Skip to content

Moldova dixit

July 29, 2009

pcrm-logoMoldova a ales. Si, pentru ca e Moldova celor cincizeci de banuti, a ales comunismul. Nu de tot, ci doar asa, pornind de la peste 40 de procente, cat sa mai puna PCRM-ul de niste locuri la putere, pe inca 4 ani.

Comunistii nu vor detine probabil majoritatea in viitorul Parlament, dar vor ramane pe – aproape. Adica ar putea avea dreptul de veto pentru orice act normativ se va adopta de catre legislativul de la Chisinau. După numărarea a peste jumatate din buletinele de vot, PCRM era creditat cu 47,8% din preferintele de vot ale electoratului, traduse in 51 de mandate de deputat din totalul de 101.

Dupa cum arata rezultatele partiale, nici o formaţiune politică nu-l va putea alege singura pe noul sef al statului. Actualul a anuntat din nou ca s-ar multumi cu functia de simplu parlamentar, daca i-ar cere-o partidul. Negocierile dintre formatiunile de opozitie au demarat in aceasta noapte. Toate partidele de  opoziţie au exclus o eventuala colaborare cu PCRM.

Advertisements
9 Comments leave one →
 1. July 30, 2009 11:06 am

  Eu cred ca ar fi bine sa se mai voteze iar in Republica Moldova !

 2. July 30, 2009 3:15 pm

  nu se mai poate vota pana la anul, asa e constitutia

 3. ariane permalink
  July 30, 2009 3:20 pm

  Nadia, sa vezi si sa nu crezi- “pact cu diavolul” se incheie!Asta-i feeling-ul!

 4. July 30, 2009 3:26 pm

  romania inedit – chiar daca s-ar vota a 3a oara, ceva imi spune ca tot PCRM ar fi in poll position, la diferenta considerabila de celelalte partide, ca si in aprilie, ca si acum.

  vecina de blog – thanks God, ca tot aia era. Sau aproape tot aia.

  ariane – si al meu. Dar nu oricum… doar daca trebuie. Ei, sigur, daca trebuie pentru binele tarii, nu oricum!

 5. ariane permalink
  July 30, 2009 3:32 pm

  Nadia: Binele relativ, depinde cum se definesc spatiile de interes!

 6. afrimescu permalink
  July 30, 2009 3:36 pm

  Bună ziua
  Scriu pentru a doua oară un comentariu pe blogul dvs. Sper să vă deranjeze foarte tare. Comentariul de faţă se referă la algerile din Basarabia. Cred (în afara faptului, că asemenea tuturor naţiunilor şi basarabenii îşi au conducătorii pe care îi merită), că Basarabia este de peste 100 de ani scena pe care evoluează, uneori la vedere, alteori subteran sau din umbră, câteva Servicii Secrete ca, fostul KGB, cele transninstrene, ucrainiene, belaruse şi destul de probabil şi cele româneşti. Din păcate serviciile secrete române şi-au cam dat cu stângul în dreptul până întracolo încât fostului consul român, ofiţer SIE, să-i fie vârâtă -n aşternuturi o agentă de-a lui Voronin fără ca ditamai agentului român să-i “pice fisa” că întreaga poveste este era înregistrată video şi avea să treacă şi Oceanul nu doar să facă înconjurul Europei. Şi-atunci, cu asemenea Servicii doldora cu veleitari, cum să mai poţi lupta măcar de la egal la egal, cu cele ale ţărilor mai sus menţionate? Şi pe deasupra să trebuiască să ne mulţumim doar cu demisia agentului SIE! Şi onoarea cine ne-o “reperează”. Cumva Voronin? OK, dar de ce ar face-o, câtă vreme fi-s’u e arestat în dosarul Penescu de la Piteşti!? Pe de-altă parte, rezultatul “anticipatelor” din Basarabia era, volens-nolens previzibil. Ba putem zice, că a fost chiar peste aşteptări. Acum e la îndemâna politicienilor opoziţiei de la Chişinău ce cale vor alege, pentru a forma o majoritate, care să le permită alegerea unui preşedinte din afara sferei de influienţă a comuniştilor. Dar, admiţând totuşi că la conducerea Basarabiei vor veni acele forţe politice car ar dori unirea cu România. Cu care Românie s-ar uni la o adică Basarabia? Cu aceasta, care e la un pas de colaps?! Cu România lui Boc, Geoană şi Năstase? A Ebei, Ridzi, Elenei Udrea şi Nemirschi? Şi în care Europă vrem s-o ducem? În cea lui Vadim şi Becali?! De altfel, Europei e tot ce-i mai lipseşte, o Basarabie pe post de…”piatră de moară” de gâtul ei, ca şi cum nu i-ar ajunge România şi Bulgaria! Deocamdată însă, la Chişinău se fac şi se desfac tot felul de scenarii. Căci nu-i aşa, “Dulce ca mierea” este ciolanul…Puterii!
  Cu prietenie-şt.d-tru afrimescu

  • July 30, 2009 3:57 pm

   afrimescu – nu ma deranjeaza deloc, dimpotriva – mai ales ca, la fel ca si prima oara, ai foarte multe lucruri (extrem de pertinente de altfel) de spus. As adauga cate ceva – opinii personale pe care, fragmentat, le-am mai scris de-a lungul timpului in diverse articole pe acest subiect. In ce priveste ex-consulul, situatia e prea clara ca s-o mai comentam. Daca el nu era suficient de… hm, am sa spun doar inspirat si nu altfel, nu e vina unei intregi institutii. Orice-ar fi fost la mijloc, un diplomat roman in actualul peisaj din Moldova lui Voronin nu poate face o asemenea greseala. Iar daca totusi o face – nu cred ca putem blama institutii intregi pentru asta. E ca si cum i-am suspecta acum pe toti moldovenii ca sunt comunisti, doar pentru ca PCRM-ul a obtinut (s-o spunem pe fata, e trist dar adevarat) un procent zdrobitor. N-ar fi corect.
   Cat despre unirea cu Romania… a fost si va ramane de ambele parti un simplu slogan de campanie. Moldovenii au capatat in timp propria lor identitate culturala, si nu cred ca si-ar dori asta – poate chiar s-ar simti asimilati daca s-ar ajunge aici. Dar e clar ca nu se va ajunge. Iar pe de alta parte, Romania nu e intr-o situatie economica de invidiat (criza globala a inrautatit-o si mai mult), asa ca, clar-dincolo de sentimentele fata de Moldova, n-ar putea suporta, ec. si financiar vorbind, o asemenea povara. Repet, acum vorbesc strict in termeni economici. Povara=povara financiara, in conditiile in care nu se stie daca propriul nostru buget de stat ar mai avea resurse din toamna pentru plata salariilor – si daca da, nu se stie pentru cata vreme, si in conditiile in care tocmai am contractat imprumutul FMI=cea mai mare datorie externa a Romaniei (pe care la fel, cu o economie in moarte clinica, nu vad de unde o vom plati).
   Lasand deoparte considerentele practice (decisive insa intr-o astfel de decizie), intotdeauna ne vom considera de aceeasi parte a baricadei cu moldovenii. Nu le-as spune nici basarabeni, le-as spune doar romanii din Moldova. Cei ce sunt romani – asta au fost, asta vor fi, si vor vorbi aceeiasi limba, chiar daca, in mod stupid, de ceva vreme nici asta nu mai are acelasi nume. Legaturile noastre de suflet – spirituale, culturale, vor ramane. La fel si diferentele care s-au creat in timp. Deciziile de acest gen sunt dificile, dar nu poti intoarce cursul istoriei. Si uneori, nici nu e bine sa o faci.
   Las (intentionat) deoparte considerentele politice, despre care ar fi la fel de multe de spus.

 7. January 5, 2012 7:33 am

  Ralph Waldo Emerson~ The reward of a thing well done is to have done it.

Trackbacks

 1. Quo vadis, Moldova? | Jurnalistul.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s