Skip to content

Cyber-atac de gradul zero

July 8, 2009

Mai multe siteuri americane, federale sau private, au fost tinta unor cyber-atacuri concertate. Printre ele – cele ale Casei Albe, Pentagonului, Departamentului de Stat si Bursei din New York, devenite victima hackerilor chiar de ziua nationala. Studiind modul de operare, expertii in securitate informatica au ajuns la concluzia ca acestea nu pot fi opera unui singur individ, ci a unei organizatii sau unui stat. Atacurile au inceput pe data de 5 iulie, iar acum s-au diminuat in intensitate. Activitatea institutiilor in cauza nu a fost substantial perturbata, dar fenomenul ridica mari semne de intrebare. Cu atat mai mult, cu cat o situatie similara s-a inregistrat, in aceeasi perioada, si in Coreea de Sud.

Pornind de la intensificarea tensiunilor internationale produse dupa cea de-a doua serie de incercari nucleare nord-coreene, din 25 mai, se presupune ca la originea acestora s-ar putea afla Coreea de Nord.

Specialistii din cele doua state afectate lucreaza impreuna pentru a-i identifica pe autorii actiunilor de pirataj informatic.

Cu numai cateva saptamani in urma, Pentagonul a anuntat infiintarea unui comandament cibernetic – structura militara plasata sub comanda Stratcom (comandamentul strategic american), ce va raspunde tuturor atacurilor din spatial virtual.

4 Comments leave one →
 1. July 8, 2009 11:39 pm

  Interesant… Avem Rusia+ China+ Coreea+ Japonia. S-au schimbat polii puterii politice internationale…

 2. July 9, 2009 2:10 am

  Eu cred ca era nevoie de acest atac, pentru a se justifica niste cheltuieli in acest domeniu!
  M-as mira sa fie nord-coreenii, cred ca mai degraba Coreea de Sud s-a vazut nitel neglijata de unchiul Sam!

 3. July 9, 2009 10:14 am

  dielda dinu – in mod vizibil, s-au schimbat. O reconfigurare de altfel interesanta – ramane de vazut daca va fi de conjunctura sau pe termen lung.

  romania inedit – n-as merge atat de departe incat sa cred ca sud-coreenii si-au auto-atacat siteurile. Cat despre justificarea cheltuielilor in domeniu – delicata tema! Aflata de altfel si pe agenda Congresului!

 4. anonim permalink
  July 10, 2009 6:45 am

  Parca infiintasera si o comisie comuna de ancheta, SUA si Coreea de Sud. Nici sud-coreenii nu sunt asa credibili, au destule interese sa demonstreze ca e vina Coreeei de Nord.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s