Skip to content

Rachetele rusești, argumentul Teheranului

July 7, 2009

zvonuri din Iran

Teheranul uzeaza de factorul rusesc, intr-o ultima tentativa de legitimare a administratiei Mahmoud Ahmadinejad. Iranul a lansat din nou, asa cum a facut-o si in trecut, ipoteza rachetelor rusesti vizand interesele americane din Golful Persic. Ca sa nu-si supere si ultimul aliat, Federatia Rusa, Iranul nu a mai recurs la declaratii oficiale, ci la raspandirea cvasi-anonima a zvonului pe Internet.

Operatiunea a avut loc intr-un moment cat se poate de potrivit – in preajma vizitei presedintelui american Barack Obama la Moscova. Si de data aceasta, presa a fost purtatoarea mesajului. O presupusa selectiune a revistei presei, difuzata via retelele sociale, subliniaza ca Ahmadinejad ar fi dat armatei ruse OK-ul sa-si instaleze rachetele pe coasta iraniana a Golfului. Articolele in cauza sunt insotite de comentarii care precizeaza ca Mir Hussein Moussavi se opune deciziei, si ca acesta e de fapt motivul principal pentru care liderul opozitiei refuza sa recunoasca legitimitatea deciziilor lui Ahmadinejad.

Intr-o situatie similara, in 2007, cand un astfel de scenariu a pornit deschis, din partea mai multor cotidiene iraniene, Moscova l-a dezmintit rapid, in mai putin de 24 de ore. Actuala operatiune a ramas, pentru moment, fara ecouri internationale. Nici Casa Alba, nici Kremlinul nu au reactionat, dar scopul a fost partial atins. Ca de fiecare data cand presa lanseaza un zvon, dezmintirile ulterioare trec pe planul doi. Iar acesta si-a facut deja drum catre cercurile politice, care incearca sa vada daca are sau nu un sambure de adevar.

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s