Skip to content

Moldova costă 1 miliard de dolari

July 30, 2009

Cursa electorala de la Chișinău a pus în umbră o serie de mișcări interesante cu ținta Moldova, petrecute cam în același timp cu tipărirea buletinelor de vot și parafate cam pe la vremea instalatului urnelor și ștampilelor. Despre cea mai interesantă dintre ele, iată câteva detalii.

Moldova costă 1 miliard de dolari

by Mihnea de la codex

Cu o saptamana inainte de alegerile din Moldova, China oferta un imprumut de 1 miliard de parai Chisinaului pentru infrastructura. Miscarea a fost facuta in competitie directa cu Rusia, a carei oferta era numai de 500 de milioane. Atat au costat alegerile din Moldova si rezultatul lor. Si daca va intrebati ce dracului cauta China in Moldova, raspunsul lung il aflati din FT, dar pe cel scurt vi-l pot spune eu: Pentru ca Pekinul este principalul creditor al Statelor Unite si pentru ca e normal sa-si diversifice portofoliul. Dar banii aia tot dolari sunt. Ati inteles?

Iar acum ganditi-va la faptul ca noi n-am fi fost in stare sa dam banii astia, din pseudo-cauza crizei, de fapt a magariilor comise de mai bine de 15 ani de catre intreaga clasa politica. Nu numai ca nu suntem in stare sa generam o criza cum trebuie in afara granitelor noastre, recte sa finantam si sa organizam o revolutie cum trebuie la moldovenii de peste Prut, dar nu avem nici macar capacitatea sa reactionam la epavele comuniste ramase acolo, in perioada dintre alegeri. Suntem un stat slab, corupt si ineficient. Ori in plina criza (pe bune, de data asta) mondiala, in special dupa incercarea de rapprochement dintre Washington si Kremlin, China era singurul jucator capabil din punct de vedere financiar sa sustina un astfel de efort, in ceasul al 12-lea si pe baza unor conditii care cu greu pot fi insumate sub termenul de ‘imprumut’. Chisinaul, cu toata elita sa comunista, cu Voronin, fiul sau cel cu firma de constructii (infrastructura, intelegeti) si toti cei care or mai fi in josul scarii vor trai… bine! Iar la schimb, au permis Vestului capitalist un picior in Moldova, pe baza unor cvasi-socialisti chinezi foarte intelegatori.

Si intrebati-va, acum, cam cat costa o Romanie corupta, daca o Moldova nenorocita de soarta a fost cumparata pe atat? Sa ne cumpere cu totul nu pot, in mod evident. Dar o mica galsiava tot se poati, ca ne vine si noua perioada alegerilor. Si sa nu credeti ca rusii stau degeaba, dupa miscarea sino-americana.

Advertisements
One Comment leave one →
  1. July 30, 2009 11:41 pm

    Adica rusii vor acuma sa ne cumpere pe noi ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s