Skip to content

Adevărul despre nota de plată

July 3, 2009

Jurnalista Luminita Bogdan – ultimul ziarist roman care-a parasit fortat Chisinaul dupa evenimentele din aprilie (inaintea corespondentului TVR, Doru Dendiu), s-a decis sa vorbeasca. Ea a dat azi, intr-o emoționantă scrisoare postata de Tiberiu, replica Adevarului care-a facut-o sa-si dea demisia.

Detaliile par desprinse dintr-o poveste cu accente de Kafka. Ca sa faca economii trustului si sa nu rezulte cumva ca revolutia de la Chisinau a fost prea scumpa, ziarista s-a cazat la mama naibii, in afara orasului. Si-a platit singura drumul de intoarcere in tara, si a restituit redactiei care-a trimis-o jumatate din bugetul alocat deplasarii. Asta ca sa nu se zica ca-i cheltuitoare. Mai – marii ziarului i-au oprit banii pe transmisiile din Republica Moldova, dar ca s-o consoleze, i-au spus ca vor organiza o cheta printre colegi, si astfel o sa ia inapoi o parte. Asa, cat sa aiba si ea de-un abonament, sa poata veni sa munceasca-n continuare pe plantatie. Luminita a refuzat sa accepte pomana redactionala. Ziarista are acum o singura intrebare – Si totusi, de ce mi-ati oprit banii mei?

Reamintesc, e un caz de presa si nu o poveste. Toate astea i se intampla unui corespondent special, trimis ani de zile in zonele de conflict. Un corespondent care si-a facut cu bine treaba in cele zece zile cat Moldova de peste Prut a fost in pragul unei revolutii, desi a fost filmat, fotografiat si urmarit pe strazile Chisinaului, si doar printr-un noroc a reusit sa scape cu bine cand orasul era deja blocat de fortele de ordine ale lui Vladimir Voronin.

Luminita s-a reintors acasa – numai ea stie in ce conditii, printre filtrele politiei comuniste, riscand – ca si atatia alti jurnalisti romani, cel putin arestarea si expulzarea. Si s-a trezit cu nota de plata.

5 Comments leave one →
 1. July 3, 2009 10:51 am

  Asta arata foarte clar ce adunatura conduce ziarul Adevarul !
  Sa iti bati joc de un om care a dovedit atata timp devotament si abnegatie si sa-i opresti banii ?
  Abonamentul la internet nu a fost facut de Luminita Bogdan !

  • July 3, 2009 11:20 am

   romania inedit – era normal sa i se transmita conditiile de utilizare a modemului si limita de suma, daca exista o limita de suma. In acelasi timp, redactia trebuia sa ia in calcul ca, intr-o zona de conflict, pot apare cheltuieli neprevazute. Mai ales ca websiteurile din Moldova au si picat o vreme, la fel telefoanele…deci au fost multe probleme cu toate comunicatiile. Si toate astea se pot reflecta sub o forma in factura. Ceea ce nu inseamna ca e vina ziaristului.

 2. ariane permalink
  July 3, 2009 4:58 pm

  Nadia te mai mira ceva ? E plina tara de Gregoire…

 3. July 3, 2009 5:57 pm

  ariane – tot ma mira, pentru ca e vorba de o problema organizatorica dublata de una tehnica. Oricat ar fi un ziarist de bun, nu-i poti cere sa faca si munca de informatician, of. juridic (ma refer la cei care se ocupa cu incheierea contractelor) sau oricare altul. Daca-i pui un laptop si un modem in brate, tu, cel care il trimiti trebuie sa faci initial un calcul al costurilor estimate. Clasicul memo sau cum se cheama el in diverse locuri – memo al deplasarii. Documentul e aprobat de niste sefi care spun si ei da sau nu, taie sau adauga sume etc…

Trackbacks

 1. Cat costa abonamentul la internet de la Orange ? | ROMANIA INEDIT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s