Skip to content

Quo Vadis Moldova?

July 1, 2009

Spunându-i adio lui Vladimir Voronin, iubitul conducător, comuniștii încep să strângă rândurile în jurul lui Marian Lupu. Scriam încă din aprilie că jocurile politice de la Chișinău vor evolua în funcție de doi factori. Ambii încep încet-încet să prindă contur, pe măsură ce se apropie data celor mai importante alegeri din istoria Moldovei de dincolo de Prut. Primul și cel mai important – destrămarea PCRM, prin ieșirea din tabăra actualului președinte a lui Marian Lupu, urmat de un grup important de suporteri comuniști, și reconversia sa politică, după ce acesta a fost ignorat și exclus în repetate rânduri de pe toate listele de partid.

Al doilea, și aproape la fel de important- reorientarea Kremlinului către un alt potențial lider de la Chișinău, după ce, încă de la alegerile trecute, tandemul Medvedev-Putin a părut că începe să-și dea seama că a mizat pe o carte perdantă, cea a lui Vladmir Voronin. Și mai spuneam, la acea dată, că PCRM e scindat în două de câteva luni bune, deși nimeni n-o recunoscuse deschis, și că o bună parte a dizidenților din partid vor urma, până în toamnă, exemplul fostului purtător de cuvânt al Parlamentului, împingând formațiunea prezidențială pe calea unei destrămări încete, dar sigure.

Cele anticipate atunci încep să se confirme. Comuniștii au mai făcut un pas public spre scindare. După cum anunță Unimedia, prima organizaţie teritorială a PC își va oficializa, într-o conferință de presă intitulată “Dezvăluiri privind situaţia internă din PCRM”, plecarea din partid, cu destinația Partidul Democrat din Moldova.

În ce măsură comuniștii convertiți în democrați ar putea reprezenta o alternativă viabilă pentru Moldova, e o altă poveste. Una ale cărei capitole pot fi scrise abia după ce Moscova va da și ea – și o va face în curând, un semn public, arătând către cine-și va revărsa sprijinul politic și mai ales fondurile electorale.

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. July 1, 2009 2:14 pm

  Eu cred ca problema Republicii Moldova este ca se indreapta catre nicaieri!

 2. July 1, 2009 2:36 pm

  Depinde ce vor vota moldovenii pe 29. Acum au din nou șansa să schimbe regimul și să devină un stat democratic, care să se poată uita în perspectivă și spre Uniunea Europeană. Dar trebuie să arate că vor asta. Sper că măcar tinerii vor veni în număr cât mai mare la vot- poate ei vor reuși ce nu s-a reușit pe 5 aprilie.

 3. bubu permalink
  July 1, 2009 8:19 pm

  Tocmai am vorbit cu cineva din Moldova. Unul dintre participantii protestelor de acum cateva luni de la Chisinau. Din cate am inteles…. s-a cam dus din entuziasmul tinerilor. Tare mi-e ca tot comunistii or sa iasa la putere…

 4. July 1, 2009 10:45 pm

  bubu – asa repede? pai daca entuziasmul li se duce in 2 luni, o sa ramana in pace cu regimul inca 4 ani pe putin. Important e sa meaga la vot, atat au de facut… si cum s-ar spune, sa voteze fiecare dupa cum il indeamna constiinta. Daca ies din nou si se dovedeste ca e o alegere democratica – ok, e dreptul fiecarui cetatean sa-si aleaga regimul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s