Skip to content

Războiul de un an și cinci zile

August 7, 2009

illegal russian check-pointsLiderul de la Tbilisi, Mikhail Saakashvili, spune că țara sa nu vrea un nou conflict, dar se va apăra dacă va fi nevoie. O declarație identică cu cea din preajma războiului de cinci zile, survenită acum, când Georgia şi Rusia marchează un an de la conflictul militar pentru preluarea controlului asupra Osetiei de Sud.

N-a fost un an de pace, ci mai degrabă un an de război. Un război din umbră, de uzură a nervilor, de testare a alianțelor internaționale. Nu s-a mai apelat la mijloace militare, ci la jocuri de război, dar s-a pus la bătaie artileria grea a diplomației.

Întreaga Georgie – inclusiv cele două regiuni separatiste, Osetia de Sud și Abkhazia, va ține un minut de reculegere în memoria victimelor din vara trecută. Ceremoniile oficiale sunt departe de a avea un caracter pașnic, de comemorare, în condițiile în care atât trupele georgiene cât și cele rusești din regiune au fost plasate în stare de alertă. Ceva pare să plutească în aer, dincolo de apelurile la pace lansate de comunitatea internațională. Aceasta e de acord unanim că independența Georgiei trebuie apărată cu mijloace politice și nu militare, dar, așa cum a făcut-o și în august 2008, și în trecut, caută o cale de înțelegere cu Rusia lui Putin și Medvedev.

Iar Kremlinul nu cedează nici de data asta. Și ca să fie clar că n-o face, vice-ministrul rus de externe Grigori Karassine a anunțat suplimentarea numărului de militari dizlocați în cele două regiuni separatiste, la 1500 în fiecare dintre ele. Motivația există – contingentele rusești vor asigura securitatea celor două pseudo-republici (recunoscute doar de Moscova) și vor avea grijă ca prevederile așa-numitului acord de pace care a pus capăt ostilităților să fie respectate.

Premeditare

Și rușii, și georgienii se acuză de premeditare în cazul războiului din august. Statul Major General din Kremlin afirmă că deține probe potrivit cărora Tbilisi pregătea încă din 2004 un atac asupra Osetiei, în timp ce regimul de la Tbilisi a dat publicității un raport conform căruia Moscova acționa din primăvara trecută în vederea unei invazii la scară largă. Documentul, dezvăluit în ajunul aniversării de azi, citează informaţii ale serviciilor secrete georgiene, potrivit cărora, pe 7 august 2008, circa 150 de tancuri şi vehicule blindate se îndreptau spre Osetia de Sus, prin tunelul Roki.

O cauză pierdută?

Va avea Georgia câștig de cauză, sau va forța iar nota, mizând pe importanța ei geo-strategică pentru statele occidentale? Orice-ar face, are toate șansele să iasă prost din acest joc politic, așa cum a ieșit de fiecare dată până acum. Din cauza opoziției Rusiei, Georgia n-a primit invitația de aderare la Alianța Nord-Atlantică. După război, a pierdut oficial o bună parte din teritoriu și s-a ales cu două conflicte înghețate. Pe de altă parte, cooperarea Rusia-NATO, suspendată după război, a fost reluată acum două luni. Iar preşedintele american Barack Obama pledează, de la preluarea mandatului, pentru dezghețarea relațiilor cu Rusia.

Cât despre o înțelegere directă Kremlin-Tbilisi, aceasta pare mai imposibilă ca oricând. Pretențiile Rusiei – care-i cere deschis lui Saakashvili semnarea unui acord de nerecurgere la forță cu fiecare din cele două regiuni separatiste, sunt inacceptabile. Prin parafarea lor, Georgia ar recunoaște indirect independența acestora și și-ar lua oficial adio de la 20% din teritoriul său, cedându-l practic Moscovei.

Citiți aici o sinteză a războiului ruso-georgian din august 2008.

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. Bigdaddy permalink
  August 7, 2009 7:39 am

  Din nou aceiasi realitate cruda, pestele mare il inghite pe cel mic.
  Sper ca odata si odata ala mic sa-i ramana in gat.

 2. August 7, 2009 9:34 am

  Bigdady – Greu de crezut. Nu Rusiei…

 3. ariane permalink
  August 7, 2009 3:07 pm

  Din istorie se stie ca georgienii sunt oameni mandri si curajosi, dar din pacate, sunt cam parasiti…iar Maica Rusie ii trateaza ca pe copilul obraznic ce a plecat de acasa, fara invoire….si acum ii pedepseste!… OF,iar maria-sa TRUFIA si Orgoliul lui Goliat!!!

 4. August 11, 2009 9:55 am

  ariane – georgienii sunt prea mici pentru un joc politic atat de mare. Au avut un moment favorabil anul trecut, n-a fost sa fie… acum nu cred ca mai au mari sanse sa fie sprijiniti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s