Skip to content

Obama keynote speech in Russia

July 7, 2009
tags: ,

Mass-media ruseasca interpreteaza in fel si chip vizita presedintelui american Barack Obama la Moscova – subiect care face azi deschiderea principalelor publicatii sau jurnale ale posturilor TV. Comentariile sunt numeroase, iar ecourile – interpretabile, dar in general, pozitive. Cu toate acestea, se pare ca Rusia n-a inteles mare lucru din lectia de democratie pe care liderul de la Casa Alba a tinut s-o ofere in direct. Nici umorul, nici sarmul sau recunoscut unanim, nici – mai ales, dorinta declarata de schimbare (sa ne amintim vestitul Times will change for America!), ce l-au facut pe Obama sa castige ultimele alegeri, nu par sa fi strabatut dincolo de traditionalismul rusesc.

Obama a vorbit despre multe, de la Razboiul Rece la competitia dintre Federatia Rusa si Occident, pana la dezarmarea nucleara si armata well train and ready to fight. Discursul sau e, in opinia mea, unul de nota zece, pentru ca a pus accentul pe unitate intre europeni, americani si natii de pe alte continente, pe viitorul comun al acestora si necesitatea de a fi stabilit de comun acord, prin vocea tinerilor, a noii generatii. Ma intreb insa in ce masura a gasit si interlocutorii potriviti.

Urmariti aici speechul oficial, ale carui principale teme sunt… It s time to work together… America wants a strong and peaceful Russia, despite our past… si rectia adversa pe care acesta a provocat-o, pe blogul President of Russia.

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. ariane permalink
  July 7, 2009 4:51 pm

  Interesant discursul!
  Discursul lui Obama a fost “pigmentat” de mesaje “diplomatice” transmise si in 1971 de R.NIXON la Moscova, in prima sa vizita ca presedinte american, in fosta URSS (reducerea riscului armelor nucleare, dezvoltarea relatiilor si legaturilor directe intre SUA SI URSS).
  Suplimentar, discursul oratoric a lui OBAMA, a inclus “subtil” si mesajul legat de front comun impotriva extremistilor “ce au mainele patate cu singele civililor nevinovati” din New -York si Moscova (?).
  SE doreste culoar si front comun in lupta impotriva extremistilor (?)-odata alimentati si sustinuti in parte de ambele puteri.
  In acelasi discurs, ca o usoara atentionare, se mai lanseaza ideea renuntarii treptate la sursele de energie conventionala!(hm…)
  Dar nu in ultimul rand mesajul ca viitorul apartine tinerilor bine instruiti…putand fi promotorii intaririi relatiilor dintre cele doua state…
  Iar reactia reprezentantilor de pe site-ul presedintiei ruse…America care te indeamna sa cheltuiesti si sa te imprumuti continuuu..are o economie moarta!
  A fost un speech bine primit de gazde?

 2. July 8, 2009 12:41 am

  ariane – l-as caracteriza drept un speech foarte destept, aproape perfect. Doar ca reactia n-a fost pe masura, si nu din vina vorbitorului, ci a mentalitatii regionale. Blogul in cauza l-a caracterizat intr-un mod total ne-elegant si pe deasupra nemeritat – de asta m-am si hotarat sa abordez subiectul.

 3. July 8, 2009 5:43 pm

  si mie mi-a placut discursul dar cred ca “president of russia” has got a point: interlocutorii erau studenti ai economiei de tip american, care se duce de rapa (desi e adevarat ca nu teoreticienii au distrus visul capitalist).
  sa speram ca things work out as he says, dar nu stiu daca o Rusie roasa de coruptie si mafie este aliatul ideal pentru aceste nobile scopuri. totusi, scopul scuza mijloacele…

 4. July 8, 2009 5:59 pm

  vecina de blog – oricum, discursul a fost un model… Nu vad ce ar fi putut altceva sa spuna presedintele american, in fata respectivului auditoriu. Plus ca, repet, are si un sarm aparte, e un orator deosebit. Dar cei care l-au ascultat erau/sunt prea patrunsi de valorile sovietice. Rusia e o natie mare, cu multe realizari la activ – nu i le contesta nimeni. Doar daca ar iesi din mentalitatea asta. Poate a mai iesit si nu se vede din afara?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s