Skip to content

Cu gândul la Abkhazia

August 12, 2009

Rusia își îndreaptă din nou atenția asupra regiunilor separatiste georgiene, după ce a făcut totul pentru desprinderea acestora de Tbilissi. Premierul Vladimir Putin, aflat într-o vizită surpriză în Abkhazia, a anunțat alocarea a jumătate de milion de dolari, pentru consolidarea bazele militare rusești din teritoriu. Ex-președintele a declarat deschis că ajutorul acordat Sukhumi-ului va îmbrăca toate formele – de la politic și economic până la sprijin militar, dacă va fi nevoie. În afara acestei sume, Moscova va mai cheltui alți 336 milioane de dolari, pentru a ajuta la reconstruirea infrastructurii şi a crea locuri de muncă.

Putin a cerut oamenilor ruși de afaceri să investească în Abkhazia, și a susținut că provincia nu are nevoie de altă recunoaștere internațională, cu excepția celei a Moscovei. Declarațiile oficialului rus survin la numai câteva zile după ce Tbilissi și Moscova au marcat prima aniversare a conflictului militar din vara trecută, pe fondul creşterii tensiunilor de-a lungul frontierelor Oseriei de Sud și Abkhaziei. Partea georgiană apreciază că atât vizita cât și declarațiile războinice ale lui Putin din Abkhazia – teritoriu aflat sub suveranitatea regimului Saakashvili, nu fac altceva decât să intensifice și mai mult conflictul din Caucaz.

Advertisements
6 Comments leave one →
 1. August 12, 2009 9:54 pm

  Asta este vechea politica a URSS preluata de Federatia Rusa, aceasta politica presupunand intretinerea unor conflicte la granite, pentru a distrage atentia de la problemele interne ale Rusiei.
  Din pacate nimic nou sub soare!

 2. August 13, 2009 7:52 am

  romania inedit – care probleme interne nu sunt deloc putine, incepand mai ales cu criza economica.

 3. vladoots permalink
  August 13, 2009 9:11 pm

  Abhazia, vă rog. 🙂
  Şi Suhumi.
  Altfel dăm în Moskowa, şi alte alea.

 4. August 13, 2009 10:13 pm

  vladoots – am eu ceva cu traducerea lor… prefer denumirea originală. Le-aș scrie și-n georgiană, dar n-ar ințelege mai nimeni. Dar poate-i o idee buna, de data viitoare, le dau dublă sau triplă traducere. Deci Abkhazia cu k si Sukhumi (n-am zis cu OU…) tot cu k. La fel ca intodeauna. Dar la Moscova, rămân la speeling-ul de bază, să nu stârnesc confuzie.
  Și nu dau în Moskowa my God, c-am priceput din aprilie 2008 că nimic nu se poate fără ea. S-a zis clar la București. Până și-un ziarist înțelege chestiile astea.

 5. vladoots permalink
  August 14, 2009 7:48 am

  Treaba e că nu-s traduceri, ci adaptări.
  Limba română e, cum ştim, fonetică.
  Pe relaţia rusă, cel puţin, totul se scrie cum se aude: de-aia avem Mihail Gorbaciov, nu Mikhail Gorbatchev.
  Există o singură excepţie – Moscova (care ar fi venit Maskva) – stabilită ca atare printr-o convenţie.

  Revenind la Abhazia şi Suhumi, numele lor original este exact ăsta: Абхазия, respectiv Сухуми. “KH” este găselniţa lingviştilor anglofoni pentru a-i face pe englezii de rînd să pronunţe un “h” mai gutural. Similar, grupurile “tche/tchi” pentru “ce/ci”. Şi altele asemenea.

  Was I clear enough? 🙂

 6. August 14, 2009 9:09 am

  vladoots – nu e nici traducere, nici adaptare. E o simplă știre proprie, bazată desigur pe resursele clasice…
  Da, ai fost foarte clar, da, știu numele original al celor două, și da, știu că scrierea în cauză e anglofonă. Mi se pare însă că pronunciation-ul (ca tot vobim de englezisme) e mai apropiat de realitate în versiunea engleză decât în cea românească. E o opinie personală – ca și preferința de a păstra numele din versiunea de lb. engleză, indiferent de fonetica sau gramatica lb. române.
  Recunosc că mult mai important mi se pare conținutul știrii…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s