Skip to content

Alegeri Moldova – embargoul SIS

July 27, 2009

Mai multi jurnalisti dar si observatori internationali au fost retinuti azi la intrarea in Republica Moldova. Printre ei, 3 ziaristi romani si 11 cetateni georgieni, membri ai Retelei Europene a Organizatiilor de Monitorizare a Alegerilor. Ultimii au ramas fortat toata ziua in aeroport, inca de dimineata. Nimeni nu le-a comunicat, oficial sau nu, motivul interdictiei de a patrunde in teritoriul de peste Prut.

Serghei Tkacenko, seful misiunii de observatori REOMA, a declarat, pentru StireaZilei, ca acestora li s-au luat pasapoartele, iar serviciile de paza i-au izolat. REOMA a incercat sa le asigure asistenta juridica, dar orice contact cu ei a fost interzis. Observatorii georgieni ar mai putea ramane cateva ore bune in aeroportul de la Chisinau, in asteptarea unei curse care sa-i repatrieze.

Observatorii europeni la alegerile din Republica Moldova urmau sa fie azi acreditati de catre Comisia Electorala Centrala (CEC).  Tema a disparut insa fara explicatii de pe ordinea de zi a CEC. Scrutinul de la Chisinau trebuia monitorizat de nu mai putin de 140 de observatori din mai multe state europene. Se pare ca doar 53 au primit unda verde. O explicatie oficiala nu exista deocamdata. Neoficial, se vehiculeaza ca ceilalti 87 n-ar fi fost pe placul SIS-ului.

Cat despre jurnalistii romani si aventurile lor in republica lui Vladimir Voronin, detalii complete pe blogul ziaristei Stela Popa, care realizeaza un adevarat jurnal, pe ore si momente.

Incidentele de azi survin dupa ce, acum doua saptamani, ziaristul roman Gabriel Apetrii, corespondentul Agerpress la alegerile din Chisinau, a fost reţinut la graniţă, sub pretextul ca nu dispunea de o adeverinta medicala care sa dovedeasca ca nu e infectat cu HIV.

Cu cateva luni in urma, in preajma alegerilor trecute, si corespondentului RRA la Chisinau i-a fost refuzata, fara explicatii, acreditarea permanenta in R. Moldova, desi acesta se afla la al doilea mandat iar autoritatile nu aveau nimic sa-i reproseze.

Problemele administratiei Vladimir Voronin cu media romaneasca (dar si cu diplomatia de la Bucuresti), sau mai exact, ale ziaristilor romani cu regimul (inca) la putere, dateaza de prin 2007. In acelasi an, la bilantul sefului de stat din decembrie, au fost invitati ziaristi din toata lumea, mai putin reprezentantii unor media de la Bucuresti. Anul trecut, accesul putinilor jurnalistii romani la evenimentele oficiale organizate de administratia prezidentiala Voronin a fost extrem de limitat, sub diverse pretexte administrative. Spre exemplu, ministerul de resort a tergiversat acreditarea corespondentilor agentiilor Newsin, Agerpress, Reuters si Itar-TASS, precum si televiziunii publice din Romania. Iar jurnalistii moldoveni care aveau si statutul de corespondenti permanenti ai unor institutii romanesti n-au reusit sa patrunda la evenimentele oficiale si sa-si indeplineasca dublul job, decat uzand exclusiv de legitimatia moldoveneasca de presa. Cu cea de la Bucuresti, toate usile le-au ramas inchise.

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. ariane permalink
  July 27, 2009 5:22 pm

  Infectat cu HIV? What means? High Integrity and Veriridicity?ah

 2. July 27, 2009 6:29 pm

  ariane – inseamna ca e cetatean roman si trebuia sa i se gaseasca ceva!

 3. ariane permalink
  July 27, 2009 6:40 pm

  pacat ca nu avem un dictionar lingvistic comun! Mare PacaT ! Suntem slabi, oriunde ne-am afla de o parte si de al ta a PRUTULUI! In esenta, vai, suntem Romani!

 4. July 27, 2009 8:17 pm

  ariane– ei, nu. unii sunt romani, altii moldoveni. una e lb romana, alta e lb moldoveneasca… asa zice tovarasul la putere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s