Skip to content

Ridzi-gate și mitul ziaristului liber

July 9, 2009

Inca de la lansarea pe piata a cazului Monica Ridzi, m-am intrebat in ce masura dezvaluirea acestuia e opera unor simple investigatii jurnalistice de rutina, si in ce masura se incadreaza in categoria subiectelor sensibile, care trebuie dar nu pot fi aduse direct la cunostinta opiniei publice.

Nu mi-am propus sa fac o analiza a acestui caz sau a felului in care a devenit cunoscut, ci doar a contextului in care atat institutiile statului cat si politicienii se folosesc adesea de mass media, pentru a-si face publice anumite mesaje. Spulberand astfel, uneori – daca mai era cazul, mitul ziaristului independent, sau dimpotriva, scotandu-l din nou la iveala.

De regula, terenul este pregătit cu mult timp inainte. Motivele sunt diverse, de la determinarea acceptarii de catre populatie a unor actiuni controversate (cum ar fi cheltuirea banilor publici in scopuri nejustificate), pana la influentarea cursului anumitor evenimente cu o puternica conotatie politica. Sa nu uitam ca suntem, totusi, in an electoral…

Influentarea opiniei publice prin intermediul presei – fenomen cunoscut si semnalat de multa vreme, urmareste adesea si scopuri mai putin ofensive, cum ar fi mentinerea credibilitatii unei anumite institutii sau persoane, ori disculparea acestora, dupa dezvaluirea unor fapte care le afecteaza imaginea. Sistemul functioneaza intr-un mod extrem de simplu, pornind de la ideea ca jurnalistii se impart in două categorii: cei ce se lasa folositi cu buna stiinta, din dorinta de a obtine informatii spectaculoase, cu priza la public si cei ce ajung, fara sa isi dea seama si pe cai ocolite, tintele mesajelor in cauza.

Credibilitate off the record

O cale devenita absolut banala, datorita generalizarii utilizării, o reprezinta oferirea de informatii confidentiale ziaristilor de incredere in afara cadrului oficial si deci, fara citarea sursei – „off the record”. Acestea fac parte din categoria informatiilor credibile, pentru ca se bazeaza pe o relatie de apropiere stabilita in timp, intre protagonisti, iar furnizarea de date eronate ar duce la desfacerea „parteneriatului”.

Alta metoda utilizeaza un traseu indirect, finalizat prin consultarea mai multor surse. Spre exemplu, un oficial oarecare dezvaluie in treacat un simplu zvon, o informatie exploziva, cu precizarea ca nu este sigur de exactitatea ei, deoarece persoana de la care a aflat-o nu prezinta suficiente garantii. Cu cat aceasta este mai socanta, cu atat mai mult orice ziarist care se respecta va cauta sa obtina confirmarea sau dezmintirea. De aici e usor… Cel ce a lansat zvonul poate face astfel incat o a doua sursa  sa-i confirme (desigur tot neoficial) ziaristului, informatia, iar acesta, avand confirmarea pe mai multe cai, va lansa subiectul pe piata.

Toate acestea se incadreaza, desigur, in limita moralitatii si a compromisurilor acceptate. Iar teoriile mele, recunosc, nu dovedesc deocamdata nimic. Dar intr-o zi, ca in fiecare caz de acest gen, detaliile vor iesi la iveala. Abia atunci vom sti cu adevarat legatura dintre Ridzi-gate, mitul ziaristului liber si campania electorala.

Advertisements
18 Comments leave one →
 1. July 9, 2009 10:50 am

  Nadia, o sa te umpli de prieteni in presa!
  Eu cred ca Tolontan a primit un pont si el si-a facut foarte bine treaba!

 2. July 9, 2009 11:01 am

  romania inedit – am deja multi prieteni in presa! Dusmani nu prea am – eu cu blogul meu de nisa, nici n-as avea de ce… Cu subiectul asta am simtit dintr-o data nevoia de teoretizare. As fi facut un studiu de caz pornind de la principiile enuntate. Deocamdata nu pot – cazul nu e inca incheiat.

 3. July 9, 2009 11:03 am

  Inainte sa facem analize de genul asta, trebuie sa intelegem mai bine ce inseamna democratia!

 4. July 9, 2009 11:27 am

  romania inedit – mai bine astept detaliile. S-ar putea sa le-avem abia peste vreo 10 ani, asa ca, nicio graba!

 5. July 9, 2009 11:54 am

  Nadia cred ca ar trebui sa dezvolti mitul ziaristului liber, ca vad ca te pricepi!
  Sunt ziaristi carora daca le dai o ciorba incep sa scrie de bine, iar daca le dai si o punga de pufuleti, isi amintesc de tine in fiecare zi! 😉

 6. July 9, 2009 11:56 am

  corect. este o teorie perfect valabila. care se aplica si la case mai mari.
  de data aceasta s-a mers insa pe acte. acte care erau publice. cum s-a ajuns ca ridzi sa fie implicata este deja o alta poveste… destul de interesanta.

 7. July 9, 2009 12:01 pm

  romania inedit – l-as dezvolta, dar nu prea stiu cum, pentru ca e doar un mit! Tu exprimi plastic o situatie despre care imi place sa cred ca e o exceptie. Nu toata lumea iubeste ciorba si pufuletii! Anumite ingrediente dauneaza grav sanatatii editoriale. Dar n-o sa spun care…

  McGogoo – de acord cu toate. Dar cum toate se stiu si intrunesc acordul public, uite, eu as vrea sa aflu povestea din spatele povestii. Ceva imi spune ca e cel putin la fel de interesanta ca si povestea in sine. Nu critic pe nimeni, nu insinuez nimic – as vrea s-o stiu si atat. Poate nu numai eu ci si altii. Daca te intrebi cumva de ce curiozitatea asta, si daca nu te intrebi, pot sa raspund anticipat. Ca fost jurnalist de investigatii, stiu ca niciun subiect nu vine de unul singur la tine. Iar povestea asta e delicata si cu bataie lunga. Nu continui, ca intru in sfera politica si nu mi-am propus asta. Dar ca sa inchei cu un exp. clasic, si in spatele Watergate a stat ceva, si inca ceva al naibii de important. De asta mi se pare poate mai putin relevant gate-ul in sine cat ce e dincolo de el.

 8. July 9, 2009 12:15 pm

  Nadia, de ce nu-i iei un interviu lui Catalin Tolontan?
  Iti dau eu adresa lui de e-mail!
  Mie mi-a raspuns, dar nu i-am cerut sa-mi dea un interviu, si nu am fost chiar atata de categoric in legatura cu el ! 🙂

 9. July 9, 2009 12:21 pm

  subtil 🙂

 10. July 9, 2009 1:07 pm

  romania inedit – multumesc pentru sugestie, dar e prea curand!

  vecina de blog – cazul? subtil si complex… daca ne uitam dincolo de partea strict publica.

 11. July 9, 2009 1:20 pm

  Desi zicala e “Scopul scuza mijloacele” aici cred ca e invers. Mijloacele scuza scopul fiindca ancheta s-a facut pe baza documentelor publice semnate de respectivul ministru si aghiotantii ei.

  • July 9, 2009 2:01 pm

   oxygen – dixit! Dar intrebarea mea tine de cei 3 W. Cu accent pe WHY. Nu pun sub semnul intrebarii absolut nimic din ancheta, probe etc…

 12. July 9, 2009 10:15 pm

  Probabil WHYul are ca raspuns alegerile din toamna. Dar ce mai conteaza atunci cand totul e facut ca la carte! Ce mi-ar placea ar fi sa urmeze si alti ministri corupti, unii care au furat mult mai mult. Dar vulpile batrane de la Transporturi, Dezvoltare regionala, etc nu semneaza chiar orice…

 13. July 9, 2009 11:30 pm

  Oxygen – n-o sa urmeze mare lucru. O sa mai fie niste cazuri, desigur- si ce daca, au mai fost si in trecut. Asta n-o sa rezolve insa problema cheltuirii banilor publici. Ma intreb, daca s-ar aduna niste sume prin ministere, cheltuite cam la fel (nu pot sa cred ca asta e un caz singular), daca s-ar pune cap la cap, ce procent ar rezulta din bugetul fiecaruia. Si-o sa mai vina o rectificare, la care din nou o sa auzim de masuri de criza. Pentru ca, nu-i asa, nu sunt bani… Asta e si sloganul anului. Dac-am fi chinezi si-as reinventa calendarul, asa l-as denumi. Nu anul porcului, sarpelui, maimutei etc, ci ANUL NU SUNT BANI. Poate concepem si un logo pentru el, ceva cu FMI prin centru.

 14. July 10, 2009 5:28 am

  Acuma imi observ pleonasmul “ministri corupti”. Chiar daca nu urmeaza foarte mare lucru e un precedent bun. Diferenta dintre noi si occident nu e coruptia, ci ca acolo, cand se afla, de dragul imaginii si procentelor se taie capete.

 15. anonim permalink
  July 10, 2009 6:40 am

  Toamna se numara ministrii?

 16. July 10, 2009 8:44 am

  Oxygen – no pb, e un pleonasm obisnuit, a intrat deja in imbajul oficial! La noi, chestile astea de imagine nu prind. Poate peste vreo 50 de ani, daca avem noroc.

  anonim – se numara ministrii, se face rectificarea bugetara… e campanie…

Trackbacks

 1. Monica Iacob-Ridzi intra in puscarie ? | ROMANIA INEDIT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s