Skip to content

Moussavi and the Iranian night

June 29, 2009

iranVocile iranienilor opozanți ai președintelui Mahmoud Ahmadinejad nu se mai pot face auzite. Guvernul a blocat accesul iPhones, al mesajelor transmise pe tweet și a preluat controlul deplin al website-urilor rezistenței. Un site al dizidenților francofoni iranieni, pe care îl accesez de circa doi ani însă din motive de păstrare a confidențialității autorilor săi, nu l-am dezvăluit niciodată, a încetat să emită acum două zile. În locul lui, la aproape aceeași adresă, apare un site al oficialităților de la Teheran.

Singurele informații care vin, și vin în valuri dinspre Iran provin de pe numeroasele pagini de Facebook ale liderului opoziției, Mir Hussein Moussavi, înregistrate în nume propriu sau în contul unor presupuși simpatizanți. Diferite doar ca nume, acestea au același conținut, funcționează mai ceva ca o fabrică de răspândit zvonuri și au un jenant caracter electoral. Moussavi liderul, Moussavi eliberatorul – cam asta e ideea generală.

Cunoscutele hashtaguri de pe Twitter, referitoare la Iran, sunt pline și ele de mesaje și linkuri false sau virusate. Luni noaptea, anunțau arestarea lui Moussavi și emiteau câteva mesaje care-i îndemnau pe iranieni să protesteze pașnic și să nu răspundă la violențe, în timp ce paginile de Facebook ale lui Moussavi susțineau că acesta e bine merci acasă. Presa străină s-a pus pe jar, și am avut cu colegii din afara granițelor, care mediatizează situația din Teheran, un schimb intens de mesaje pe această temă. Concluziile lor sunt același ca și ale mele – iar printre ei se numără jurnaliști cunoscuți, debarcați cu forța din patria lui Ahmadinejad. Din aceleași motive nu le dau numele.

Siteul irano-francofon despre care vorbeam a adus în ultima perioadă mai multe argumente, potrivit cărora opoziția iraniană nu e totuna cu Moussavi. Din motive deontologice, le-am omis la data respectivă. Le acord însă azi un mare credit, în condițiile în care, repet, dinspre noaptea iraniană nu mai răzbate decât vocea liderului declarat al opoziției, Mir Hussein Moussavi, care arată mai ceva ca Vladmir Voronin în campanie electorală – evident, în versiunea islamică a faptelor, cu accente de Coran.

8 Comments leave one →
 1. June 30, 2009 12:17 am

  Raman la parerea ca iranienii de peste mari care sustin cu inversunare rasturnarea regimului ayatollahului sunt niste visatori. Ei chiar nu cunosc bine realitatea din tara lor de origine, daca au dat credit unei creaturi politice precum Mousavi.
  Cum poate un asemenea individ sa se dea drept opozant al regimului, atat timp cat el il contesta pe Ahmadinejad, fara sa se atinga insa de Khamenei? Sa inteleg ca face o asa-zisa opozitie constructiva? Sau danseaza din buric impreuna cu popii islamiaci pe muzica orientala?

 2. June 30, 2009 12:20 am

  Practic jegul ala de Moussavi a confiscat revolutia iraniana.
  Este foarte interesanta miscarea asta a popilor iranieni.
  Vazui azi la BizBazar cum a stat treaba in Iran, si ca serviciile secrete iraniene i-a identificat pe toti opozantii regimului cu ajutorul retelelor sociale, fiind pregatiti pentru asta cu un an mai inainte .
  Practic intre Ahmadinejad si Moussavi nu e mare diferenta, molahii realizand ca Ahmadinejad a inceput sa le stea in gat, si de aceea se pregatesc sa-l dea la o parte.

 3. June 30, 2009 12:40 am

  Jim Raynor – Asta e, nici eu nu înțeleg. Moussavi nu simbolizează rezistența iraniană, el e doar un factor de conjunctură, preluat ca simbol în afara granițelor din lipsa a ceva mai bun. Cred că acum își negociază postul. Dacă nu- ar fi fost de mult în arest.

  romania inedit
  – da, cheia sunt mollahii, care la rîndul lor, se luptă între ei, pentru putere. Cam asta e acum revoluția iraniană.

 4. Jurnalist cu Școală permalink
  June 30, 2009 7:45 am

  Jurnaliștii străini care-au plecat din Iran scriu că mediatizează mai bine din afara țării, situația din Teheran. Și așa, acolo nu mai erau lăsați să iasă din birouri, să ia interviuri – acum stau și ei pe internet să vadă ce se mai întâmplă. Ahmadinejad a pus sub embargou, de la începutul crizei, toate manifestările publice. Cele din ultima vreme au fost autorizate de ochii Occidentului, să nu se spună că nu e democrație. E clar, totul e sub controlul guvernului!

 5. June 30, 2009 8:03 am

  De-a lungul istoriei, mullahii au fost cei care au provocat schimbarea in Iran, asa ca si acum o sa se intample la fel!
  Schimbarea din Iran o sa vina din interior!

 6. laura c. permalink
  June 30, 2009 8:25 am

  romania inedit – molahii se cearta intre ei, poate din cearta asta sa iasa ceva bun, sa pice si Ahmadinejad. Asta s-ar intampla foarte repede, daca ar pierde sprijinul mollahilor!

 7. June 30, 2009 8:50 am

  Mullahii nu-l mai vor pe Ahmadinejad sa mai stea inca o tura presedinte, ca a inceput sa-i arda la pozanare si le-a scazut puterea !
  Ahmadinejad s-a folosit de lupta intre mullahi, si a pus mana pe putere, pentru ca era nevoie de un lider aparut dintre fostii membri ai militiilor revolutionare islamice, care sa intruchipeze renasterea ideilor ayatollahului Khomeini.

 8. June 30, 2009 10:45 am

  Jurnalist cu Școală, romania inedit, laura c. – oricum, cred că au făcut o mare greșeală prin arestarea celor 9 care lucrau pentru Ambasada UK din Teheran. Asta -ar putea să-i coste. Totodată, poate fi un semnal că regimul Ahmadinejad nu mai ține cont de nimic, vrea să joace de pe poziții de forță și mai pune de niște arestări. Ahmadinejad nu a fost niciodată și nici nu e, nu poate fi un partener logic de discuții.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s