Skip to content

Cum iau șpagă ziariștii

June 30, 2009

După ce i-am călcat pe web pe mogulii de blogosferă și am recunoscut deschis tristețile meseriei de jurnalist, m-am decis să mai deschid odată Cutia Pandorei (avantaj eu, sunt freelancer și nu mă poate concedia nimeni), abordând un alt subiect pe care toți îl știm, dar nu dă bine să-l recunoaștem pe față – cel al șpăgilor din presă.

De ce, cât și mai ales cum iau ziariștii șpagă n-o să citiți acum, pentru că articolul e înca în lucru, la faza de COMING SOON, și-o să se nască mai pe seară, după ce mai termin niște studii de caz. Do not worry și nici nu vă sunați anticipat avocatul, pentru că n-o să dau nume, ci o să enumăr doar principii, dar și cazuri cât se poate de concrete- dintre care la unele am asistat personal, dorindu-mi din suflet să mă aflu în cu totul altă parte a globului. Pe unii din cei în cauză îi vedeți periodic la TV (atenție, n-am zis care TV!) sau îi citiți în cotidienele centrale ori din provincie. Pe alții îi puteți admira prin diverse alte locuri, deoarece au schimbat statutul de ziarist cu cel de om politic, consultant, PR-ist etc. Uitând că mai pe la începuturile lor tulburi în presă, au pornit de la un pix și-o brichetă.

L-am anunțat însă anticipat, cu speranța că o să mă ajutați (anonim desigur, pe emailul personal ndincovici@yahoo.com) să-l îmbunătățesc cu exemple despre care știți și voi.

Ideea articolului a venit de la un cititor al blogului. Nu, n-o să aflați cum îl cheamă, dar poate unii se vor recunoaște în cele scrise.

NR Nu am să evit subiectul, și-am să spun și eu deschis ce șpăgi mi s-au oferit, și dacă și de ce le-am luat sau nu. Tot fără nume.

Advertisements
8 Comments leave one →
 1. June 30, 2009 12:56 pm

  E un subiect foarte, foarte interesant si de actualitate!

 2. June 30, 2009 1:18 pm

  : D 😀 😀

 3. June 30, 2009 1:58 pm

  romania inedit– sa vedem daca si colegii mei de spor in ramura o sa-l considere la fel! N-as fi prea sigura.

  dielda – esti asa expresiva! Ei da, nu pot fi concediata, nu mi se poate taia accesul la net, nu pot fi data in judecata deoarece no place no name no social security number!

 4. June 30, 2009 2:03 pm

  Nadia, poate ca unii dintre colegii dumitale nu au terminat de numarat banii primiti ca spaga sau alta denumire generica, asa ca nu au timp pentru subiectul asta ! 😉

  • June 30, 2009 2:13 pm

   romania inedit – poate… În cazul ăsta, o să îmi asum riscul să mă citesc de una singură și, de ce nu, chiar să mă critic, cu open ID. Nici n-ar fi prima oară. Dar merită, pentru că-mi place ce scriu. Și de asta trăiesc în pace cu mine însămi, așa cum alții trăiesc în pace cu propriile lor conturile în bancă. Nu contează în care bancă.

 5. July 1, 2009 2:28 pm

  nadia, imi pare bine ca reiei subiectul. am scris si eu cate ceva despre asta. trebuie sa caut postul. Poate mai discutam pe mail.

  • July 1, 2009 2:53 pm

   McGogoo – ai cumva un link spre postul respectiv? Nu l-am găsit pe blogul tău.
   Subiectul nu a trezit prea mult entuziasm…aș vrea să citesc și ce ai scris tu despre asta.

Trackbacks

 1. Coruptie in presa romana | ROMANIA INEDIT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s