Skip to content

Iran, sfârșitul Revoluției verzi?

July 15, 2009

green revolutionPrincipalii actori politici de la Teheran au ajuns la concluzia că Revoluția verde e și necontrolată, și neproductivă, și-au pus la bătaie tot arsenalul din dotare ca s-o reducă discret la tăcere, fără a-și atrage din nou criticile liderilor occidentali. Mahmoud Ahmadinejad pare să-și joace ultima carte, încercând în continuare să mențină în echilibru o revoltă tăcută, a cărei întorsătură începe să-i scape de sub control.

Liderul de la Teheran rămâne pe poziții și susține că duşmanii celor 40 de milioane de alegători care l-ar fi votat vor fi obligați să negocieze cu actuala putere, și să se supună dorințelor sale. Statele occidentale încep însă să facă treptat front comun împotriva sa, iar Rusia dă și ea semne că și-ar negocia susținerea acordată Teheranului contra unor prevederi ceva mai blânde în cadrul tratatului START II.

În lipsa unui sprijin popular la scară largă, ultima și totodată cea mai contestată redută a rezistenței iraniene – mișcarea condusă de Mir Hossein Moussavi, principalul contracandidat la alegerile prezidentiale din 12 iunie, se orientează într-o altă direcție. Contracandidatul ultrafundamentalistului Ahmadinejad și-a anunțat intenția de înființare a unui front popular al partidelor politice reformatoare, într-o tardivă tentativă de coalizare pentru a continua acțiunile de protest la adresa regimului la putere. Mișcarea Moussavi trece astfel la aplicarea planului de rezervă, a așa-numitului plan B, stabilit încă înainte de scrutinul din iunie. Planul e simplu, iar nașterea frontului popular este doar un pas spre îndeplinirea lui, în pofida a ceea ce susțin analiștii occidentali, care văd în aceasta doar o dovadă de democrație.

Frontul va reprezenta cadrul legal perfect pentru stoparea acțiunilor integriștilor musulmani, și desigur, va milita în favoarea anulării scrutinului care l-a reconfirmat pe Mahmoud Ahmadinejad în funcția supremă în stat. Frontul va legitima și așa-numita revoluție de la Teheran și totodată pe conducătorul ei, Hussein Moussavi, fără a pune însă în pericol scaunul liderului suprem.

Evoluții spectaculoase sunt așteptate vineri, în decursul slujbei săptămânale, ce va fi oficiată de patronul ocult al regimului la putere, Akbar Hashemi Rafsandjani (personalitate cu o mare influență în rândul clerului iranian), în prezența lui ex-candidatului la președinție, Mohammad Khatami și, desigur, a lui Moussavi.

Viitorul Front (denumire cu accente sporite de democrație pentru statele occidentale) a împânzit deja Teheranul cu manifeste care cheamă la acțiuni de protest imediat după încheierea slujbei. Acestea se vor lăsa probabil cu oarece confruntări între manifestanți și forțele de ordine, ceva arestări, și cam atât. Pentru că regimul de la Teheran nici nu-și dorește mai mult, și pentru că adevărata opoziție iraniană n-a îndrăznit încă să iasă la iveală. Iar aceasta ar putea marca cu adevărat sfârșitul Revoluției verzi și al speranțelor tinerei generații de la Teheran, generația Neda, care a riscat totul și probabil nu va primi nimic în schimb.

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. July 15, 2009 10:19 pm

  Din pacate ai mare dreptate !
  Parca mie mi-e mai simpatic Mahmoud Ahmadinejad, pentru ca el practic se lupta cu puterea molahilor si era cam singurul care ameninta puterea acestora!
  Eu cred ca Neda a fost impuscata de molahi, ca sa discrediteze regimul lui Mahmoud Ahmadinejad, pentru ca Mahmoud Ahmadinejad i-a cam ars pe popi la bani de cand e la putere.

 2. July 16, 2009 7:37 pm

  romania inedit – mi-e greu sa spun care e mai putin simpatic acum, si in general. Dar deocamdata, nicio voce din interior nu s-a ridicat impotriva mollahilor. Prevad ca scenariul actual se va lasa cu schimbari la varf in conducerea mollahilor, Rafsandjani va fi unul din pionii principali, si in rest, nu se va schimba mare lucru. E greu sa faci revolutie intr-o tara care-a interzis prin lege si accesul femeilor pe stadion, fapta considerata un pacat capital de fundamentalisti.

 3. July 16, 2009 8:08 pm

  Nadia nu vreau sa cadem in derizoriu, dar eu cred ca nici in Romania femeile nu prea se omoara sa mearga pe stadioane, asa ca femeile din Iran nu au pierdut mare lucru.
  Eu cred ca miscarea asta a fost o miscare provocata de popi, si cand au vazut ca mai e doar putin si adevarata revolutie o sa izbucneasca si o sa schimbe sistemul de guvernare actual, au inghetat-o imediat.
  Pana acum nu aveam decat conflicte inghetate, uite acuma avem si o revolutie inghetata.

 4. July 16, 2009 11:37 pm

  romania inedit – foarte bine zis… din pacate. Revolutia inghetata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s