Skip to content

Ucraina, next target?

August 11, 2009

Trăiască pacea, prietenia și cooperarea între popoare! Vă sună cunoscut mesajul? Are cumva izul unei epoci care-a apus? Ei bine, deși a apus, epoca mai trăiește pe ici-pe colo, iar mesajul mai c-a devenit slogan politic. Nu s-a întâmplat pe la Chișinău sau pe la Teheran, ci mai sus un pic de România (depinde cum ne uităm pe hartă), în țara aia al cărei fost conducător zicea pe față, acum vreun an și două summituri, că nimic nu se poate fără ea. Și culmea, chiar avea dreptate.

Kremlinul a rezolvat-o cu Chișinăul și Tbilissi (a luat o pauză adică), și și-a mutat atenția spre Ucraina, că tot n-au mai avut mare lucru de împărțit Moscova și Kievul, după ultimul război al gazelor.

Administrația rusească acuză conducerea acesteia, susținând că face totul pentru a crea o imagine negativă a Rusiei. Reproșurile nu sunt oficiale, dar e ca și cum… Ele provin de la consilierul prezidenţial Sergei Prikhodko, și de data asta, îmbracă subtila formă a unui comentariu pe siteul oficial al președinției, dovadă că școala de bloggeri de la Kremlin nu și-a ținut degeaba cursurile.

Commentul cu pricina e postat simbolic, la mesajul video adresat de liderul rus Dmitri Medvedev omologului său de la Kiev. Prikhodko îl acuză pe preşedintele Ucrainei, Viktor Iushchenko, de faptul că, împreună cu guvernul său, ar face totul ca să împiedice cooperarea ruso-ucraineană, cunoscută drept profitabilă și reciproc avantajoasă. Consilierul mai zice că uite-așa, prin acțiunile deliberate ale miniștrilor de la Kiev, se ridică un val de îngrijorare cu privire la oportunitate proiectelor economice comune. Iar asta nu e totul. Din ce-am citit eu pe-acolo, rezultă că e o chestie și mai gravă. Și anume, că astfel, se pune în pericol încrederea reciprocă şi respectul frăţesc dintre cele două naţiuni.

Poate n-am tradus ad-literam, dar un lucru e clar. Ba chiar două. Primul – mesajul în cauză reprezintă poziția Kremlinului, chiar dacă e exprimată așa, oarecum prin învăluire, și are caracterul unui avertisment care vrea să le atragă atenția ucrainenilor că au cam sărit calul și-au uitat de unde vine gazul zilelor noastre (de flotă nu zic nimic, să nu se creadă că extrapolez…) și banii de campanie, că tot pun și ei de early elections. Al doilea – că e o poliță plătită pentru recenta expulzare a celor doi diplomaţi ruși din Ucraina… Dovadă și că numărul unu în stat a anunțat clar că nu va trimite un ambasador la Kiev, că prea au ajuns relațiile bilaterale la cota cea mai scăzută, de la colapsul URSS încoace. Atât, că nu intru și-n probleme de geopolitică, deoarece complicate sunt căile ei regionale.

Ce mai urmează? Ei uite, nici măcar n-aș vrea să știu azi. Poate mai încolo, după ce adoptă și Duma de stat legea aia care legitimează intervenția militarilor ruși în afara granițelor. Până atunci, citiți aici un comentariu extrem de interesant, privind adâncirea crizei ruso-ucrainene.

5 Comments leave one →
 1. August 11, 2009 7:37 pm

  Nu ma mira ca rusii vor sa faca totul sa se infrateasca cu ucrainienii !

 2. anonim permalink
  August 12, 2009 6:44 pm

  Nu stiu daca Rusia a luat o pauza cu Georgia, eu vad doar escaladari in tonul Moscovei fata de Tbilisi.
  Se pregateste Chisinaul.

  • August 12, 2009 7:22 pm

   romania inedit – nu stiu cat sa se infrateasca si cat sa-i domine. Ce-ar iesi daca m-as infrati eu cu un mogul? Pai, ar iesi bine pentru el si prost pentru mine.

   anonim – da, m-am hazardat cu afirmatia, recunosc. Mai corect spus ar fi ca a slabit intensitatea atacurilor impotriva Georgiei (comparativ cu august 2008).

   • anonim permalink
    August 12, 2009 8:01 pm

    Daia zic : “Today 7:03 PM|STRATFOR|Military STRATFOR Feed for gvazquez@bellsouth.netGeorgia said on Aug. 12 that a visit by Russian Prime Minister Vladimir Putin to its breakaway region of Abkhazia is raising tension in the Caucasus, Reuters reported. Georgian Deputy Foreign Minister Alexander Nalbandov said the visit is a violation of all international law and called Russia’s actions inappropriate. Georgia will lodge a complaint with the Swiss Embassy in Tbilisi, which represents Russian interests in Georgia.”

 3. August 12, 2009 9:50 pm

  anonim – da, asa e… Motiv pentru care tocmai am scris ceva pe tema asta, a vizitei surpriza. Pe scurt deocamdata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s