Skip to content

Twitter-fashion sau Twitter-advertising?

July 30, 2009

twitterVa evolua Twitter, pentru a deveni un serviciu indispensabil în promovarea afacerilor, PR și organizațiile media, sau va rămâne doar o tendință fashion? Va dispare sau, dimpotrivă, va intra în portofoliul obligatoriu al acestora? În condițiile în care numărul utilizatorilor săi a crescut exponențial în ultimele luni, ajungând, potrivit unor statistici neoficiale, la circa 20 de milioane, mulți cercetători își pun aceste întrebări.

Doar o jucărie la modă?

Răspunsurile primite de la internauți sunt împărțite, însă arată clar că rețeaua de microblogging e preferată de utilizatorii tineri, de advertiseri, responsabili de marketing și respectiv ziariști. Modelul Twitter nu e încă definit, dar strategii companiei și-au propus să-l creioneze în următorii doi ani.

Devenit de la începutul anului jucăria la modă a Web 2.0, Twitterul e menționat zilnic, tot mai des, la știri, în show-uri TV, în ziare. Iar fiecare tweet în rețea se traduce în bani. În free advertising, mai exact. Potrivit serviciului de monitorizare VMS, doar luna trecută, publicitatea gratuită prin intermediul Twitter a echivalat, în termeni de advertising, cu 48 de milioane de euro…

Advertiserii sunt mai încrezători decât utilizatorii

Având în vedere popularitatea sa în creștere, s-ar crede că majoritatea internauților știu să-l folosească. Cu toate acestea, aproape două treimi (69%) dintre ei habar n-au ce e și la ce ajută, și mărturisesc deschis că nu cunosc destule pentru a emite o opinie privind evoluția sa. Ultimul studiu dat publicității de Harris Interactive demonstrează că nici măcar cei 31% familiarizați cu sistemul nu-i prevăd un viitor strălucit. Astfel, 12% nu-i dau prea mari șanse de creștere, alți 12% cred că utilizatorii săi principali vor rămâne tinerii și cei angrenați în media, iar 9% sunt de părere că e doar o modă care va trece în curând.

Cea mai bună părere despre Twitter o au advertiser-ii, care privesc rețeaua drept o cale efectivă de promovare a produselor, serviciilor sau ideilor oferite. Spre deosebire de intervievații din alte domenii de activitate, 83% s-au declarat suficient de cunoscători cât să emită o părere. Întrebați cum îi văd evoluția, 45% au mărturisit că se așteaptă la o creștere exponențială, 21% consideră că rețeaua e destinată mai mult copiilor și jurnaliștilor, iar 17% sunt convinși că moda tweet-urilor a și trecut deja.

Opiniile diferă nu doar după categorii profesionale, ci și după marja de vârstă. Numai 11% dintre tinerii profesioniști din advertising – cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani, recunosc că nu știu destul sistemul, în timp ce procentul se ridică la 20% în rândul celor de 40-49 de ani și 21%, pentru advertiserii de peste 50 de ani. Situația e identică și în rândul consumatorilor. 80% din cei trecuți de 50 de ani nu cunosc Twitter-ul, comparat cu 55% dintre tinerii de până în 34 de ani.

În loc de concluzie

Rețeaua de microblogging are toate șansele să evolueze cu succes, dacă responsabilii din domeniul marketingului și advertiserii vor ști să-și educe treptat consumatorii. Principalele critici la adresa Twitter vizează faptul că, deocamdată, nu dispune de un flux de autentificare a surselor și informațiilor postate. Williams și Biz Stone – eminențele cenușii ale companiei, au anunțat acum o lună că problema va fi rezolvată în curând. Probabil contra cost.

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. July 30, 2009 11:05 am

  Eu cred ca twitter se va dezvolta!

 2. July 30, 2009 2:55 pm

  E greu de presupus cum va evolua Twitterul, avand in vedere viteza cu care se dezvolta noile media. Cert e ca a devenit in timp record un trend. Dar tot atat de adevarat e ca ar putea fi depasit la fel de usor de o noua jucarica. Deocamdata, twitter jurnalismul e cea mai noua pasiune a mea.

 3. July 30, 2009 4:24 pm

  romania inedit – probabil va urma tendinta mediei online, si va lansa o serie de servicii cu plata, mai ales pentru categoria business.

  Petre Terguta – greu de crezut ca ar putea apare, pe termen mediu, o jucarica la fel de eficienta. Actuala iti ofera cam tot ce vrei, de la newsgathering pana la share foto/video si linkuri. Si info oficiale, si zvonurile zilei, scurt si concis – plus search-ul de rigoare. Ma bucur ca avem aceeasi pasiune – sunt mai mult decat fan Twitter.

Trackbacks

 1. Twitter-fashion sau Twitter-advertising? | pr365.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s