Skip to content

Amintiri de la Comisia Ridzi

July 26, 2009

Deputatul PDL, Sever Voinescu, povestește, într-un interviu acordat Dianei, câteva dedesubturi ale Comisiei Ridzi. El nu susține că doamna în cauză ar fi total nevinovată, dar spune că a fost tratată de-a dreptul stalinist nu de presă, ci de politicieni. Sever Voinescu arată cu degetul spre PNL, PSD si UDMR, și mai dezvăluie că i s-a atras atenția, de către toți colegii, că stoparea bruscă a activității Comisiei s-a petrecut exact în momentul în care începea să se vadă că banii se scurgeau către firmele conservatorului Dan Voiculescu.

“S-a pornit cu sentinta deja scrisa”

by Diana Nedelcu

Intr-un interviu acordat catavencilor la inceput de an, combateati reflectia lui Maniu referitoare la disponibilitatea politicianului de-a manca si broaste raioase, sustinand ca un om politic nu face acest lucru decat daca vrea el. Intre timp a fost scandalul Ridzi si participarea dvs la comisia care o ancheta. A fost Ridzi o “broasca raioasa” pentru dumneavoastra?


Nu. N-a fost… Dar recunosc ca am avut o problema… mai degraba a mea, decat a celorlalti, pentru ca lumea din jur era un pic aprinsa de acest subiect si asta le afecta capacitatea de perceptie exacta. Eu nu am aparat-o pe doamna Ridzi niciodata si n-am fost niciodata un avocat neconditionat al ei. Tot ceea ce am vrut a fost sa ma asigur ca in acea comisie parlamentara, doamna Ridzi are parte de un tratament corect, just, echitabil si mai ales ca acea comisie lucreaza cu seriozitate si responsabilitate pentru aflarea adevarului. Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat. Nu am sa spun niciodata ca doamna Ridzi este integral nevinovata, ca nu i se poate retine nicio culpa in ceea ce s-a intamplat. Nici vorba. Dar doamna Ridzi a fost tratata in cel mai stalinist mod cu putinta si asta m-a revoltat. Pentru ca, stalinism se numeste un proces intre ghilimele, in care se porneste cu sentinta deja scrisa. Asta s-a intamplat in cazul acestei comisii. O majoritate politica furioasa – colegii de la PNL, PSD si UDMR –  a decis sa scurteze brutal programul, altfel adoptat de Biroul permanent al Camerei,  si a stabilit in ziua de luni a celei de a doua saptamani de functionare, ca joi se va incheia totul. Indiferent de ceea ce urma sa li se mai probeze, indiferent de ceea ce urma sa se decida pe marginea acelor probe… Asa s-a decis. Asta este stalinism. Dar… pe de alta parte, si o victima a stalinismului poate fi  vinovata. Lucrurile nu se exclud aici.

Ce-a fost in neregula in activitatea comisiei in afara acestei decizii?

Eu, imi fac un mic titlu de glorie ca am refuzat, cu incapatanare sa ma antepronunt in ceea ce priveste vinovatia lui Ridzi. Toti colegii mei din comisie inca din prima zi, s-au catarat pe televizoare si au decretat ca doamna Ridzi e vinovata sau nevinovata. A fost o eroare enorma. Nu s-au putut abtine. Am fost singurul care am spus tot timpul – Nu vreau sa ma antepronunt! Vreau sa aflu adevarul . S-a terminat comisia, acum pot sa va spun ce parere am la sfarsit. Si parerea mi-am spus-o in raport. Din pacate, aceasta Comisie a fost brutal oprita intr-un punct in care colegii mei, poate cu indreptatire, imi atrag atentia ca se chema Dan Voiculescu si incepea sa se vada directia in care se scurgeau banii – catre firmele acestuia – si nu am putut in felul acesta sa avem un intreg tablou cat de cat relevant asupra afacerii nefericite din jurul zilei de 2 mai. Din probele pe care le are comisia- precare, partiale- si chiar si asa sunt superficial examinate… Pentru ca nu o poata sa-mi spuna nimeni ca in timp ce audiezi 8 ore pe zi, in acelasi timp tu faci si o deliberare pe probe. Cei care au redactat sentinta o aveau scrisa de luni sau marti, desi miercuri  a mai fost o alta audiere si joi… Deci, nu poate sa-mi spuna nimeni ca acele probe au fost serios examinate.

Opinia publica a perceput pozitiv activitatea comisiei parlamentare….

Aceasta comisie a avut parte, dupa parerea mea, de o glorie nemeritata in presa, pentru ca a livrat opiniei publice ceea ce opinia publica cerea cu indreptatire. Adica, stabilirea raspunderii politice a doamnei ministru. Dar felul in care a facut-o nu este conforma cu democratia. Si ma ingrijoreaza foarte tare ca aceasta furie stalinista, bazata pe vigoarea unei majoritati furioase o citeam in ochii unor colegi socotiti tineri in politica romaneasca.

Acuzati si o campanie mediatica care ar fi sustinut si alimentat aceasta ‘furie a majoritatii”?

Nu, campania mediatica a fost foarte corecta. Campania mediatica a cerut ministrului sa-si asume raspunderea pentru ceea ce a facut, ceea ce a gresit si a cerut Parchetului, instantelor abilitate sa decida daca exista vreo raspundere penala. Si asta s-a intamplat. Insa, reactia politica care a crescut pe campania mediatica perfect justificata a fost cu totul si cu totul nepotrivita. Si nu trebuie sa ne mintim. Ea s-a petrecut, a avut loc pentru ca exista perceptia ca doamna Ridzi este in PDL, o sustinatoare a presedintelui Traian Basescu si evident ca tinta era un atac la prestigiul presedintelui Traian Basescu. Despre aceasta era vorba!.

Dar nu credeti ca si fostul ministru a cultivat aceasta perceptie de legatura cu familia prezidentiala? Un exemplu recent… Ridzi a angajat acelasi avocat pe care si Basescu l-a avut in dosarul Flota. Presa a sesizat si a comentat in consecinta…

Si eu am fost candva avocat si pot sa va spun ca unii sunt cautati de toata lumea, iar cei mai putini buni sunt neglijati. Asa este in orice profesie. Faptul ca mai multe personalitati apeleaza la un numar limitat de avocati este ceva cat se poate de natural. Oricine vrea un avocat bun, care a trecut prin dosare complicate… Stiu situatii in care aceeasi casa de avocatura apara si interesele domnul Voiculescu, prin firmele sale si interele domnului Vantu prin alte firme. Asta inseamna ce? Nimic pana la urma. Avocatura este o profesie cat se poate de neutra din punctul acesta de vedere. Pana la urma, fiecare om trebuie sa-si aleaga avocatul in care are incredere.

Advertisements
One Comment leave one →
  1. July 26, 2009 8:42 pm

    off topic

    si daca ramuri bat in geam/ si ciuma rosie votam,/ ne vom baga ceva in neam/ si in siberii emigram… (sms de dat mai departe in basarabia)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s