Skip to content

Jurnaliști în atenția presei

July 13, 2009
 • Peste 20 de publicații din Maroc au ieșit de la tipar două zile la rând, în weekend, fără editorial. Jurnaliștii au ținut să-și exprime astfel protestele față de amenzile primite de către o serie de ziare independente – trei cotidiene de limba arabă și un săptămânal economic francofon. Acestea au fost condamnate pentru defăimare, în dosare distincte, urmare a publicării unor articole critice la adresa liderului libian Mouammar Kadhafi.

 • Doi bloggeri cunoscuți pentru criticile lor la adresa regimului au fost arestați în Azerbaidjan, sub acuzația de comitere de acte huliganice. Ei vor rămâne două luni în detenție, în așteptarea procesului, fără a li se permite să ia legătura cu un avocat. Organizația Reporteri fără frontiere a condamnat arestarea lor, cerând autorităților reexaminarea dosarului și eliberarea imediată.

 • Un ziarist independent a murit intr-un spital din Kirghizstan, la o săptămână după ce a fost bătut grav de poliție, potrivit postului de radio Azattyk. Este cel de-al treilea caz național de agresare gravă a unor jurnaliști în teritoriu kirghiz, de la sfârșitul lunii martie.
Advertisements
5 Comments leave one →
 1. oleg barzoi permalink
  July 13, 2009 10:25 am

  Redacţia „Curentul“ a primit un film realizat cu o cameră ascunsă care înfăţişează un domn prezentat drept diplomat român executând o reuşită partidă de sex cu o domnişorică bine făcută, moldoveancă, nu din Tecuci, însă, ci de la Chişinău, după acşent. Domnul şi domnişorica au şi dialog, se discută şi despre unele treburi de serviciu, însă nu treburi cu conotaţii ce interesează siguranţa naţională, ci chestiuni ce o interesează pe bunăciunea ce pare să lucreze la consulatul român de la Chişinău.
  Mai exact, se insinuează grosier că s-ar acorda „cetăţenie şi deschide vize în România doar celor care îl excită spiritual“ pe consulul român Ion Nuică. La solicitarea ziarului „Curentul“, biroul de presă al MAE a confirmat, practic, dezvăluirile noastre precizând că s-a procedat la rechemarea de la post a consulului român la Chişinău, Ion Nuică. Am încercat să luăm legătura direct cu Ion Nuică, pe telefonul mobil afişat pe site-ul ambasadei, în vederea obţinerii unui punct de vedere pe această temă. Personajul din imagine aduce la înfăţişare cu diplomatul român şi pare să performeze cu entuziasm, ceea ce ne-ar umple de mândrie patriotică dacă diplomatul ar realiza astfel de partide pentru ţară, sacrificându-se pentru a aduce mai aproape de valorile naţionale cetăţencele debusolate ale Republicii Moldova. Dacă se adevereşte că personajul din imagini este chiar consulul nostru de la Chişinău, nu putem decât să-l felicităm pentru că face lucruri care de exemplu fostului ministru Păcuraru nu i-au ieşit, acesta limitându-se la activitatea manuală, ca să nu mai vorbim de Bill Clinton, care fără trabuc ar fi lăsat-o pe Monica fără nicio impresie despre virilitatea prezidenţială a democraţilor americani.
  La Chişinău viaţa e grea pentru diplomaţii români

  Pe de altă parte, încă un scandal cu tematică sexuală ar fi exact ce ne lipsea, în actualul context mai mult decât rece, practic frigid, al relaţiilor cu Chişinăul.
  Într-un interviu acordat presei de la Bucureşti, consulul României la Chişinău afirma că acest post este cel mai greu post diplomatic pe care l-a avut vreodată: „Am fost consul în Iran, am fost consul şi în Israel, dar acesta de la Chişinău este incomparabil mai dificil“, afirma Ion Nuică. Dacă domnia sa este cel din imagini, înţelegem perfect situaţia sa şi deplângem (nu fără invidie masculină) poziţia în care se află nevoit pe banii statului român să facă faţă unor asemenea provocări dificile, cu conotaţii sexuale. Trainingul pe care îl primesc diplomaţii noştri la centrala MAE are în vedere şi evitarea situaţiilor în care funcţionarii noştri consulari ar putea fi compromişi. Este posibil ca MAE să fi schimbat metodologia şi diplomaţii să fi fost instruiţi să dea piept bărbăteşte cu situaţiile complexe de la locul de muncă. Aşteptăm şi noi cu interes din partea autorităţilor un punct de vedere pe această temă, nu de alta, dar şi redacţia „Curentul“ ar avea nişte potenţiali diplomaţi gata de trimis pe front, dacă ţara îi cheamă. Nu pot duce moldovencele câtă diplomaţie le-am putea noi oferi şi decât să se irosească săracele pe şoselele Europei, pe nimic, mai bine am veni noi la ele, la Chişinău, să împlinim cu dragoste, fără violenţă, coordonatele noii politici româneşti, de apropiere deplină faţă de fârtaţii noştri. Iar dacă fetele lucrează peste program şi la SIS, nu-i bai, abia ce le mai învăţăm şi carte (colegii mei au diplome multe).

  În 2007, au fost expulzaţi doi diplomaţi ai României de la Chişinău pentru trafic de vize, în care ar fi fost implicat însuşi Alexandru Rus, fostul consul general din Basarabia.
  România a promis în repetate rânduri, indiferent de răcirea relaţiilor diplomatice, că va susţine aderarea Basarabiei la UE, iar fostul premier Zinaida Grecianîi afirma cândva, la Bucureşti, că România este cel mai bun prieten şi unul din partenerii principali pe drumul aderării la UE. De altfel, în opinia mea, dacă se dovedeşte autenticitatea filmării care l-ar înfăţişa în acţiune pe diplomatul român Ion Nuică, nu putem decât să considerăm că acesta lucrează în sensul spuselor Zinaidei Grecianîi, pe linia fierbinte a prieteniei şi căldurii ce caracterizează relaţiile dintre Bucureşti şi Chişinău.

  Comentarii (25)

  1. 12-07-2009 19:44
  mai rai ca securistii
  oare nu avem nicio limita? o filmare facuta intr-o casa sau in orice caz intr-un loc privat, de catre securitatea moldoveana, care incalca drepturile si libertatile fundamentale de care ne amintim doar atunci cand suntem atacati personal si pe care presa romana democrata o PUBLICA!!! RUSINE! l-ati prins dand vize pe bani? NU. atunci de ce atata abjectie?
  Scris de rusnac
  2. 12-07-2009 20:02
  ca sa-si tina …
  Lui rusnac: raspunsul e ca sa-si tina … atat timp cat reprezinta Romania.de asta! si alti diplomati sa se invete minte!sa nu mai faca!si mai ales ca era consul in MOLDOVA!daca el nu s-a protejta, de ce trebuia sa-l protejeze presa? pe banii si onoarea Romaniei sa risti asa ceva? nu vedeti ce bine arata moldoveanca?credeti ca e nevasta-sa?
  Scris de ioana
  3. 12-07-2009 20:15
  ori cariera, ori …
  vai ce oribil si ce buna-i …!foarte bine ca l-au dat afara.asta-i demnitar?uitati-va la el.frate trei sa alegi ori cariera, ori …
  Scris de andrei
  4. 12-07-2009 22:38
  ASTA-I CURAT INCEST!
  Scris de ERODATUL
  5. 13-07-2009 01:02
  Al dreak bosorog, ce mai …
  …fara recompensa …moldovencei de la SIS e ca o … stiu ca pare complicat sa retii atatea detalii dar domnule consul, nu puteati sa ne oferiti si nou romanilor o bucurie tragandu-i … moldovencei lui Voronin? cat v-a costat partida? faceam noi o cheta daca stiam ca va este atat de greu …n-am inteles nimic din filmu’ asta, decat ca …ai facut de ras Tara dle consul sa-ti fie rushinica…
  Scris de … roman

  7. 13-07-2009 07:48
  nielu incaleca moldovence!
  le acorda vize cu stampile valabile,la moldovence(deci omul este ocupat) are treaba grea la consulatul roman de la chisinau,vizele se acorda in particular si cu…rusine ca avem asemenea consuli acesta este guvernul pe care trebuie sa il votam in continuare ca suntem foarte bine vazuti…nielu asculta sloganul altuia…mai mare ca el..”sa traiti bine”
  Scris de tiberiu
  8. 13-07-2009 08:32
  pentru Ioana
  Mai Ioana…daca e diplomat ? Sa inteleg ca diplomatia inseamna de fapt abstinenta ? Hai ca asta a fost tare …
  Scris de Nu conteaza
  9. 13-07-2009 08:50
  pentru transparenta
  deci romani militeaza pentru transparenta
  Scris de clopotarul
  11. 13-07-2009 09:37

  Cum putem gasi pe domnisoara de la SIS care apare in film?
  E buna de paraie. N-are ambasada telefonul ei? Sunt gata sa bat drumul pana la Chisinau numai pentru a o cunoaste mai profund. I love you Moldova…
  Scris de Ion
  Scris de basarabeanca Italia
  13. 13-07-2009 09:46
  Relatii RO-MD?
  Pai nu putem spune ca relatiile dintre cele 2 tari sint reci..nu? Iar vad ca consulul a avut “intrari” multiple in RM!
  Scris de Webber
  14. 13-07-2009 09:50
  O abordare noua si un design fresh

  Scris de NOUL fny.ro 🙂
  15. 13-07-2009 09:53
  Vrem regula la consulat
  E de ajuns o data sa il vezi pe Ion Nuică shi macar o data sa treci prin mashina birocratica de la consulat ca sa iti dai seama cum stau treburile la consulat shi ce fel de om e acest Ion Nuică. Cum au fost filmate aceste cadre nu ma prea intereseaza insa sunt sigur ca nu doar una din angajatele consulatului au trecut prin patu “consupului”. Bravo celor ce au facut acest filmuletz ,astfel inteleg eu libertatea presei shi anume cu asha ceva ar trebui sa se ocupe organele de informati.
  Scris de Plugaru Corneliu
  16. 13-07-2009 09:59
  parerea mea
  oricie are dreptul sa faca ceea cesi doreste,cate moldovence sunt cu romani….si ce ???? nah,faceti si voi o tragedie din asta ,se simt si ei bine asa cum vor ei si cum stiu ei, si nu conteaza cine cu cine e,parca ar fi comis o crima,si de o crima nu comentatzi atata…
  Scris de mariana cebotari
  17. 13-07-2009 10:13
  pentru unii muma….
  Va amintiti ce amuzati si intelegatori ne aratam cand cel mai puternic om din lume recunostea…! Desigur, Ion nu e Bill, asa ca dati-i la cap !
  Scris de Eu
  18. 13-07-2009 10:39
  Rusinea Statului Roman
  Rusine Statului Roman!
  Scris de PL
  19. 13-07-2009 11:02
  Diplomat porno
  Dupa cum se vede chiar din numele meu.. Asa e la mine in familie. Cred ca as avea sanse ma bune sa reprezint Romania ca consul – decat nenea asta chelios care isi cam bate joc de treaba.
  Diplomatia este o chestie de responsabilitate … asa ca am de gand sa candidez pentru obtinerea unui post de diplomat – consul, neaparat insa la Chisinau, locul cu cel mai mare numar de … pe cap de locuitor. De aia nici locuitorii nu mai fac fata deci trebe sa venim noi, diplomatii, sa…
  Fetele, asteptati-ne, venim sa facem diplomatie amush
  Scris de Mihai Lungu
  20. 13-07-2009 11:04
  ura!!
  buna … baiat destept consulu de ce si-a dat demisia?
  Scris de Casargoz
  22. 13-07-2009 11:07

  Bravo Ioane…nu te lasa
  Scris de Vitalie
  23. 13-07-2009 11:14
  postu?
  daca postu e liber ma ofer eu consul , pentru patrie ma jertfesc!
  Scris de mihai
  24. 13-07-2009 11:15
  mai daţi’o încolo de ipocrizie…
  Foarte tare, moşu’. Aşa. Şi?
  E treaba soţiei lui, nu a statului român.
  PS: cine nu s’ar dedulci, de fapt, la moldovence june?
  Scris de Con Sula
  25. 13-07-2009 11:28
  in UE
  Oare ce-ar fi sa stati la voi acasa, “fratilor” romani? Cu vreo 3 ani in urma jurnalistul ala basarabean l-a prins pe Alexandru Rus (predecesorul mosului asta care …) cu traficul cu vize. Acum asta v-a facut de ras. Stati la voi acasa, ca noi ne-om descurca si fara voi. Animale ticaloase! Porci
  Scris de Eu

 2. July 13, 2009 12:48 pm

  Cam lunga parere asta de dinaintea mea si cam offtopic ! 😀
  Eu cred ca presa si ziaristii independenti deranjeaza in continuare , si asta arata ca isi fac in continuare treaba !

 3. July 13, 2009 1:08 pm

  romania inedit – ai dreptate, e si lunga si offtopic. o las doar pt. a ilustra ultimul post, intrucat s-a autoimprastiat deja pe toate siteurile din R Moldova.
  NR am cenzurat pasajele din comentarii, care nu-si au loc pe blog…

 4. July 13, 2009 1:09 pm

  oleg barzoi – cu cat te plateste PCRM pentru campanie?

 5. July 13, 2009 1:11 pm

  Oleg este angajat permanent, nu zilier !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s