Skip to content

Presa din Chișinău, sub embargou

August 3, 2009

Alegerile de la Chișinău au trecut, iar observatorii internationali spun ca, in mare, totul s-a petrecut ca la carte. Cat de informata sau de dezinformata a fost insa populatia? A votat sau nu in cunostinta de cauza?

Ziarele independente (anticomuniste) din Republica Moldova au intrat in pauza fortata exact cand era mai multa nevoie de ele – si pe 29 iulie, in ziua alegerilor, si pe 30 iulie, lasandu-i pe moldoveni fara informatii direct de la sursa. Nu din vina jurnalistilor – care si-au facut treaba, ci a tipografiilor. Jurnalul de Chisinau relateaza pe larg povestea. Invocand faptul ca executivul a decretat ziua alegerilor drept nelucratoare, singurele doua tipografii din oras au refuzat sa lucreze. Exista si alte explicatii – una e de stat, iar alta apartine liderului PPCD, Iurie Rosca. Ca s-o scoata cat de cat la capat, jurnalistii moldoveni si-au postat materialele pe unde au putut – pe paginile web ale publicatiilor in cauza, pe bloguri, pe retele sociale… Si le-au citit doar cei care-au avut acces la internet.

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. Александр Исаев permalink
  August 3, 2009 9:54 am

  Nu faceti diferenta intre ziarele “independente” si “anticomuniste”

  Care ziar din Suedia este anticomunist? Are Suedia presa independenta?

 2. August 3, 2009 10:01 am

  Александр Исаев – În opinia mea, la Chișinău, ziare independente = ziare anticomuniste. Din păcate sunt foarte puține și nu se bucură de libertatea pe care ar trebui să o aibă (sub toate formele ei…)

 3. August 3, 2009 10:53 am

  Voronin defineşte toţi cei care nu împărtăşeşte opiniile sale ca fiind duşmani. În acest mediu, presa independenta este, de necesitate, anticomunista.

  • August 3, 2009 2:57 pm

   Zimbru – da, asta e și opinia mea. Într-un regim democratic, presa de opoziție înseamnă cu totul altceva. În Moldova lui Voronin și a PCRM-ului, sunt doar 2 tabere de bază – comuniști (declarați sau simpatizanți) și anticomuniști.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s