Skip to content

Rușii se tem de Skype

July 30, 2009
tags: , ,

skypeParanoia sau simplă măsură de precauție? Deocamdată greu de zis – cert e că rușii au făcut o fobie pentru Skype și sunt convinși că acesta ar putea aduce grave amenințări securității naționale.

Pentru a-l studia cum trebuie înainte de a-l scoate de pe piață, Rusia Unită, partidul premierului Vladimir Putin, a înființat un comitet special, mandatat să evalueze riscurile de utilizare ale Skype și altor sisteme de tip VoIP. Mai mulți politicieni moscoviți ar vrea ca problema să fie dezbătută în contextul asigurării securității telecomunicațiilor care utilizează tehnologia vocală (VoIP).

Temerile că Skype – un sistem aparent inocent, care permite atât comunicațiile telefonice cât și mesageria instantanee sau trimiterea de fișiere online, riscă să devină o breșă în apărarea rusească sunt numeroase. Prima și cea mai importantă pornește de la faptul că sistemele VoIP au sediul în afara spațiului Federației, iar datele sensibile care tranzitează ocazional rețeaua ar putea ajunge astfel pe mâini ostile.

Mai mult, Skype e o aplicație închisă, care utilizează protocoale bine puse la punct pentru a-și securiza traficul. Odată instalat, sistemul are posibilitatea de a vizualiza paginile accesate în rețea, iar informațiile astfel obținute riscă să fie triate, centralizate, analizate și transmise în exterior. Beneficiarii finali ai datelor colectate pot constitui o adevărată bază info, incluzând identitatea reală, emailul și centrele de interes ale internauților, rezultate prin studierea paginilor web accesate.

Temerile Moscovei sunt cu atât mai importante, cu cât, potrivit estimărilor oficiale, până în anul 2012, nu mai puțin de 40% din totalul comunicațiilor telefonice ar urma să fie realizate pe această cale.

Advertisements
8 Comments leave one →
 1. July 30, 2009 11:14 pm

  Problema serioasa e ca poti comunica fara sa te poata intercepta serviciile. Italienii au problema asta cu mafiotii care folosesc skype sa comunice.

 2. July 30, 2009 11:18 pm

  Oxygen – probabil de asta se tem si rusii. Ok, dar dac-o luam asa, desfiintam netul cu totul, nu doar aplicatiile lui.

 3. July 30, 2009 11:37 pm

  Stiinta si tehnica evolueaza, asa ca este nevoie de o contraofensiva a serviciilor secrete!

 4. July 31, 2009 7:59 am

  daca se pot intercepta din afara (de la sediul central skype) de ce nu recurg italienii la interpol? oare politia internationala nu poate obliga skype sa renunte la confidentialitate in cazul mafiei, chiar daca e in alta tara?
  ar trebui ca rusii sa se gandeasca mai bine cum sa colaboreze cu altii decat sa ia acest drept tuturor cetatenilor corecti care vor sa foloseasca skype.

 5. July 31, 2009 10:05 am

  Ideea e ca skype encriptie (imi pare rau dar nu stiu cum altcumva sa traduc encrypt) pentru toate telefoanele date. Asa ca degeaba interceptezi la sediul skype (de altfel si serviciile pot intercepta conexiuni de internet) fiindca tot ce iei nu intelegi si ai nevoie de computere foarte puternice sa descifrezi ce se vorbeste. Iar cu asta nu ii poate ajuta nici macar interpol pe italieni, iar pentru servicii inseamna costuri foarte ridicate si o intarziere in interpretarea informatilor. Nu prea te ajuta sa afli poimaine despre ceva ce se intampla maine.

 6. July 31, 2009 10:06 am

  *skype foloseste encriptie

 7. July 31, 2009 10:44 am

  romania inedit – pornind de la o vasta analiza a implicatiilor la adresa securitatii nationale?

  vecina de blog – cine spune ca rusii aleg solutia cea mai simpla? mai usor e sa tai accesul…

  Oxygen
  – chiar si poimaine poate ajuta… unele date sunt cu bataie a la long. Presupun ca si stabilirea profilului userilor e foarte importanta, din anumite puncte de vedere. Oricum, ideea mi se pare absurda si, evident, total antidemocratica.

Trackbacks

 1. Rușii se tem de Skype | India Phone cards

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s