Skip to content

Cu Kalașnikovul prin vecini

August 10, 2009
kalasnikovRușii vor să acționeze legal în afara granițelor și încearcă să legitimeze orice viitoare intervenție militară prin sintagma privind apărarea interesului național.
La un an după încheierea războiului dintre Tbilisi și Moscova, și în prag de desemnare a primilor oameni în stat din Republica Moldova, Dmitri Medvedev, preşedintele Federaţiei Ruse, a înaintat Dumei de stat un proiect de lege privind legiferarea utilizării forţei armate în străinătate, în caz de necesitate.
Acțiunea intervine la scurt timp după ce liderul de la Kremlin l-a informat oficial pe omologul său francez, Nicholas Sarkozy, că nu intenționează să revină asupra deciziei de recunoaștere a independenţei celor două regiuni separatiste georgiene, Abhazia si Osetia de Sud.
Și de ce-ar face-o, atâta timp cât Uniunea Europeană se mulțumește să spună că acestea rămân oficial parte a Georgiei?
Osetia de Sud s-a desprins de Tbilisi în vara trecută, cu ajutorul militar nemijlocit al Rusiei. Asigurarea securității osetine e oficial în responsabilitatea Kremlinului, iar provincia beneficiază totodată de un ajutor permanent de la bugetul rusesc de stat. Mare parte din locuitorii au și cetățenia rusească. Iar Medvedev susține că țara sa îndeplineşte toate prevederile acordurilor de încetare a conflictului ruso-georgian semnate pe 12 august şi respectiv 8 septembrie 2008, și cere în continuare administrației de la Tbilisi să semneze cu cele două regiuni separatiste un acord care interzice utilizarea forţei armate, pentru a evita un alt conflict militar.
Ce va face Rusia, odată ce propunerea actualului lider de la Kremlin va căpăta caracter de lege? greu de spus, dar putem spune ce va avea dreptul să facă. Spre exemplu, ar interveni militar în cazul unor evenimente similare celor de dupa alegerile moldovene din aprilie, sau tentativei de lovitură de stat georgiene, de la baza din Muhrovani. Și s-ar chema că desfășurarea fa rusești e dictată de necesitate și nu de un interes politic. Râmâne de văzut cum va primi comunitatea internațională această nouă găselniță a Kremlinului. Probabil, vor urma cel mult declarații neoficiale de protest.
Advertisements
6 Comments leave one →
 1. August 10, 2009 7:56 pm

  Eu cred ca Putin este disperat sa distraga intr-un fel atentia rusilor de la gravele probleme economice cu care se confrunta Rusia!

 2. August 11, 2009 6:47 am

  romania inedit – sunt deja obisnuiti… In postul de mai sus, e si un link catre un video care explica decizia respectiva. Mai mult incearca sa o justifice decât sa o explice.

 3. August 11, 2009 6:54 am

  Pozitia Rusiei in ceea ce priveste ‘dreptul de a interveni’ mi se pare cam ilegală, considerind dreptul international. Astfel de operatiuni trebuie votate de catre Consiliul de Securitate al ONU, nu-i asa?

 4. August 11, 2009 9:46 am

  Zimbru – da, în mod clar încalcă prevederile dreptului internațional, și pe cele ale dreptului războiului. Video-ul către care am dat link încearcă să explice că de fapt e vorba de o simplă updatare a vechii legislații, explicație care nu ține. Din păcate nu pot formula o opinie avizată deoarece nu am văzut textul proiectului de lege (dacă ai cumva un link către…, mi-ar fi foarte util).
  Mi s-au părut interesante comentariile postate la acel video.
  Acesta e textul explicativ…

  According to Vladimir Kozin, an independent political analyst, Russia has no choice but to improve its defense legislation in situations where Tbilisis revenge is highly possible, or when sea piracy has risen to dangerous levels.

  … și un comment extrem de sugestiv, care rezumă situația.

  A new defense law allows Russia to nuke Georgia if we just feel it threatens our allies unlike the old law that made us wait till Georgia gets brave enough to try to go to war with us directly. That’s the major difference.))))

Trackbacks

 1. Adâncirea crizei în relaţiile dintre Rusia şi Ucraina - Moscova fără ambasador la Kiev | INconstantIN's INternet
 2. Alegeri prezidenţiale în Ucraina - între democraţie şi totalitarism? : INconstantIN’s INternet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s