Skip to content

Cele două fețe ale afacerii Spiru Haret

July 19, 2009

Primul subiect promis de Diana e o ghicitoare cu raspunsul inclus…

Cele două fețe ale afacerii Spiru Haret

By Diana Nedelcu

Dilema scandalului Spiru Haret pare să aibă două faţete… o dimensiune financiară şi una politică.  Să începem cu ultima, că este mai transparentă. Bondrea, prorectorul universităţii a prosperat cu a sa fundaţie non-profit România de Mâine, în virtutea prieteniei pe care o avea cu mai multi apropiaţi ai lui Ion Iliescu. De altfel, printre profii grei de la Spiru se numără şi poetul/politician Adrian Păunescu, mare admirator al lui Ion Iliescu, dar şi prietenul de suflet al acestuia, Răzvan Teodorescu. Ani la rând, nimeni n-a îndrăznit să-l deranjeze cu vreo “problemuţă” cât de mică pe Bondrea, pe motiv că ar fi avut prea multi studenti ori ca profitul universitatii este mai mare decat investitia…

Timpul lui Iliescu însă a cam apus în partid, şi noile aripioare social-democrate au alte interese, mult mai împărţite. Ba chiar, unele dintre ele, de când cu pactul acesta transpolitic pentru propasirea neamului, au prins avânt înspre alte orizonturi mai prietenoase şi mai portocalii decât propriul partid. De ce portocalii?

Păi să vedem… Ce colegă de guvern a doamnei Andronescu a studiat şi apoi a devenit si lector la o facultate particulară adversară USH – Dimitrie Cantemir (deci una dintre cele care ar culege beneficii serioase de pe urma mazilirii USH)? Păi cine alta decat exotica ministresa a turismului?

USH la pachet

Se leaga lucrurile? Se leaga. Mai ales ca gasim in staful de consilieri al ministrei responsabile cu educatia si una bucata feminina angajata la aceeasi universitate rivala. Deci…. colega buna in ale predarii tainelor de buchii cu  Elena Udrea.

Si mai avem in ecuatie si o campanie de reclama publicitara a Universitatii Dimitrie Cantemir pe RTV si Antena 3. Televiziuni (ciudata, nu, coincidenta?) brusc indignate/ isterizate pe subiectul USH la pachet cu media scrisă aferenta… Si ce fac trusturile când capata niscai banuti pentru publicitate? Ridzi e cea mai in masura sa raspunda la asa intrebare….

Ca fapt divers, dar poate  nu chiar rupt de context… Rectorul Universitati Cantemir a fost eroul unui filmulet simpatic difuzat pe televiziuni, in care cersea favoruri unei tinere in schimbul favorului unei inscrieri tardive la facultate, precum si a unui loc confortabil la camin. Se intampla in decembrie 2008. Intre timp, deşi a fost mare tam-tam pe temă,  MECI  condus de Andronescu nu numai ca nu l-a penalizat in vreun fel pe respectivul cadru didactic, dar in februarie 2009 i-a acordat şi o diplomă de excelenţă….

Cine pierde, cine castiga?

Din punct de vedere politic, cine pierde şi cine câştigă de pe urma unui atare scandal? Decontul electoral e la PSD! Pornim din start de la cifra de 100.000 de diplome anulate si potential se pare ca mai e… Caci… Ministresa PSD a pus in capul partidului nu numai 100.000, ci vreo 300.000 de absolventi USH, pusi si ei la zid de media ca fiind prosti, handicapati, incompetenti… Ba chiar si mai multi.. E vorba aici şi de un plus de rude, sa zicem alte 300.000 ori 3 (cel putin)… Ajungem la milion! Adica nu cu mult sub potentialul pesediştilor de la europarlamentare (la acel scrutin s-au riscat pro PSD vreun milion jumate).

Pe forumurile on-line, principalul mesaj consta in – “sa va mai voteze dracu’, ca noi nu!” L-a afectat asta pe liderul PSD? Da, cu atat mai mult cu cât scandalul USH a bagat-o rapid in uitare pe eroina Ridzi, care demola atata de eficient imaginea PDL. Si este si de inteles. Ce poate sa-l loveasca pe roman mai tare la sufletel…700.000 euro virtuali cheltuiti de MTS ori anularea diplomei proprii, platita cu bani grei si sudoare?

Banii dumneavoastra

Sa trecem si la cel de-al doilea aspect… Banutii! O anumita idee face cariera in toata aceasta isterizare jurnalistica. Si anume, ca USH a facut profit numai in 2008 de vreo 30 milioane euro (nu este insa prea clar de unde a rezultat suma) din cei 90 milioane euro per total incasati (calcul incepe de la 300.000 studenti onmultit cu 300 euro taxa anuala).

O societate non profit cum este “România de Maine” inseamna ca nu  plateste taxe la stat, deci ocoleste elegant contributia la buget. De aici rezulta indirect, ca USH ar pagubi indirect si pe acei profesori de la stat ramasi fara prime de vacanta, care au mai si prestat la BAC pe sume modice.

Asa o fi, da-i pentru public! Pentru cunoscatori nu poate trece neobservat momentul declansarii scandalului care coincide cu cel al inscrierilor la universitati. Cum la USH era pana mai ieri buluc si coada, pe motiv de taxe mai rezonabile, nu este greu de concluzionat cine castiga din denigrarea universitatii. Dupa cum nu este greu de vazut cine beneficiaza si de pe urma ordonantei grabite a MECI, acea referitoare la redarea examenului de licenta la alte facultati acreditate… Portile celorlalte universitati sunt larg deschise pentru cei 100.000 de absolventii USH! Cu banii aferenti evident…

UPDATE – Armonia prestabilita a ministrului in cauza ar putea fi tulburata de o sedinta dura de partid. Cica asta se va intampla la BPN de luni, si cica seful Geoana e foc si para…Vanghelie în schimb, mare amator de carte si cultura, ii ia apararea cu aplomb. Dar el este girant electoral de Antonese, nu prea are de ales….

4 Comments leave one →
 1. July 19, 2009 9:22 pm

  Pai sedinta fu in seara asta si Geoana era negru de suparare!

  Foarte multi si-au facut o cariera pe baza acestor diplome obtinute prin cai ocolite!

  As da chiar eu cateva exemple, dar vara asta o sa am mare nevoie de ei, asa ca ma abtin!

 2. July 19, 2009 9:44 pm

  Ma si miram ce a apucato acuma pe Abramburica sa faca treaba…

 3. July 19, 2009 10:26 pm

  romania inedit – poti da si la toamna exemplele! mai bine mai tarziu decat niciodata.

  Oxygen – vorba stim noi cui, exista o explicatie! nu e intotdeauna cea la care te astepti…

 4. diana permalink
  July 20, 2009 6:36 am

  Si ca sa fiu nepartinitoare pana la capat…din ce stiu eu… pe USH a salvat-o Hrebe (despre care se zvoneste ca ar fi implicat in treburile televiziunii universitatii cu pricina TVRM). Interesanta a fost iesirea lui hrebe la rampa pe subiect (el nu a mai tinut o conferinta de presa in kiseleff de vreo 5 ani). Si daca s-a expus asa, ceea ce nu-i sta deloc in fire, inseamna ca in joc sunt multe, multe zerouri, de data asta de la USH catre PSD…
  Deh, fiecare partid cu universitatea lui…Niste titrati cu totii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s