Skip to content

Săptămâna mollahilor

July 5, 2009

Molahii iranieni cauta o solutie pentru iesirea din criza – o solutie in favoarea actualului regim. Varianta finala a planului nu a fost intocmita, dar se pare ca scenariile de lucru vor urma clasicul tipar, acel al acuzarii statelor occidentale de amestec in treburile interne.

Pentru aceasta insa, Teheranul are nevoie sau de un minim de sprijin popular, sau de o cale de a-si arata din nou forta. Cum masele au cam iesit de sub controlul guvernului si al mai-marilor religiosi, molahii au optat pentru a doua varianta, mai directa, mai dura dar infinit mai sigura. Scapat de grija protestelor populare, pe zi ce trece tot mai rare – mai ales de cand administratia Ahmadinejad a pus un embargou aproape total pe comunicatiile iranienilor, regimul molahilor si-a reluat una din activitatile favorite – condamnarea la moarte prin spânzuratoare. Ca sa recupereze timpul pierdut cu inabusirea samburelui de revolta, molahii si-au depasit recordul la condamari. Daca pana acum, media executiilor era de 4 pe saptamana, in ultimele 7 zile, au fost executate nu mai putin de 36 de persoane. Informatia e confirmata de agentia oficiala Fars. Alte 13 au intrat si ele pe culoarul mortii, asteaptadu-si randul zilele astea.

Motivele condamnarilor la moarte sunt diverse, de la traficul de droguri la asasinat. O parte din executii au avut loc la inchisoarea Evin, de langa Teheran. Altele au fost puse in practica la inchisoarea Rajaï Shahr, situata intr-o suburbia a capitalei iraniene. Sambata – prima zi a saptamanii in Iran, la Rajaï Shahr, a avut loc executia colectiva a 20 de iranieni.

Dezonorati pe veci

Chiar daca motivele condamnarii sunt diverse, adevarul e altul. Multi dintre cei executati erau cunoscuti drept dizidenti politici sau persoane avand legatura cu miscari de opozitie. Pentru a-i discredita si dupa moarte si a-i dezonora pe veci, pe ei si familiile ramase in viata, molahii si-au motivat fiecare condamnare in parte prin comiterea de catre acestia a unor acte degradante, contrare religiei musulmane, contrare perceptelor Coranului.

map_of_iranInteresant este faptul ca majoritatea fusesera arestati in pragul alegerilor, in zone din vestul tarii, situate in apropiere de Kurdistanul irakian. Arestarile au avut loc sub acuzatia de provocare a unor presupuse tulburari urbane (de genul adunari publice sau incendieri de moschee), intr-o perioada in care regimul Mahmoud Ahmadinejad miza pe cresterea simpatiei populare, invocand doua din cunoscutele sale teme – acea a unei amenintari externe, occidentale, si acea a tentativelor de balcanizare a tarii de catre forte straine, ostile religiei si poporului iranian. Rezistenta iraniana sustine ca acestia au fost acuzati, la parodia de procese de care au avut parte, ca ar face parte dintr-o retea de complotisti, al carei scop este inlaturarea regimului la putere.

Identitatea celor executati sau condamnati nu e clar cunoscuta. Potrivit cutumelor locale, regimul molahilor nu dezvaluie niciodata numele condamnatilor la moarte. Din aceleasi considerente, presa guvernamentala – singura care mai activeaza la Teheran, publica doar prenumele si initiala numelui de familie. Si nici macar nu mentioneaza toate condamnarile, ci doar o parte din ele.

Statisticile neoficiale intocmite de dizidentii regimului sustin ca numarul celor executati in Iran de la inceputul anului se apropie de 400 – cu circa 50% mai mare decat pe tot parcursul anului trecut.

NR Acest articol este bazat pe stirile agentiei iraniene oficiale Fars (care, la ora publicarii acestui articol, nu mai poate fi accesata din Romania) si pe surse iraniene care nu pot fi pe deplin verificate in acest moment, dar au caracter de autenticitate. Multe dintre informatii au fost furnizate via retelele sociale. Sursele lor nu vor fi dezvaluite, la solicitarea celor care le-au trimis si care doresc sa-si pastreze anonimatul, pentru a putea transmite in continuare ce se intampla in Iran.

Advertisements
2 Comments leave one →
  1. July 6, 2009 12:20 am

    Adica mullahii vor sa faca in asa fel incat fiecare iranian sa se intrebe daca nu cumva el va fi urmatorul executat ?

  2. July 6, 2009 12:50 am

    romania inedit – e un fel de a spune, nu departe de starea de teroare din Iran. Cel putin asta e impresia mea. Fiecare iranian opozant al regimului poate fi urmatorul target al regimului. Pe de alta parte, ne atragem si simpatia populara. Nu sunt necesare multe argumente. E de ajuns sa porim de la cunoscutul principiu Nu ne vindem tara. Valabil in Iran si peste tot in lume.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s