Skip to content

PsyOps Chișinău – București?

July 29, 2009

psyopsDezinformarea de la Chisinau sau leapsa de la Bucuresti? Altfel spus, PsyOps sau prostie?

Dupa ce, zilele astea, un fals Dorin Chirtoaca si un fals Vlad Filat incercau sa reediteze tentativa de Twitter-revolution din aprilie, indemnand la razmerita in Chisinau si sugerand cu acte in regula (document in facsimil) ca democratii lui Marian Lupu s-ar fi aliat deja cu PCRM-ul lui Vladimir Voronin, azi a venit randul sondajelor false sa-i deruteze pe alegatori. Dar mai ales, sa-i compromita pe ziaristi. Transmise in retea de pe la ora 15, de useri cel putin la fel de dubiosi ca cei de mai sus, acestea i-au pus pe jar pe jurnalistii romani, care, in ciuda avertismentelor repetate si re-tweetuite de colegii moldoveni, au preferat sa le ia de bune si sa le publice sau sa le prezinte tel quel pe post. Plasa zilei a luat-o Cotidianul, preluand online si in premiera, la 15,40, rezultatele unor presupuse exit-poll-uri realizate la ora 13.00, la ieşirea de la urne. Inutil sa amintesc ca nu se precizau nicaieri datele elementare – cine a realizat sondajul, unde, pe ce esantion de populatie si marja de eroare. In entuziasmul de-a avea primii stirea, nici n-a mai contat!

Exit-pollul in cauza credita PCRM cu 47% din voturi, PLD – cu 15%, PL – cu 14%, PD – 11%, iar AMN – 8%. Cotidianul „Cotidianul” (balbaiala nu e intamplatoare) mai scria că, deşi procentele indică un avans mare al comuniştilor, la alegerile din 5 aprilie, la ora 13.00, comuniştii erau cotaţi cu 58%, aşadar cu 11% mai mult decât acum. Profund, dar fals!

Victime colaterale

Mingea a fost apoi pasata in curtea televiziunilor, care – mai c-un live de la Chisinau, mai c-un sincron de la fata locului, c-un telefon direct sau cu o simpla transmisie din studio, s-au grabit sa intre in istorie drept victime ale celei mai simple si totodata clasice tentative de dezinformare. Exasperați, moldovenii care n-au reusit sa-i determine sa vada quod erat demonstrandum au recurs la propriile cotidiene, ca sa-si faca auzita vocea… In zadar. La ora 17,35, Jurnal de Chisinau publica un avertisment explicit, sub titlul FLAGRANT! Datele exit-poll-ului, lansate pe internet, potrivit căruia comuniştii au obţinut 47% din sufragii, sunt un fals.

Degeaba… o noua tentativa, la 18,57 – Arcadie Barbaroşie: Datele exit poll-urilor care vor aparea pina la orele 21.00 sunt eronate si supte din deget. Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice, instituţia care realizează exit-poll-ul, declara fara echivoc că cifrele sunt false, iar presupusele instituţii autoare ale sondajului nu au prezentat nici un fel de date. Nici pe el nu l-a crezut nimeni.

Pana pe seara, problema nu se lamurise – dar nici nu mai conta! Iar victimele directe, si cele colaterale, au ramas cu impresia ca totul era-n ordine cu sondajele alea. Intre timp, a venit si sondajul autentic, cel de la ora 21 (anuntat inca inainte de alegeri drept primul, singurul si cel oficial), iar povestea a fost uitata. Unii nici nu si-au dat seama c-a existat (vorbesc de principalele posturi TV romanesti…). Deocamdata… pentru ca sigur va fi repusa pe tapet, si prezentata drept un nou psyops, o noua incercare directa de amestec al Bucurestiului in treburile Chisinaului. Iar de data asta, spre deosebire de 5 aprilie, proba exista.

Unde sunt regulile de alta data? Cum ar fi cea cu verificarea surselor? In contextul dat, e cu siguranta cea mai putin importanta intrebare.

Advertisements
9 Comments leave one →
 1. July 29, 2009 10:15 pm

  Eu cred ca recentele reduceri de salarii de la Cotidianul sunt binemeritate!
  Testarile astea ar trebui sa fie mai dese, ca poate angajeaza altii mai buni!

 2. July 30, 2009 12:04 am

  romania inedit – adevarat, dar… daca ar fi doar Cotidianul! Toate posturile nationale au cazut in pacat…

 3. mihai.nicut permalink
  July 30, 2009 9:49 am

  Nadia, cherie!
  Nu-i frumos sa-ti balacaresti colegii de breasla, mai ales cand au dreptate!

  Iata rezultatele oficiale dupa numaratoarea a 98% din voturi:

  Concurenţi electorali Voturi % Mandate
  Partidul Comuniştilor din Republica Moldova 704,876 45.07% 48
  Alianţa “Moldova Noastră” 115,288 7.37% 8
  Partidul Liberal 224,527 14.36% 15
  Partidul Liberal Democrat din Moldova 256,570 16.40% 17
  Partidul Democrat din Moldova 197,206 12.61% 13

  Deci rezultatele sunt in marja exit-poll-ului! Pe care da, ce tragedie noi le-am scris.
  Chiar nu-i frumos! As mai fi avut alte comentarii, dar ne stim de prea multa vreme! Pupici!

  Pentru Romania inedit! E frumos sa te bucuri de necazul altora! M-ai umplut de scarba, pentru ca daca ai fi stiut cum s-au intamplat treburile pe aici, sigur ai fi tacut!

  • July 30, 2009 10:23 am

   mihai cherie – tocmai pentru că ne știm de prea multă vreme… pupici și mai mulți, și apreciez că ai rămas un gentleman…
   Nu am nimic cu colegii de breaslă, cu atât mai puțin cu cei de la Cotidianul. Chiar se întâmplă că e unul din ziarele pe care le citesc. Doar că acum a greșit fundamental… Așa că problema e cu totul alta- nu pusul la colț al colegilor, și cred că am scris-o foarte clar! Reiau argumentele, sper că vei avea răbdare să le citești…
   1. anterior alegerilor, s-a anunțat oficial în R. Moldova că rezultatele primului exit-poll (al IPP) vor fi date publicității la ora 21, în data de 29.
   2. alegerile din Moldova au fost, cel puțin pentru România, alegeri cu o miză extrem de importantă. Cu atât mai mult, nu poți publica un exit-poll fără să verifici autenticitatea sa. Iar cel publicat de Cotidianul nu respecta regulile elementare – precizarea sursei, eșantionului și marjei de eroare. Arăta ca pescuit (sau mai degrabă tweetuit) din neant.
   3. jurnaliști și bloggeri moldoveni au (re)tweetuit în disperare mesajul că e este vorba despre un faked exit-poll. Au postat și pe Facebook, și pe blogurile lor. Jurnal de Chișinău a intervenit de 2 ori cu precizările de rigoare – și cu declarații oficiale.
   Deci asta e ideea-nu că aș avea eu ceva cu jurnaliștii de la Cotidianul- în treacăt fie spus, am precizat că și principalele TV românești au căzut în aceeași greșeală, doar că, e drept, nu am dat detalii specifice.
   Mai departe… Revenind la problema relațiilor România-R. Moldova. Dacă pornind de la nimic și fără nicio probă, administrația V. Voronin a acuzat România de implicare în evenimentele din 5-7 aprilie, nu crezi că, de data asta, ar putea face la fel? Și nu oricum, ci aducând ca probă tocmai preluarea acestor sondaje false. Deja ideea a fost lansată aseară, și uite la ce mod…
   Jurnal de Chișinău –
   Mai multi concurenti electorali inscrisi in cursa electorala pentru alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, sunt nemultumiti de faptul ca unele structuri media au publicat rezultatele unui exit poll, lansat în unele medii informative din Romînia. În opinia acestora prin prisma acestui exit poll se încearcă manipularea elctoratului.

   Potrivit portalului informational http://www.cotidianul.ro exit poll-ul realizat la ora 13.00, arata ca Partidul Comunistilor a obtinut 47% din voturi, Partidul Liberal Democrat – 15%, Partidul Liberal – 14%, Partidul Democrat – 11%, iar Alianta Moldova Noastra – 8%. Pragul electoral este de 5%.

   De asemenea organul mediatic nominalizat insista asupra faptului că deşi procentele indica un avans mare al comunistilor, la alegerile din 5 aprilie, la ora 13.00, comunistii erau cotati cu 58%, aşadar cu 11% mai mult decat acum.

   Contactat de „Media-Acces”, directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbaroşie a calificat acest exit poll „ca unul supt din deget”, remarcand in acest sens ca atunci cand este lansat un exit poll veridic în primul rand este subscris comanditarul, marja de eroare a acestuia, dar si compania finantatoare. „Noi nu am lansat date de acest gen. Se preapoate ca exista o alta institutie care lanseaza aceste zvonuri, dar care nu are credibilitate. Poate cineva doreste sa induca populatia in eroare pentru o eventuala manipulare a acesteia”, a mai concluzionat Barbaroşie.

   OFFTOPIC – îmi pare bine să te aud și pe calea asta, îmi pare rău că ocazia n-a fost una mai plăcută. Știu cum e să lucrezi sub presiunea timpului, știu cum se lucrează în presa noastră. Baftă multă pentru tine și pentru colegii de-acolo! Și poate dezbatem pe larg subiectul la o terasă, în amintirea les neiges d antan… chiar dacă e vară.

 4. ada permalink
  July 31, 2009 6:55 am

  concluzia e scurta: daca exit-pollul era un fake (cum ne exprimam cu emfaza) ar fi fost departe de rezultatele reale. dar nu e. deci nu e fals. si daca a fost obtinut pe surse, normal ca nu se putea preciza. e la mintea cocosului, ce naiba. e clar ca l-a dat cineva. si cum e ilegal sa dai exit-polluri inaintea incheierii votului, nu s-a spus cine l-a facut. si nu mai fiti ipocriti. oricine l-ar fi publicat daca l-ar fi avut.

 5. July 31, 2009 8:34 am

  ada – s-o luam altfel, tehnic. Exit-pollul a fost realizat la ora 13- mai exact, la ora 13 a inceput. Deci a durat macar cateva minute. Datele trebuiau prelucrate, ceea ce lua timp. Imposibil ca toate astea sa fie facute in 2 ore. Apoi, n-o sa ma faca nimeni sa cred ca un cotidian bucurestean (fara corespondent permanent in R. Moldova) putea obtine de aici pe surse rezultatele… Si rezultatele la ce? Ca ramane un sondaj fantoma!

 6. ada permalink
  July 31, 2009 1:20 pm

  ok, am inteles prima parte a explicatiei. da asta cu sondajul fantoma n-o inteleg? cum e fantoma din moment ce se apropie foarte mult de rezultatele finale? nu-mi spune ca-i o simpla coincidenta. poti sa-mi argumentezi ca au fost trucate alegerile si se stia dinainte, dar nu ca-i un sondaj fantoma

  • July 31, 2009 4:00 pm

   ada – sunt convinsa ca e un sondaj fantoma. N-am auzit niciodata de un sondaj finalizat in 2 ore de la momentul la care l-ai declansat, fara mentiunile- cine l-a facut/comandat, esantion, marja de eroare. Daca ar fi fost Ok, s-ar fi putut preciza macar ulterior (desi nu se face), cu mentiunea clasica – obtinut pe surse. Iar daca au fost trucate si asta s-a stiut la Bucuresti in exclusivitate cu n ore inainte, cu atat mai grav! Cadem in alte scenarii!

Trackbacks

 1. Stiri scurte | Reporter Virtual

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s