nu se discută, deoarece cele trei partide de opoziție încă mai spun că n-ar sta în loja oficială cu partidul lui Vladimir Voronin (decât dacă electoratul o va cere). Nu de alta, dar riscă să fie aruncate de la balcon încă înainte de a se fi instalat bine în fotolii.

Joi, a fost ultima zi în care studenţii cu viză de reşedinţă temporară în cămine – care-au reușit să-și facă timp, printre examene, și-au depus declaraţiile la primăriile de arondare, pentru a vota în localităţile unde au domiciliul permanent.Vineri, comuniștii au acuzat o parte a opoziției și mass-media de la Chișinău de legături cu o mișcare considerată legionară, Noua Dreaptă, pe baza unor simple linkuri de blog (nr și eu am adăugat Moldova Suverană în blogroll, ceea ce nu mă face simpatizant comunist). În haosul general, ieri pe la prânz, Procuratura generală a cerut retragerea numelui portalului de știri Unimedia– acțiune care reprezintă un alt pas spre reducerea la tăcere a uneia dintre puținele surse independente de informare din Moldova. De votul moldovenilor din diasporă nu se mai aude nimic, ca și cum aceștia ar fi intrat în masă in concediu pre-electoral. Și nici nu pare că s-ar face caz de el…

În rest, vremea trece, alegerile se apropie, iar noi cu drag citim ce se mai petrece la Chișinău, așteptând ca opoziția să ia în sfârșit taurul de coarne, sau anunţând decesul oficial al alianţei formate pentru a provoca alegerile anticipate, sau parafaţând debarcarea unor formațiuni din aceasta, și înlocuirea lor cu altele sau cu nimic. Și așteptând mai ales ca o viitoare uniune politică de la Chișinău să primească mandat în alb pentru alcătuirea unui guvern modern, european, capabil să scoată Republica Moldova din criză, PCRM- de la guvernare, iar pe moldoveni, să-i mențină în dulcele vis că se poate și mai bine, în care abia ce-i aruncase acel NU deschis rostit nu de mult comuniștilor din Parlament.

NR Oleg Brega (jurnalist moldovean care, cred, nu mai are nevoie de nicio prezentare), se întreabă retoric dar la obiect, pe blogul personal

Cum poţi să te dai gazetar, patron de presă, redactor-şef, chiar să-ţi numeşti prăvălia “Obiectiv”, după care să candidezi şi încă pe lista unui partid de impostori, sau pe altele, la fel de îndoielnice măcar şi pentru faptul că sunt liste de partid?!

Oleg dă și câteva exemple cât se poate de clare.

Citesc pe lista candidaţilor PCRM: 102. Petcov Alexandr 1972, director SRL Obiectiv-Media-Grup”, apoi pe cea a PLDM: 25.Ciubasenco Dumitru 1963, jurnalist, redactor-sef Moldavschie Vedomosti”, probabil şi pe alte liste găsim astfel de personaje.

Advertisements
9 Comments leave one →
 1. June 28, 2009 6:28 pm

  Nadia, merci pentru băgarea în seamă şi pentru că-ţi pasă de noi. Ai pus link la Curaj, dar textul ăla e doar pe blog la mine… Poate vrei să să publici acest text şi alte opinii pe situl nostru de liberă exprimare, evident, cu menţionarea autoarei şi a blogului de busylancer? 😉
  Zici: “nimeni nu vrea să pună interesul unei țări mai presus de câteva mandate în Parlament sau oarece funcții la guvernare”, dar uiţi că lumea deja şi pe acest meridian devine pragmatică, oportunist-carieristă, nu mai dă nimeni doi bani (români sau moldoveneşti) pe fleacuri patriotarde. Eu chiar sper că Voronin a greşit acum mizînd pe fleacuri stataliste, şi că lumea o să voteze din interes meschin SCHIMBAREA ori poate chiar, ulterior, printr-un referendum, că Voronin n-a acceptat să pună în discuţie la plebiscit UNIREA (şi i-am propus chiar eu recent, vezi blogul meu sau Curaj.Net)!

 2. June 28, 2009 7:57 pm

  Oleg– bineinteles ca imi pasa! O sa fac rectificarea la link, scuze! Daca e vorba de o invitatie de publicare pe Curaj – spun DA cu mare drag! Si pentru acest comentariu, si pentru altele – si neconditionat de publicitatea blogului (e un simplu blog dintre mii de multe altele si atat). Important e sa se auda opiniile! Tocmai pentru ca plutesc in aer niste tentative locale de oportunism. Sa voteze schimbarea din orice motive pana la urma – important e sa o voteze!
  Am vazut ieri pe blogul tau ca VV a refuzat propunerea- asa cum era de asteptat. Sper ca opiniile mele nu sifoneaza pe nimeni, dar sincer, unde s-a dus alianta de la votul negativ din Parlament, si ce s-a ales de unitatea opozitiei? Eu cred ca separat, niciun partid nu va reusi sa faca o treaba buna. Doar impreuna!

 3. June 28, 2009 7:58 pm

  Pentru ca mult timp au fost la putere comunistii, si datorita situatiei economice dificile, in Republica Moldova nu prea au avut de unde sa apara lideri!

 4. June 28, 2009 8:10 pm

  Nu cred în unitatea politică şi chiar pledez deschis pentru diversitate în toate domeniile. Chiar m-ar încînta să existe 10 partide parlamentare cu cîte 10 deputaţi, iar al 101-lea să fie un independent, poate chiar o independentă lesbiană (sau un transsexual, sau un musulman, un iehovist, un negru sau albinos). Am cerut recent cu tot cu Hyde Park instituirea unui plafon de 33%, ca niciun partid să nu poată deţine mai mult de o treime din mandate, ca să prevenim dictatura. Văd că în parlamentul Românesc nu e prea multă stabilitate şi eficienţă cu astfel de proporţii, dar mă sperie ce avem acum, ce se face în tot estul Europei.
  Cred că partidele cu şanse de accedere n-au pierdut nimic că nu s-au unit data trecută, au făcut foarte bine că au rămas şi de data asta separate. O să-mi fie greu să aleg unul dintre ele, că toate-s departe de aşteptările mele, dar măcar lumea acum ştie exact pe cine vrea să voteze, dacă vrea să scape de comunişti.
  O să se unească şi certe iar la guvernare, cum au făcut după alegerile locale, acum de şi-ar conjuga eforturile să prevină fraudele masive, să oprească abuzurile poliţieneşti şi să ne salveze de noi scenarii apocaliptice, cum a trebuit să fim martori şi victime în aprilie.

 5. June 28, 2009 8:30 pm

  Oleg – Eu cred că ar fi fost bine să facă o alianță la alegeri, pentru a avea cît mai multe șanse. Asta gândind în termenii că fiecare mandat câștigat de opoziție=mandat pierdut de comuniști, deci din start un lucru bun. Apoi – fiecare partid cu programul lui. Desigur că o să se certe iar, măcar să o facă după o victorie în alegeri, și să se certe nu pe locuri prin ministere și agenții, ci pe programe politice privind ieșirea din criză – să se certe constructiv adică. Dar mă tem că asta o să fie o utopie mai mare ca Falansterul din Scăieni, dacă e să ma uit la cursul istoriei… Nu văd programe politice, nu văd mesaje electorale. Poate se văd/aud altfel de la Chișinău, sunt prea departe și mă înșel eu, dar dau impresia că și-au atins obiectivul (anticipatele) și nu știu ce să facă mai departe. Iar asta nu e bine deloc pe termen lung. O să treacă și alegerile, o să trebuiască făcut (alt)ceva!

  NR Oleg, poți prelua textul fără probleme, acord în alb și acum și altă dată pentru alte texte. Și mă bucur dacă tu crezi că e de interes. Că pe la noi, mai mult breaking news-urile contează! Odată ce nu mai e niciun deranj în PMAN, s-a dus interesul public!

  romania inedit
  – da, lipsesc liderii! Mă întreb dacă și de unde o să apară.

 6. June 28, 2009 8:39 pm

  Nadia, daca partidele din opozitie faceau o alianta, poate ar fi obtinut mai putine voturi, dar este nevoie de aceasta varzuiala, pentru ca actuala opozitie sa inteleaga ca trebuie sa se uneasca, si sa gaseasca o formula de colaborare!

  • June 28, 2009 8:50 pm

   romania inedit – asta e, că nu văd când să o mai facă! Mai sunt 4 săptămâni doar până la alegeri!

 7. bl000g permalink
  June 29, 2009 11:45 am

  “Pentru că de un sprijin deschis din afară nu poate fi vorba (…) până când moldovenii nu vor face totul să-și aleagă singuri liderii.” – bine spus si valabil din pacate inca si in Romania…

  • June 29, 2009 12:19 pm

   bl000g – trebuie să o recunoaștem, fie că ne convine, fie că nu! Niciun stat nu se poate amesteca în politica altui stat. Să ne amintim ce a fost și în România, până în decembrie 1989…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s