Skip to content

Campanie pentru libertatea de exprimare

August 2, 2009

Tiberiu mai crede in libertatea de exprimare, asa selectiva cum e ea in Romania. Si pentru ca a fost din nou incalcata, propune sa inclinam balanta in favoarea ei, in cel mai simplu mod cu putinta – printr-o campanie pe internet. Subiectul e deja de notorietate, si a pornit pe 31 iulie, cand Reporter Virtual a scris in exclusivitate despre cenzura de la Cotidianul – informatie preluata apoi pe numeroase siteuri sau bloguri de stiri. Iata intreaga poveste, via reportervirtual.ro

Cenzură

Vreti sa stiti care a fost prima miscare a noului sef de la Cotidianul? Cornel Nistorescu a cenzurat un articol. Mai precis l-a zburat din ziar. N-a reusit insa sa-l scoata si de la Catavencu, unde amicul sau este descris ca turnator. E vorba de Petru Romosan care l-a turnat pe Horia Bernea, dar asta conteaza ma putin daca este amic cu Nisto.

Update1: Povestea n-a ramas asa insa, pentru ca redactorul sef al Cotidianul.ro, Costin Ilie, a repus articolul in ziar, doar ca nu mai este deschiderea, ci este pitit undeva la sectiunea Ancheta.

Campanie

In cateva cazuri, internetul si-a aratat forta. Mi-as dori ca si acum sa o faca. Propunerea: solicitam demiterea lui Cornel Nistorescu din functia de director editorial al ziarului Cotidianului. Noi, cei care citim ziarul sau suntem interesati de respectarea deontologiei profesionale. Motivul principal: cenzurarea articolului despre Petru Morosanu, considerat turnator dupa documentele de la CNSAS, dar amic de zeci de ani cu noul sef si platit ca publicist comentator pentru Foaia de Transilvania (publicatie editata de Qmedia, firma lui Nistorescu). Directia: toate postarile de pe bloguri vor fi trimise conducerii Trustului Realitatea-Catavencu, care deja a pus la cale o sedinta azi pe acest subiect. Credeti ca puteam sa-l demitem pe Nistorescu? In cat timp? Cred ca mobilizarea noastra ar face posibil acest lucru in cateva zile. Doar daca binevoiti sa va inhamati pentru o idee in care credeti: libertatea de exprimare. In cazul in care sunteti prea ocupati, situatia e simpla: postati o stire in care scrieti ca subscrieti cu link aici. Ehe, acum sa vedem daca putem schimba ceva. Cineva imi spunea ca este o utopie ceea ce vreau. Evident ca nu noi il demitem, ci doar inclinam balanta. Si se poate!

Advertisements
3 Comments leave one →
 1. afrimescu permalink
  August 3, 2009 6:27 am

  Bună
  Am fost de zeci sau poate sute de ori victima cenzurii unor şefi de redacţii centrale şi chiar şi locale. Motivele invocate cel mai adesea erau de ordin…”economic”: “Cum îţi permiţi tu să dai în ăsta, care dă publicitate de 3000 de euro/săptămână?! Cine te crezi, de-ţi permiţi aşa ceva? Achiţi tu sumele ăstea?” Cazuri concrete? Dacia-Reanault, Lactag, Oltchim, Alro Slatina etc. Recunosc însă că în presa centrală, nu mi s-a întâmplat aproape niciodată să fiu cenzurat pentru că aş fi dezvăluit numele şi activitatea vreunui fost colaborator al fostei Securităţi. Mi s-a întâmplat însă în presa locală din Argeş, judeţ care colcăie de foşti securişti înfipţi în structurile de putere locală, inclusiv în mass media. Prin urmare subscriu intenţiei de mai sus, pentru că este extrem de grav dacă Nistorescu a ajuns la asemenea practici. Asta înseamnă că şi presa centrală a ajuns să se alinieze celei locale. Ceea ce echivalează cu decesul presei scrise.
  Să auzim totuşi de bine!

 2. corleone permalink
  August 3, 2009 7:53 am

  Cotidianul s-a cam dus. Nu stiu cine si cum, dar au reusit aproape sa desfiinteze unul dintre cele mai bune ziare de pe piata romaneasca. Pacat… tot ziaristii au de tras si de data asta.

 3. August 3, 2009 10:06 am

  afrimescu – același lucru e valabil și în presa centrala – dintoteauna, adică după 1990… nu se vorbește (de rău) despre firmele care dau publicitate. Iar de o parte din cazurile despre care scrii, ne-am lovit și la București, cam în aceiași termeni. Speranțe de mai bine, cam greu, având în vedere criza presei românești în ansamblu.

  corleone – din pacate…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s