Skip to content

“Postul public a reflectat echidistant campaniile electorale”

July 15, 2009

maria toghinaPreședintele – Director general al SRR, Maria Țoghină, s-a decis sa rupa tacerea si sa vorbeasca despre proiectele sale la conducerea postului public de radio. In primul interviu acordat dupa ce Parlamentul a hotarat in unanimitate de voturi prelungirea cu sase luni a mandatului presedintelui si CA al SRR, Maria Țoghină – numita in functie in 2005, la propunerea PNL, puncteaza problemele cu care se confrunta SRR in aceasta perioada de criza. In prag de campanie electorala, Maria Toghina raspunde vocilor care critica linia editoriala a radioului de stat si sustin ca actuala echipa guvernamentala – de la premier pana la ministri, dar si presedintele Traian Basescu, beneficiaza de o mediatizare excesiva, dincolo de care s-ar ascunde anumite interese politice.

Și, nu in ultimul rand si nu intamplator, acesta este totodata primul interviu acordat de catre seful institutiei media unui blogger. Maria Toghina – care a devenit de curand un utilizator activ al retelelor sociale, recunoaste si pe aceasta cale ca bloggingul poate fi o forma de exprimare corecta in masura in care utilizatorul este unul corect, dar crede ca, in egala masura, lasa un loc foarte mare subiectivismului si exceselor.

Sase luni de interimat sau prelungirea mandatului? Cum vedeti perioada care urmeaza?

Vom incerca sa consolidam proiectele deja incepute in anii trecuti si sa le imbunatatim pe parcurs ce sunt derulate. Fiecare dintre aceste proiecte are o mare importanta pentru Radio Romania. Ne vom concentra, ca si anul trecut, pe strategia de programe, astfel incat principalul post, RRA, sa isi pastreze locul de top in clasamentul audientelor radio. Postul public de radio va continua eforturile de mentinere a echilibrului financiar in aceasta perioada de criza, cu scopul de a nu opera reduceri de personal prin disponibilizari. Vom continua, de asemenea implementarea proiectelor incepute in anul 2008, Kids Radio, si imbunatatirea produselor editoriale deja existente.

Un scurt bilant – ce proiecte ati avut, ce anume ati realizat din ele si mai ales ce puteti sa mai faceti, avand in vedere perioada de criza, care implica si restrictii bugetare?

Anul 2008 a fost incununat de succes in toate proiectele intreprinse, dintre care amintesc: adoptarea documentului de identitate “Radio România – Viziune, Misiune, Valori şi Principii”; asumarea şi promovarea noii identităţi vizuale a Radio România; emisie 24/24h şi pe internet pentru toate posturile corporaţiei; finalizarea Controlului General Tehnic; iniţierea proiectului A.D.A.M., de Digitalizare a Arhivei Radio (proiect ce se va desfăşura pe o perioadă de 15 ani); lansarea “Kids Radio”, singurul post de radio pentru copii din România, cu transmisie exclusiv pe internet. Vom continua sa folosim cu masura banul public si fara a opera reduceri de personal. Vreau sa mentionez ca inca din anul 2005, Radio Romania face eforturi pentru a mentine un fragil echilibru bugetar, datorita faptului ca veniturile realizate au fost insuficiente pentru a permite realizarea obiectivelor planificate si necesare (modernizari, retehnologizari etc.). Nu am prevazut reduceri de personal pentru anul 2009. Am luat masuri pentru tinerea sub control si reducerea, acolo unde se mai poate, a unor categorii de cheltuieli, astfel încat sa reducem deficitul financiar prognozat. In planul de investitii pe acest an sunt prevazute fonduri pentru continuarea sau finalizarea unor proiecte mari incepute in anii anteriori (Blocul de Productie Radio Iasi, Digitalizarea Arhivei), pentru realizarea unor lucrari urgente (reparatia salii de concerte „Mihail Jora”, inclusiv a orgii) si pentru achizitia de echipamente sau aparatura necesare desfasurarii activitatii editoriale. Investitiile se vor face pe masura ce vor fi create resursele financiare necesare.

Presedintele si premierul, la RRA

Din punct de vedere editorial, se constata la RRA – principalul canal al SRR, o diminuare a volumului de stiri si emisiuni de analiza, in favoarea muzicii. Ati fost nevoita sa reduceti cumva numarul jurnalistilor, desigur, din ratiuni financiare?

Radio Romania Actualitati este lider de audienta atat la nivel national, cat si urban, si de aceea ne vom concentra atentia, in continuare, pe transmiterea unui mesaj constructiv şi educativ, in acord cu misiunea noastra de post public. Este adevarat ca in perioada verii grila de programe este una specifica anotimpului vacantelor, insa, asa cum am spus mai sus, nu am apelat la varianta reducerilor de personal, in ciuda crizei financiare.

Analistii media, jurnalistii si chiar unii politicieni denunta o prezenta insistenta in programele RRA a premierului si a altor membri ai echipei guvernamentale, dar si a presedintelui. Avand in vedere apropierea campaniei pentru alegerile prezidentiale, riscati sa fiti acuzata de implicare politica sau de incercarea de a obtine un nou mandat…

Radio România îşi respectă cu stricteţe valorile şi principiile privind echilibrul şi informarea obiectivă şi corectă a ascultătorilor. În plus, modul în care postul public a reflectat desfăşurarea campaniilor electorale, in ultimii patru ani de mandat, a fost întotdeauna echidistant şi imparţial din punct de vedere al prezentării candidaţilor şi al spaţiului alocat acestora, primind aprecieri din partea celor implicati si din partea CNA. Radio Romania s-a aflat printre primele surse care au transmis informatiile importante pentru ascultatorii sai, invitand la microfon personalitatile cheie care au oferit lamuriri in interesul publicului. In ultimii patru ani, la Radio Romania au fost aduse in prim plan, din ce in ce mai pregnant, informatii de interes economic, social, cultural, sportiv, alaturi de informatiile de interes politic, toate acestea demonstrand dorinta noastra de a raspunde interesului public, in jurnalele si emisiunile radio. Consider ca am reusit sa demonstram ca radioul public nu este o oglinda care reflecta doar aspectele politice, ci se implica in toate domeniile de interes ale vietii, pentru a oferi publicului sau o gama variata de informatii relevante, indiferent de domeniul de care apartin.

Colaborarea cu jurnalistii moldoveni

Revenind la proiectele profesionale… Republica Moldova este in prag de alegeri. Cum va acoperi SRR evolutia situatiei de la Chisinau, cand unii dintre jurnalistii sai, trimisi la fata locului, au fost supusi in trecut unor abuzuri din partea autoritatilor si cum ii veti putea proteja in eventualitata unor situatii similare celor din 7 aprilie?

Radio Romania a trimis intotdeauna jurnalisti in zonele de fierbinti, chiar daca situatiile conflictuale de acolo implicau riscuri foarte mari. Acestia si-au asumat, prin natura meseriei, riscurile impuse de nevoia de a acoperi evenimentele de la fata locului. Radio Romania are un corespondent permanent la Chisinau, cu care vom acoperi evenimentele din capitala Republicii Moldova.

Fosta conducere a SRR a studiat posibilitatea deschiderii unui birou mai mare la Chisinau. S-a renuntat la aceasta idee sau se poate reveni asupra ei?

Chisinaul este o zona importanta pentru romani, si faptul ca am avut in permanenta corespondenti acolo arata ca intelegem acest lucru. Nu excludem nici colaborarea cu jurnalistii moldoveni, precum si invitarea in emisiunile noastre de analiza si dezbatere a analistilor cu expertiza pe acest subiect.

Aveti un cont activ pe Facebook, prin intermediul caruia ati semnalat principalele evenimente organizate de RRA si sunteti totodata la curent cu blogurile profesionale. Cum percepeti acest fenomen al ulilizarii retelelor sociale si microbloggingului, de catre institutiile media?

Intotdeauna am avut o mare curiozitate pentru mijloacele de comunicare. Iata ca bloggingul este un alt mod de a comunica, dar inca studiez fenomenul pentru ca nu sunt pe deplin lamurita asupra lui. Este un domeniu care nu se supune unor reglementari si nu impune limite, de aceea il consider inca fragil, pentru ca poate oricand aluneca in derizoriu. Practic, bloggingul poate fi o forma de exprimare corecta in masura in care utilizatorul este unul corect, dar in egala masura lasa un loc foarte mare subiectivismului si exceselor. Din perspectiva unui manager al unei institutii de media, ar fi o lipsa de fler sa ignore in totalitate noile mijloace de comunicare. Consider ca in ciuda evolutiei mijloacelor de comunicare si a rapiditatii pe care a capatat-o societatea actuala, regulile de baza ale jurnalismului nu trebuie uitate, iar consultarea surselor multiple inaintea lansarii unei afirmatii este o actiune care nu se poate demoda.

Advertisements
7 Comments leave one →
 1. Sorin permalink
  July 15, 2009 8:43 am

  Sincer, nu sunt un fan al postului public de radio si nici nu imi mai amintesc cand am ascultat ultima oara buletinul de stiri RRA. Recunosc insa ca interviul m-a facut curios! Chiar o sa incerc sa vad care e diferenta intre sirile RRA si, de exemplu, cele de la RealitateaFM.

 2. July 15, 2009 5:38 pm

  Eu cred ca SRR si TVR ar trebui sa aiba bani numai de la bugetul de stat si sa renuntam sa mai platim taxa radio-tv !

 3. ariane permalink
  July 15, 2009 6:20 pm

  Nadia, sunt mandra pentru exclusivitatea ta! Da’ Doamna Toghina e foarte opaca in mesaj!

 4. July 15, 2009 10:18 pm

  sorin – daca ti-a trezit curiozitatea, e foarte bine – astept sa revii cu concluziile de rigoare, cam dupa o saptamana de ascultat RRA. Merita – sunt stiri serioase, sunt altfel…

  romania inedit
  – ar trebui, dar daca numai noi credem asta…

  ariane
  – multumesc… spune destule, fie si printre randuri!

 5. facelift permalink
  July 16, 2009 7:26 am

  Doamne, de cand nu am mai citit un interviu atat de comunist, atat de intepenit in clisee. Nadia, imi pare sincer rau pt tine. se vede ca te-ai documentat, ca ai studiat ca sa poti pune niste intrebari pertinente. numai ca …staff-ul sefei de la radioul public ti-a dat niste raspunsuri de mare exceptie. d-alea grele, comuniste. sincer, in timp ce citeam am dat “google”it-o pe aceasta maria pt ca am vrut sa stiu daca are peste 50 de ani. varsta ar fi explicat intr-o oarecare masura lipsa de continut, stilul profund comunist si non-mesajele pe care vrea sa le promoveze in acest interviu. cum e posibil sa arunci platitudini despre cum isi respecta radio romania cu strictete valorile si cat este de echidistant????cum e posibil sa-mi spuna ca e perioada de vara si d-aia nu mai sunt buletinele de stiri cum erau acum cateva luni si s-a preferat introducerea programelor de muzica????pai, are radio public bani sa plateasca drepturi de autor si drepturi conexe pt difuzarea pieselor de muzica ultimul racnet ca sa poata concura cu radiourile comerciale? eu ascult radio public ca sa fiu informat, nu pt muzica super? ascult radio public ca sa fiu la curent cu stirile, cu analizele facute acolo samd. penibil! si chiar daca imi dau seama ca nu dumneai a scris raspunsurile la intrebarile nadiei, nu sunt dispus sa inghit niste platitudini scrise de un trepadus din staff=ul sefei de la radio public intrucat in momentul in care a dat OK pe interviu, si-a asumat aceste afirmatii, aceste platitudini de doi bani. dupa mine, asta denota lipsa ei de anvergura, lipsa de orizont, lipsa de pregatire pt a accede intr-o functie ca asta. o fatuca, cum ar zice cristoiu care a si desfiintat-o extrem de primitiv intr-o emisiune zig-zag. da, o fatuca ajunsa intr-o functie mare, prea mare pt ea si care tocmai de aceea ar putea fi folosita si manipulata dupa bunul plac al mai-marilor zilei. dormiti linistiti! radio romania va spune povesti! noapte buna, fraierilor!

 6. July 25, 2009 4:40 pm

  SCyMfj xhmpiwazsrjc, [url=http://evxbzotbecdp.com/]evxbzotbecdp[/url], [link=http://dtubisxjgutb.com/]dtubisxjgutb[/link], http://uyhtnnupprkc.com/

Trackbacks

 1. Maria Toghina nu vrea sa plece de la SRR » ROMANIA INEDIT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s