Skip to content

Trupele rusești, gata de luptă

August 5, 2009
tags: ,

attack-locationsRusia încearcă să reediteze scenariul de anul trecut, acuzând Georgia că ar pune de-o invazie militară, ba chiar de-un război. Împotriva cui? Păi, e limpede – sau împotriva propriilor sale regiuni separatiste, Osetia de Sud și Abkhazia, sau – de ce nu, chiar împotriva Moscovei.

Șeful Statului Major rus, Anatoli Nogoviţîn, a susținut că autorităţile de la Tbilisi vizează capacităţi militare egale şi chiar mai mari decât înainte de conflictul din vara trecută. Cu alte cuvinte, că Georgia – aflată din aprilie în pragul unui conflict intern pentru demiterea actualului președinte, își sporește efectivele militare. Cum ar putea mica armată georgiană, aflată într-o vădită inferioritate atât numerică dar și ca dotare, să facă asta, e o altă poveste. Atât de hilară încât nu e cazul să fie comentată. Întreg circul rusesc merită însă câteva explicații.

Declarațiile Moscovei survin în preajma ceremoniilor de comemorare din Osetia de Sud, prevăzute pentru perioada 7-10 august, și au mai degrabă scopul de a distrage atenția de la desfășurarea de forțe care le va însoți, decât de a-i pune pe marii lideri ai lumii în gardă împotriva unui eventual conflict militar. Viceministrul rus de externe Grigori Karasin afirmă și el că Georgia pregăteşte acţiuni cu caracter provocator în apropierea frontierei cu Osetia. Oficialii ruși uită însă să spună că, printr-o decizie unilaterală a liderului regiunii georgiene separatiste (nerecunoscute decât de Moscova), Eduard Kokoitî, frontiera Osetiei de Sud cu Georgia este închisă începând de noaptea trecută, atât pentru transportul auto cât şi pentru transportul de persoane.

Iar dacă Georgia decide, în aceste condiții, să desfășoare trupe suplimentare în zonele limitrofe Osetiei de Sud, în opinia mea, nu face altceva decât să acționeze conform legilor scrise sau nescrise ale războiului. Mai ales că motivele de îngrijorare nu-i lipsesc. Ministerul rus de Externe a anunțat, într-un comunicat postat pe site-ul său, că a decis desfășurarea de trupe la granițele georgiene, precum și suplimentarea fa dizlocate în Osetia de Sud. Vorbim aici nu de forțe de descurajare, ci de trupe combatante, care au primit consemnul să acționeze, la cea mai mică provocare, ca și cum s-ar afla în stare de război.

Ar trebui cumva ca armata georgiană să ignore toate aceste lucruri, iar militarii să-și ia permisii și concediile de vară, în timp ce trupele rusești au intrat deja în stare de alertă? Dacă da, ar fi un caz unic în lume. Și nu unul pozitiv.

Un război uitat

În august 2008, armata rusă a ocupat, în împrejurări similare, circa 20% din teritoriul Georgiei, după luni întregi de lupte de guerillă (în care Tbilisi pierduse practic controlul Osetiei de Sud), și a fost la un pas de a intra în capitala țării. Conflictul a fost stins în urma unui extrem de controversat acord de armistiţiu mediat de preşedintele francez Nicolas Sarkozy – acord ale cărui prevederi au rămas și azi parțial necunoscute. Iar situația celor două regiuni separatiste georgiene este mai neclară ca oricând.

Uniunea Europeană a desfășurat în zona de conflict circa 240 de observatori internaționali, pentru a supraveghea respectarea obligaţiilor asumate de Rusia și Georgia. Unii dintre ei au fost arestați, alții au dispărut fără urmă. Cei norocoși s-au plâns că nu-și pot exercita mandatul, deoarece atât forțele separatiste din cele 2 regiuni georgiene cât și așa-numitele trupe rusești de menținere a păcii le-au interzis accesul în teritoriu, sau au refuzat să le garanteze protecția personală.

În aceste condiții, observatorii n-au avut cum să verifice cât e adevăr și cât nu din acuzaţiile reciproce ale celor două părţi. Recent, Georgia a cerut unilateral Statelor Unite să se alăture misiunii UE, iar Moscova susținut că acțiunea nu e altceva decât parte a unui plan strategic, menit să atragă Statele Unite în conflictul ruso-georgian.

Ce vor face marile puteri ale lumii, și mai ales cum va reacționa Casa Albă? Prognoza aici si posibile evolutii.

Advertisements
7 Comments leave one →
 1. August 5, 2009 12:13 pm

  foarte, foarte bine scris. ramane de vazut ce se intampla, eu tot zic ca un skirmish mic se intampla, e inevitabil.

 2. August 5, 2009 12:18 pm

  mihnea – as paria ca nu, macar pana la toamna. Saakashvili are nenumarate probleme in tara, iar WDC si Kremlinul abia au relansat timid dialogul. La momentul de fata, conflictul militar n-ar fi in folosul nimanui.

 3. Bigdaddy permalink
  August 5, 2009 12:23 pm

  Lui Bush i-a “reusit” diversiunea cu Irakul, cel putin la acea vreme. Rusii nu au nevoie de asa ceva, sunt altfel plamaditi.
  Cred ca e vorba doar de intimidare si nimic mai mult, cel putin pentru moment.
  PS. Observ ca am folosit de doua ori “putin” … interesant.

 4. August 5, 2009 12:54 pm

  bigdady – asta arata ca te gandeai la oarece jumatati de masura, ceea ce e cat se poate de posibil in cazul de fata. Da, probabil e vorba de intimidare si mai ales, de incercarea de a provoca o reactie a comunitatii internationale. Mi se pare insa ca nu prea mai tine strategia…

 5. August 5, 2009 4:52 pm

  Linkul care duce la prognoza este … ! 😦

 6. anonim permalink
  August 5, 2009 6:01 pm

  @Draga Nadia,
  Cum adica “prognoza aici”? ca imi cere parola??!?!!
  E pa bani?

 7. August 6, 2009 4:28 am

  romania inedit, anonim – scuze, wrong link, l-am postat acum pe cel corect. Nu, nu e pe bani – cel putin, nu inca!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s